Ulamış Mahallesi'nde yaşayan Sündüz Yücel Hacaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Seferihisar Belediyesince Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifine kiraya verilen arsanın tabanında Osmanlı dönemine ait cami kaidesi, duvar ve su kuyusu gibi tarihi yapıların bulunduğunu öne sürdü.
Hacaloğlu, kooperatifin hayvansal ürün işleme, paketleme ve depolama tesisi inşasına başladığı dile getirdi.
İnşaatın tarihi alan üzerine yapılması nedeniyle bölgede yaşayan mahalle sakinleri adına İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğüne itirazda bulunduklarını dile getiren Hacaloğlu, "Burada görülen duvarlar tarihi kalıntılar, minarenin kaidesi var. Bunun altı mezarlık, kuyu var. Burası tarihi bir alan. Böylesi bir alanın üzerine mezbaha kurulması doğru değil." dedi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, bölgenin sit alanı içerisinde olmadığını söyledi.
Kooperatifin burada bir yatırım yaptığını anlatan Soyer, şunları belirtti:
"Yatırımı engellemek için çevredeki insanların çıkardığı bir şey, bölgede zaten hayvancılık yapılıyor. Üstelik dev bir entegre tesisi söz konusu değil. 9 yıl önce kurulan Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin başkanlığını eşim Neptun Soyer yürütüyor. Bu kooperatif daha önce İzmir Kalkınma Ajansından aldığı hibeyle pekmez üretim tesisi kurdu. Biz burada belediyenin desteğiyle bir model kurmaya çalışıyoruz. Kendi ayakları üzerinde duracakları ekonomik modeller kurmak istiyoruz kira da o yüzden düşük."
Öte yandan konuyu inceleyen İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğünün ilgili başvuruyu İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne aktardığı, kurulun ise Teos Kazı Başkanı Prof. Dr. Musa Kadıoğlu'nun görüşünü aldıktan sonra gelecek günlerde kararını açıklayacağı öğrenildi. (AA)