Ege Postası
Geri

"Sosyal ağlar bilişim suçlarına altyapı hazırlıyor"

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Emniyet Amiri Dr. Murat Güneştaş, internetin yaygınlaşması ve sosyal paylaşım sitelerinin artmasının suçlar için altyapı oluşturduğunu söyledi. Afyon Kocatepe Üniversitesi...
Haberler / Güncel
15 Nisan 2013 Pazartesi 13:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Emniyet Amiri Dr. Murat Güneştaş, internetin yaygınlaşması ve sosyal paylaşım sitelerinin artmasının suçlar için altyapı oluşturduğunu söyledi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Bilişim Suçları ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanımı’ konulu konferansta konuşan Güneştaş; internetin, 1990'lı yıllarda insanları bilgisayarlara ulaştıran bir yapıyken, 2000'li yıllarda ortaya çıkan sosyal medya ile artık insanların internet üzerinden birbirine bağlanmaya başladığını belirtti.

Güneştaş, “Bu sayede dünyanın diğer ucundaki birisiyle görüşme sağlanabiliyordu. 2010 yılından sonra bunlar yetmemeye başladı. İnsanların birbiri ile konuşmasında bir aracı olmaktan ziyade artık bir sistemde birbiriyle konuşsun, bunlar içinde uygulamalar geliştirilsin istendi. Artık bilgiden otomatik bir şekilde yeni bilgilerin üremesi sağlandı. Bu oluşan yeni yapı suçlar için de altyapı oluşturdu. Kendilerine özgü ataklar ve yapılandırma ile bu suçlar geliştirildi.” dedi.

Siber suçların, internetin gelişimine paralel olarak arttığını belirten Güneştaş, son zamanlarda insanların hackledikleri sistemin sadece ana sayfasını değiştirerek, ‘bunu nasıl paylaşırım’ demekle yetinmeyerek, bundan daha ileri gitmek istediklerini anlattı. Güneştaş, “Bir noktaya sağladıkları bir erişimi sürekli artırarak daha hassas bilgilerin olduğu noktalara erişmeye çalışıyorlar. Bunu, otomatik olarak yapan casus yazılımlar da geliştirildi. Biz yaptığımız soruşturmalardan da biliyoruz ki aslında bir kurumun sayfası hacklendiğinde o işin son kısmı oluyor. İncelemeler yaptığımızda görüyoruz ki aslında bir aydır o sistemin içindelermiş. Bu tarz örnekler çok fazla var.” diye konuştu.

Genellikle hackerlerin, sistemden alabilecekleri her şeyi aldıkları zaman ‘biz oradaydık’ diye bir mesaj bırakıp çıktıklarını belirten Güneştaş, bu noktada kurumların dikkatli davranmaları ve herhangi bir sorun ortaya çıkmadan kendi sistemlerini kontrol ettirmeleri gerektiğini dile getirdi.




YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası