Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın koordinasyonundaki 'WeAreNATO' kampanyasının tanıtımı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürlüğü'nde yapıldı. Toplantıya NATO yetkililerinin yanı sıra İletişim Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Çağatay Özdemir, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Tacan İldem ve çok sayıda üst düzey askeri yetkili katıldı. Toplantıda konuşan Çağatay Özdemir, "Türkiye'nin ittifaka üye olduğu 1952 yılından bu yana NATO, ülkemizin güvenliğinin temininde önemli bir role sahip olmuş ve Avrupa-Atlantik yapılarıyla iş birliği hedefimize muhtelif açılardan kayda değer katkılarda bulunmuştur. Bu 68 yıl boyunca ülkemiz, NATO'nun sınırlarını başarıyla korumuş ve ittifakın değerleri ile prensiplerine sahip çıkmıştır. NATO üyeliğimiz ülkemizin güvenliğine de önemli katkılar sağlamıştır. Günümüzde terörizm, bölgesel istikrarsızlıklar, aşırıcılık, kitlesel göç, uluslararası toplumun karşı karşıya bulunduğu asimetrik güvenlik risk ve tehditleri ortaya çıkardı. Terörizmin ittifakın güvenliği için en ciddi tehditlerden birini teşkil ediyor" dedi.
Bugün, ittifak dayanışmasına ve siyasi birliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Özdemir, "Ülkemiz jeopolitik konumu nedeniyle coğrafyasında meydana gelen gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir. Çatışmalara ve çeşitli istikrarsızlıklara sahne olan bu kritik coğrafyada zorluklarla karşılaşsa bile sorumluluk almakta ve bölgesindeki güvenliğin temininde kritik rol üstlenmektedir. Türkiye terörle mücadelesini NATO'nun 'demokrasi, bireysel özgürlük ve hukukun üstünlüğü' ilkeleri temelinde ve 'bölgesinde istikrar ve refahın geliştirilmesi' kapsamında yürütmektedir. Terörizmle mücadele konusunda müttefiklerle iş birliğine açık olan Türkiye, ittifak içerisinde PKK/YPG, FETÖ, DEAŞ başta olmak üzere birden çok terör örgütüyle eş zamanlı olarak sahada göğüs göğüse mücadele eden tek ülkedir" diye konuştu.
'İTTİFAK YÜKÜMLÜLÜKLERİNE TAM ANLAMIYLA BAĞLI KALMAYA DEVAM EDECEK'
"Terörizmle mücadele bağlamında ittifak bünyesindeki temel hedefimizi NATO'nun müttefiklerin terörizmle mücadele gayretlerine daha somut ve görünür katkı yapması oluşturmaktadır" diyen İletişim Başkanlığı Başkan Yardımcısı Özdemir, şöyle devam etti:
"Nitekim bu yöndeki beklentilerimiz, her vesileyle NATO platformunda da dile getirilmektedir. Türkiye, NATO'ya doğrudan yaptığı katkılarla ve başta terörizm olmak üzere, güncel güvenlik sınamalarıyla yürüttüğü kapsamlı ve kararlı mücadeleyle, Avrupa- Atlantik coğrafyasının, dolayısıyla Müttefiklerinin güvenliğine önemli ölçüde katma değer sağlamaktadır. Türkiye, 68 yıl olduğu gibi bundan sonra da güvenilir bir müttefik olarak NATO'ya katkı sağlamaya kararlı olup, ittifak yükümlülüklerine tam anlamıyla bağlı kalmaya devam edecektir."
'TÜRKİYE'NİN MEŞRU GÜVENLİK ENDİŞELERİ NATO TARAFINDAN İYİ ANLAŞILMAKTA'
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Tacan İldem ise konuşmasında, karmaşık güvenlik ortamı içinde hibrit taktiklere sıklıkla başvurulduğunu söyledi. İldem, şunları kaydetti:
"Artık günümüzde barış ile bunalım arasındaki çizgini de giderek keskinleşmekten ziyade flulaştığını görmekteyiz. Bu müttefik ülkeleri de gerek siber saldırılar gerek hibrit taktikler konusunda yeteneklerini geliştirecek çabalara sevk etmiştir. Terörizm Türkiye bakımından son derece önem verilen bir konudur. Ama bu ittifak açsından da aynı şekilde önemli mücadele verilmesi gereken bir sınamadır. Terörden en çok çekmiş bir müttefik varsa o Türkiye'dir terör nedeniyle büyük kayıplar yaşamıştır. Aslında Türkiye komşu olduğu coğrafyalardaki çalkantılardan kaynaklanan sınamaları en fazla hisseden müttefik ülkedir. Bugün 4 milyon dolayında evinden yurdundan edilmiş insana kendi imkanlarıyla ev sahipliği yapmakta onların günlük yaşamlarını insani ölçüde sürdürmeleri mümkün kılacak imkanları seferber etmektedir. Bu takdirle karşılanmaktadır. Keza terörizm konusundaki Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri NATO tarafından gayet iyi anlaşılmakta ve Türkiye'nin terör mücadelesindeki kayıpları karşısında dayanışma içerisinde olunduğu ortaya koyulmaktadır."
Toplantıya NATO Müttefik Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Metin Tokel, NATO'da görevli askerler katıldı.
Daha sonra Türkiye'nin NATO'ya, NATO'nun Türkiye'ye katkılarının ele alındığı "Türkiye'nin NATO'ya Üyeliğinin 68. Yılı: Stratejik İttifakın Güçlü Üyesi Türkiye" başlıklı panel gerçekleştirilirken lansmana özel hazırlanan videonun da gösterimi yapıldı.
"WeAreNATO" kampanyası
NATO tarafından 2016-2017 İletişim Stratejisi'nin bir parçası olarak başlatılan "WeAreNATO" kampanyası, NATO ve NATO'nun küresel güvenlikteki rolü ve faaliyetleri hakkında, üye ülkelerde farkındalık oluşturmayı ve özellikle genç kesimi bilgilendirmeyi amaçlıyor.
Ayrıca NATO nezdinde misyon ve operasyonlara katkı yapan ilk 5 ve küresel bütçeye katkı yapan ilk 8 ülke içinde yer alan Türkiye'nin, bu yöndeki çalışmalarının ve NATO'nun Türkiye'ye katkılarının bilinirliğinin artırılması hedefleniyor.
Kampanya müttefik ülkeler arasındaki birlik ve dayanışma ruhunun, ittifaka üye ülkelerin vatandaşlarının barış ve güvenliğine yaptığı katkıyı vurgulamayı, NATO'nun Avrupa-Atlantik güvenliğinde oynadığı merkezi ve önemli rolün anlatılmasını ve ittifakın barışı temin etmek için diplomasi, askeri güç ve teknoloji alanlarında kullandığı mekanizmaları tanıtmayı amaçlıyor.
NATO müttefikleri tarafından uygulanan ve NATO'nun teknik yardımıyla desteklenen "WeAreNATO", katılımcı ülkelerin, NATO'nun faydalarını kendi kamuoylarına anlatma sürecinde proaktif rol oynamalarını teşvik ediyor.
İlk yılında, NATO'nun görevlerini ve önemini, NATO hakkında az ya da hiçbir bilgisi olmayan kişilere anlatma hedefiyle pilot olarak seçilen ülkelerde (Birleşik Krallık, Kanada, Portekiz, Romanya, Slovakya) uygulanan kampanyaya daha sonra Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Karadağ gibi bazı üye ülkeler de katıldı.
Türkiye ise kampanyaya Eylül 2019'da dahil oldu.
Kampanya ülkelerinde süreç, strateji oluşturmaya ve değerlendirme yapmaya imkan veren OASIS modeline göre planlanıyor. Ülkelere özgü kampanya mesajları; hedef kitlenin ihtiyaçlarına, perspektifine ve bağlama göre değişiyor.