'Vatandaş, müteahhitle anlaşmazsa mevcut yerinde oturmaya devam edecek'
Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kentsel Yenileme Projesi’nde vatandaşlar müteahhitle anlaşmadıkları sürece, mevcut yerlerinde aynen oturmaya devam edeceklerini bildirdi. Ergün, kimsenin evinin yıkılmasının, yerinden edilmesinin söz...
Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kentsel Yenileme Projesi’nde vatandaşlar müteahhitle anlaşmadıkları sürece, mevcut yerlerinde aynen oturmaya devam edeceklerini bildirdi. Ergün, kimsenin evinin yıkılmasının, yerinden edilmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.
Manisa merkezde 4 mahalleyi kapsayan Kentsel Yenileme Projesi ile ilgili bilgilendirme toplantısı, Halit Görgülü Lisesi’nde gerçekleştirildi. Proje hakkında vatandaşları bilgilendiren Başkan Ergün, bütün bu mahallelerde bulunan yaklaşık 6 bini elden, 2 bini de posta yoluyla 8 bin vatandaşa, bu mahallede yapılacak olan çalışmalarımızın, kısaca özetini açıklayan bir mektubu herkese ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.
Yeni plan çalışmalarıyla ilgili, imar komisyonu ve konuyla ilgili bütün müdürlük, başkan yardımcıları ve yapılan ihale sürecinde ilgili firmanın yetkilileriyle toplantılar yapıldığını aktaran Ergün, “Burada öncelikle mevcut yapının hangi şartlarda olduğunun tespitini yapmaya çalıştık. Burada insanlarımıza ne getirebilirsek, bunların 30 yıldır kanayan yaralarının çözümünü getirecek plan yapılabilir diye bunların konuşmalarını yaptık. Ve varabildiğimiz en son nokta, biliyorsunuz genel imar planının Manisa Belediyesi’nce 26 yıl sonra bütün Manisa bütününün imar planının yapılmasını müteakip bu da yanında ikinci bir plan düzenlemesiydi. Biri genel imar planı, biri de bu mevcut alan. Yani burası, 160 hektarlık bir alan. Sonuçta bununla ilgili yaklaşık bir buçuk iki sene çalışma yapıldı. Ve geldiğimiz nokta geçtiğimiz Şubat ayında meclisimizden imar komisyonuna sevki yapıldı. Tabii bu arada genel imar planının Manisa’daki sıkıntılarını bildiğiniz üzere çok detaya girmek istemiyorum. Manisa’nın bütününde yapılacak olan 26 yıldır yapılamayan genel imar planının o günkü kargaşasında bu planlar biraz geride kaldı.” dedi.
Planın, vatandaşların mevcut bulundukları yerde kendi rızasıyla anlaşmadıkları sürece uygulamaya geçmeyecek bir plan olduğunu belirten Ergün, “13-14 komşunuzla birleştiğiniz bir planlama. 13-14 parsel birleşerek, size gelecek olan müteahhitle siz rıza göstermediğiniz sürece, sizin isteğiniz olmadığı sürece, siz gidip noterde gönülden imza atmadığınız sürece mevcut evlerinizde oturmaya devam edebilirsiniz. Yani işin özü, siz yerinizi müteahhide vermediğiniz sürece, anlaşmadığınız sürece, müteahhitten istediğiniz daireyi almadığınız sürece mevcut yerlerinizde istediğiniz gibi oturmaya devam edebilirsiniz. Sizin kimsenin elinizden tapunuzu alması söz konusu değil. Yani şu anda siz 30 senedir bu yapılarda aynı şekilde oturmaya devam ediyorsunuz. Ancak şu andaki imar durumunuz 2 kat. Eğer komşularınızla birleşme noktasına geldiğiniz takdirde, sizleri müteahhit ikna ettiği takdirde, istediğiniz düzeyde daire sayısını size verdiği takdirde gidersiniz noterde anlaşmanızı yaparsınız. Yapmadığınız sürece plan meclisimizden geçtiği takdirde 12 kat imar durumu elinizde mevcut olacaktır.” diye konuştu.
İmar planı sonrasında yeni parsellerin oluşması, proje ve ruhsat işlemlerinin tamamen parsel sahiplerinin kendilerinin karar almasıyla mümkün olduğunun altını çizen Başkan Ergün, şöyle devam etti: “Parsel ve daire sahipleri yeni bir bina yapma kararını kendileri verecektir. Mevcut binalarını, yeni bir proje yapacakları tarihe kadar kullanacaklardır. Müteahhitle anlaşmadıkları müddetçe yıkım söz konusu değildir. Yani biz şu anda parselleri hisselendirmiyoruz. Yani 13-15 parsel bir araya geliyorsunuz, müteahhitle anlaştığınız zaman birleşmeniz söz konusu. Ondan önce mevcut arsalarınız, metrekareleriniz, tapularınız, evleriniz aynen sizin yine. Sizi müteahhit ikna etmediği sürece yerinizde oturmaya devam edebilirsiniz. İsterseniz 30 sene daha oturun, bu beni ilgilendirmez. Ben size bir alternatif getiriyorum. İleride bu binayı yaptırmak istediğinizde şu anda 21 kat imar hakkınız var, size 12 kat imar hakkı getiriyorum. İşin özü budur. Sonuçta hisseli tapu diye bir şey söz konusu değil.”