Turizm haftası etkinlikleri içerisinde, Seferihisar’da en lezzetli zeytinyağlılar, hamur işleri ve tatlılar yarıştı. İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın da katıldığı etkinlikte en güzel yöresel yemekler ödüllendirildi.
Haberler / Yerel Yönetimler
20 Nisan 2015 Pazartesi 11:44
PAYLAŞ
İzmir Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından 15-22 Nisan tarihleri arasında 39. Kez düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri içerisinde, Seferihisar Sığacık Kaleiçi’nde Yöresel Yemekler yarışması düzenlendi. 19 Nisan Pazar günü gerçekleşen etkinliğe İzmir Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik, Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Eski Seferihisar Kaymakamı-Konya Ereğli Kaymakamı Şakir Erden, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İl Kültür Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer çok sayıda vatandaş katıldı.
Fast Food’a karşı Slow Food hareketine destek uygulamalarıyla dikkat çeken Türkiye’nin ilk Cittaslow’u (Sakin Şehri) Seferihisar’da, Seferihisar Belediyesi, DEU Fevziye Hepkon Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve İzmir Aşçılar Derneği ortaklığıyla gerçekleşen Yöresel Yemekler yarışmasında toplam 45 yemek yarıştı.
VALİ TOPRAK: TURİZM SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNE YEME-İÇME KÜLTÜRÜ KATKI VERECEK İzmir Valisi Mustafa Toprak programda yaptığı konuşmasında; “Sakin Şehir Seferihisar’da bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Turizmde büyük hedeflerimiz var. Seferihisar marinası, denizi, Teos’uyla, kalesiyle çok değerli. Seferihisar’da yeni bir turizm alanı Kaleiçi’nde doğuyor. Turizmin çeşitliliği ve sürdürülebilirliğini arttırmamız gerekiyor. Hem turist sayısını hem de elde edeceğimiz geliri arttırmayı birlikte planlamalıyız. Ne kadar yatak kapasitesini arttırırsak arttıralım, buraya gelecek müşterilerin burada daha uzun kalmasını, sürdürülebilir turizmin gelişmesine katkı verecek yeme içme kültürü ve albenisi olan mekanlarımızın birlikte sağlayabiliriz. Bunun da Seferihisar’da yapıldığını görmek bizi ayrıca mutlu ediyor. Bir tarafta marina, Teos Antik Kenti ve Kaleiçi’yle birlikte, termal kaynakların büyük bir değer olduğunu biliyoruz. Bakanlık ve Belediye Başkanlıklarımızla sıcak suyun dağıtımı noktasında önemli yol kat etmiş durumdayız. Umuyorum ki kısa bir sürede turizm çeşitliliğimizin içerisine termal kaynakları da eklemiş olacağız. Bugün yarışmamıza katılan kadınlarımıza ve beyefendilere çok teşekkür ediyorum” dedi.
SOYER; “KÖYLÜNÜN TARLASI VE KENTLİNİN SOFRASININ BAĞI GÜÇLENMELİ Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Önümüzdeki yıllarda dünyanın gündemini gıda çok daha fazla meşgul edecek. Çünkü gelecekte çok büyük bir sıkıntı bekliyor. Açlık ve kıtlık gelecekte insanlık ailesini bekleyen büyük bir tehlike durumunda. Bu sıkıntıyı aşmanın anahtarının da köylünün tarlasıyla kentlinin sofrasını bağını kurmaktan geçiyor. Bu nedenle burada gerçekleştirilen sadece bir lezzet yarışması değil. Tüm insanlığa çok büyük dersler çok büyük mesajlar taşıyor. Burada bu mesajı vermemizi sağlayan tüm emekçilerimizin, üreticilerimizin, özellikle de kadınlarımızın hepsinin ellerinden öpüyorum” dedi.
KAYMAKAM ÇELİK; “EMEĞE, DOĞAYA VE İNSAN SAĞLIĞINA SAYGILI ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ Seferihisar Kaymakam Resul Çelik; “Göze ve damağa hitap eden Seferihisar’ın geleneksel mutfağıyla karşınızdayız. İnsanlık iki asırdır sanayileşme, modernleşme ve kentleşme sürecine girdi. Gıda üretimi de giderek tekelleşmiştir. Büyük üreticilere karşı küçük üreticimizin şansı giderek ortadan kalkmaktadır. Geleneksel üretim yok sayılmaktadır. Biz gıda üretimine ait toplumsal hafızamız silinmesin istedik. Geleneksel lezzetlerimiz yok olmasın istedik. Bitkisel ve hayvansal üretim birbirinden ayrılmasın istedik. Biz Seferihisar’da küçük üreticiler tarafından üretilmiş ve karşılıklı işbirliğiyle fiyatlandırılmış ürünler üretiyoruz. Emeğe dayanan, çevreye, doğaya saygılı, insan sağlığına saygılı ürünler üretiyoruz. Ve bu zenginlikleri gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bugün gördüğünüz Sığacık Kaleiçi pazarında da Belediyemizin büyük çabaları ve kadınlarımızın emekleriyle açılmış pazarımızdayız bunu çok güzel uyguluyor ve internet üzerinden bu ürünleri Türkiye’yle sunuyoruz” dedi.
AYDOĞAN; MEDENİYETLER İZMİR’E BÜYÜK MİRAS BIRAKTI Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan yaptığı konuşmasında; “İzmir’de birçok medeniyet yaşamış ve bu insanlardan kalan miraslarla bu güne geldik. İzmir mutfağının zengin olmasının bir nedeni de budur. İnsanlarımız da kabiliyetli. Ama Anadolu’nun yemeklerinin bu güne gelmesinde en büyük katkı kadınlarımızdır. Onların elinin değmesi yemeklerimizi bu hale getirmiş ve gelecek nesillere aktarmıştır” dedi. EN LEZZETLİLER SEÇİLDİ Konuşmaların ardından en lezzetli yöresel yemekler açıklandı. 45 yemek ve tatlını yarıştığı etkinlikte İzmir Aşçılar Derneği ve Gurmeler tarafından yapılan tadımlarda; Zeytinyağlılar Kategorisinde Enginarlı Çanakta Tava yemeğiyle Nedret Çetinbaş, hamur işlerinde Kıymalı Börek’le Nezahat Polat, tatlılarda Şeftalili Kurabiye ile Atibe Sapan birinci oldu. Birinciler Bin lira ile ödüllendirilirken, ödülleri İzmir Valisi Mustafa Toprak tarafından verildi.
VALİ TOPRAK’TAN TEOS ZİYARETİ VE MÜJDELİ HABERLER İzmir Valisi Mustafa Toprak, yemek yarışmasının ardından Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik ve Belediye Başkanı Tunç Soyer’le birlikte Teos Antik Kenti’ni ziyaret etti. Vali Toprak, tarihi MÖ 2 Binli yıllara dayanan, 12 İyon Kenti’nden biri olan Teos’ta devam eden kazı çalışmalarını inceledi ve Kazı Evi’ni gezdi. Belediye Başkanı Tunç Soyer’den çalışmalarla ilgili bilgi olan Toprak, Antik kent içerisinde bulunan gezi yollarının bir an önce tamamlanması için talimat verdi. Vali Toprak, Teos’ta devam eden kazı çalışmaları ve bu tarihi zenginliği ortaya çıkaracak her türlü desteği vermeye de hazır olduklarının altını çizdi.