'Türkiye Festivali' yüz binleri ağırladı
Tuna Vakfı, Romanya’da festival rüzgarı estirdi. Bükreş Herastrau Parkı girişinde gerçekleştirilen “Türkiye Festivali”, Anadolu’nun kültür zenginliklerini Bükreşlilerin ayağına getirdi. Park girişinde kurulan Topkapı ile konuklarını...
Tuna Vakfı, Romanya’da festival rüzgarı estirdi. Bükreş Herastrau Parkı girişinde gerçekleştirilen “Türkiye Festivali”, Anadolu’nun kültür zenginliklerini Bükreşlilerin ayağına getirdi. Park girişinde kurulan Topkapı ile konuklarını karşılayan etkinliğin açılışı, İnegöl Mehter Takımı eşliğinde gerçekleştirildi. Romanya’ya, dostluk, kardeşlik ve sevgi rüzgarı estiren 100 binin üzerinde ziyaretçinin gezdiği festival için “Herastrau Parkı böyle kalabalık görmedi.” yorumları yapıldı.
Festival’in açılış kurdelesini; Romanya Başbakanı Danışmanı Ionel Blănculescu, Büyükelçi Ömür Şölendil, Turizm Bakanlığı Müsteşarı Laura Ionescu, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Tuna Vakfı Başkanı Şahin Kalafat, Lumina Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gürsoy ve Türk İşadamları Derneği Başkanı Aykut Akbulut birlikte yaptı. Açılıştan sonra Mehteran Takımı’nın geçişi renkli görüntülere sahne oldu.
Açılışta konuşma yapan Büyükelçi Ömür Şölendil, festivalle; Türkiye-Romanya arasında gerek devlet, gerekse de halklar arasında dostluk, kardeşlik ve işbirliğinin güzel bir örneğinin sergilendiğini söyledi. Şölendil, “Esasen kültürlerimiz arasında tarihten gelen benzerlik ve ortaklık bulunmaktadır. Hepinize iyi eğlenceler ve dostluklar diliyorum.” dedi.
Romanya Başbakanı Danışmanı Ionel Blănculescu ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Laura Ionescu da yaptıkları ayrı ayrı konuşmalarda festivali düzenleyen Tuna Vakfı yetkililerini kutladı.
Türk mutfağının büyük ilgi gördüğü festivalde Romen vatandaşları, kebaptan zeytinyağlı dolmalara, mantıdan sarmaya, baklavadan, lokma tatlısına kadar yüzlerce yemeği tatma imkanı buldu. Yemek stantlarında üç gün boyunca uzun kuyruklar oluştu. Yemekten sonra içilen Türk çayı ve kahvesi de misafirlere Türkiye’yi aratmazken semazenlerin gösterileri ziyaretçiler tarafından hayranlıkla izlendi. Türk ve Romen sanatçıları da; cam, çini, ebru, hat gibi Anadolu’nun el sanatları konusunda ziyaretçilere hünerlerini sergiledi.
İstanbul’un tarihi turistik mekanlarının silüetleri, festivale ayrı bir renk kattı. Sultan hatıra fotoğrafçısında kavukla hatıra fotoğrafı çektiren ziyaretçiler arasında ünlü Romen sanatçı Codrut Keghes de yer aldı. Romen yazılı ve görüntülü medyası ise festivale büyük ilgi gösterdi. Bazı televizyon kanalları, yaptıkları canlı yayınlarla Anadolu’nun kültür zenginliklerini izleyicilerine aktardı.
Türk – Romen yüzlerce vakıf gönüllüsünün aylar süren el emeği göz nuru çabaları ve omuz omuza verdikleri gayretleri sonucu gerçekleştirilen etkinlikte özellikle hanımların gayretleri büyük takdir gördü. Kimi festival için mantı yaparken, kimi de gözleme açarak ziyaretçilere ikram etmek için yoğun çaba harcadı.
Anadolu’yu Bükreş’e taşıyan festival, özellikle İnegöl Mehter Grubu'nun marşları, Mevlevi dervişlerinin sema gösterisi ile daha da farklı boyut kazandı. Fotoğraf çektirmek isteyen misafirler renkli görüntüler oluşturdu.
Tuna Vakfı festivaline koşan çocuğu, yaşlısı, genciyle yüz binin üzerinde Romen vatandaşı Başkentte unutulmaz üç gün yaşadı. Ziyaretçiler, düzenlenen festivalden duydukları memnuniyeti ifade etti.