"PKK ve devletin işlediği suçlar, hukuk sürecinin dışında tutulmamalı"
Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, devlet ve PKK'nın işledikleri suçların hukuk sürecinin dışında tutulmaması gerektiğini belirterek, "Devlete ve PKK'ya methiyeler düzmek değil. Devletin ve PKK'nın yaptıklarının hukuk sürecine,...
Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, devlet ve PKK'nın işledikleri suçların hukuk sürecinin dışında tutulmaması gerektiğini belirterek, "Devlete ve PKK'ya methiyeler düzmek değil. Devletin ve PKK'nın yaptıklarının hukuk sürecine, yargılamaya tabi tutmak gerekir. O zaman hukukun üstünlüğü, imtiyazlı kesimlerin, vesayet kurum ve güçlerinin olmaması sonucu yaratılabilinir." dedi.
Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Güçlü, son gelişmeleri değerlendirdi. Çözüm süreciyle ilgili yapılan işin çerçevesi ve içeriği hakkında bir görüş birliği olmadığını savunan Güçlü, Kürt ulusal örgütleri, yurtsever kadrolarının hem 12 Eylül öncesindeki ve hem de sonrasındaki silahlı mücadeleye karşı çıktıklarını vurguladı. Çünkü PKK'nın sürdürdüğü silahlı mücadelenin Kürtlerin iradesiyle ve Kürtlerin çıkarları için sürdürülen bir mücadele olmadığını belirten Güçlü, 4 sömürgeci devletin politikalarına ve stratejilerine hizmet eden bir mücadele olduğuna dikkat çekti.
PKK'nın silahsızlanmasının en fazla Kürtlerin, Kürt milletinin, Kürt ulusal hareketinin çıkarına olduğunun altını çizen Güçlü, "Sürecin PKK'nın silahsızlandırılması ile sınırlandırılması ve içeriğe kavuşturulması gerekir. Devlet ve PKK'nın işledikleri suçların hukuk sürecinin dışında tutulmasına hayır. Hangi aşamada olursa olsun; demokratik, çoğulcu, katılımcı, çağdaş bir toplum; Kürtlerin, Türklerin, diğer etnik grupların ve herkesin olacağı en azından federal bir devlet yapılandırılacaksa, devlete ve PKK'ya methiyeler düzmek değil. devletin ve PKK'nın yaptıklarının hukuk sürecine, yargılamaya tabi tutmak gerekir. O zaman hukukun üstünlüğü, imtiyazlı kesimlerin, vesayet kurum ve güçlerinin olmaması sonucu yaratılabilinir." diye konuştu.
Kürt milletinin sorununun ulusal, bir milletin kendi kaderini kendi iradesiyle tayin etmek, hükümranlık, egemenlik, iktidar, demokrasi, insan hak ve özgürlükleri, mazlumlar, bölgesel ve uluslararası bir sorun olduğunu dile getiren Güçlü, PKK'nın Kürt milletinin hükümranlık, egemenlik, iktidar hakkının yerine; kendi hükümranlık, egemenlik, iktidarını geçirmeye çalıştığını vurguladı.
Kürt milletinin doğal, sosyal, siyasal, hükümranlık, egemenlik, iktidar hakları üzerinde pazarlığa izin verilmemesini isteyen Güçlü, "PKK eliyle, Öcalan teslim alınmışken bu hakları erteletmek, örtbas etmek, gelecekte büyük sorunlara ve çatışmalara yol açar. Özellikle de tutuklu olan devlet ve adına çalıştığı alenen ortaya çıkan Öcalan'la Kürtlerin kaderi üzerinde pazarlık yapmak en büyük tehlikedir. Buna izin verilmemelidir." şeklinde konuştu.