Ege Postası
Geri

'Yapay zeka, iş süreçlerinde karar alma mekanizmamızı etkileyecek'

Randstad Genel Müdürü Ufuk Gedikli, katıldığı Çeşme'de 6. Dijital CEO ve Liderler Zirvesi Vizyon100 programında konuştu. Gedikli, "Yapay zeka ile iş alanı olarak bilgi teknolojileri, iş geliştirme ve insan kaynakları alanında en fazla değişimin olacağını gözlemledik. Şirketlerde bazı yapılan işleri dışarıda başka bir kişiye veya robota yaptırmaktan bahsediyoruz. Ancak daha ileriki aşamada, yapay zeka karar alma mekanizmamızı da etkileyecek" dedi.
'Yapay zeka, iş süreçlerinde karar alma mekanizmamızı etkileyecek'
Haberler / Güncel
5 Ekim 2024 Cumartesi 11:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

6. Dijital CEO ve Liderler Zirvesi, Vizyon100 programı kapsamında Çeşme'de düzenlendi. Programa moderatör olarak katılan ve açılış konuşmasını yapan Randstad Genel Müdürü Ufuk Gedikli, yapay zekaya ilişkin bilgi verdi. Gedikli, "Yapay zeka, genel itibariyle biraz endişe edilen, korkulan süreçleri içinde barındırıyor gibi gözüküyor. Oysa gözlemlediğimiz ve raporlardan elde ettiğimiz bilgilere göre farklı bir gelişme var. Bazı işlerin yok olacağı ve bazı işlerin yenisi geleceği düşüncesinden ziyade, işlerin dönüşümü ön plana çıkmış durumda. Dolayısıyla önde gelen kurumlar bu konuda çalışanlarını hazırlamaya, çalışıyor. Yetenekler de bu konuda hazır olmaya çalışıyor. Bu perspektiften baktığımızda 2024 başı itibariyle Dünya Ekonomik Forumu'nun çıkarttığı bir sonuca göre, 85 milyon iş dönüşüyor, onların yerine 97 milyon yeni iş alanı açılıyor. Vizyon100 hem üyesi olduğumuz ve kurucu ortak olarak değerlendirebileceğimiz bir organizasyon. Bu nedenle katılmaktan büyük memnuniyet duyduğumuz, bilgi alışverişinin fazla olduğu, birbirimizden çok şey öğrendiğimiz bir organizasyon" dedi.

'ŞİRKETLERİN İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİ DEĞİŞECEK'

Bu yıl zirvenin temasının yapay zeka ve teknoloji olduğunu dile getiren Gedikli, "Bu konunun yetenek yönetimiyle çok fazla örtüştüğünü düşünüyoruz. Yapay zeka konusundaki meslek değişimi sürecinde, kendini bu alana hazırlayabilenlerin ve önümüzdeki 5-10 seneye hazırlanmış yeteneklerin daha iyi bir şekilde başlayacağını düşünüyoruz. Şirketlerin de iş yapış şekilleri değişecek. Otomasyondan, iş analizi, iş bilgilerinin daha yoğun olarak kullanılacağı bir döneme girdik. Yapay zeka ve insan kaynaklarının aslında doğru bir şekilde entegre eden organizasyonların hem çalışan mutluluğu hem de iş sürekliliği anlamında çok daha kuvvetli bir iş modeline sahip olacaklarını öngörebiliriz. Otomasyon halihazırda başladı ama her sene katlanarak devam edecek. Bununla beraber daha önceden teknik işlerde ön plana çıkacağını öngördüğümüz yapay zeka veya robotlardan, şu anda beyaz yakanın üst rollerine kadar etki edebileceğini görebiliyoruz" diye konuştu.

'EN FAZLA DEĞİŞİMLERDEN BİRİ İNSAN KAYNAKLARINDA'

Yapay zekanın iş alanı olarak bilgi teknolojileri, iş geliştirme ve insan kaynakları alanında en fazla değişimin olacağını gözlemlediklerini vurgulayan Gedikli, şöyle devam etti:

"Şirketlerde bazı yapılan işleri dışarıda başka bir kişiye veya robota yaptırmaktan bahsediyoruz. Ancak daha ileriki aşamada, yapay zeka karar alma mekanizmamızı da etkileyecek. Aynı zamanda şirketlerin karar alma süreçlerini hızlandırabilecek bir yapıya doğru dönüştüğünü söyleyebiliriz. Uzmanlık alanlarından bağımsız olarak aynı zamanda sektörel olarak da baktığımızda sağlık, eğitim, hukuk gibi alanlarda da şu anda fazlasıyla bir yapay zeka dönüşümünü gözlemliyor ve daha da süreceğini öngörüyoruz. Yapay zeka konusu, özellikle yeteneklerin fazlasıyla odaklandığı alanlardan bir tanesi. Yapay zeka alanında kendilerini çok geliştirmek istiyorlar. Yapay zeka belli alanda kendilerinin gelişiminde de destek verecektir. Çünkü yeni bir şeyi öğrenmek kişilerin önlerine farklı bir konuyu daha açacaktır. Kendileri farklı bir uzmanlık alanına odaklarken çok daha fazla öğrenme yaşayabilirler ve yapay zeka onları bu alanda da destekleyebilir."

'KURUMLAR YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİNE HAZIR OLMALI'

İnsan kaynakları birimlerinin veya tüm kurumların şu anda yapay zeka teknolojisine hazır olması gerektiğini söyleyen Gedikli, "Bu hazırlıklarını sürekli olarak güncellemeliler. Çünkü yapay zeka günden güne değişen bir şey. Yöneticiler, şu anda organizasyonun her an hangi basamağında yapay zekayı veya teknolojiyi kullanabilirim diye sürekli kafa yormalılar. Ancak bu şekilde öğrenme süreci de artabilir. Tüm süreçlerimizin yapay zekayla sürmesi gerektiğini düşünmüyoruz ama olası fırsatları da kaçırmamaları gerektiğini düşünüyoruz. Meslek dalı olarak baktığımızda yapay zeka mühendisliği, yapay zeka etik danışmanlığı ve veri bilimciliği fazlasıyla ön plana çıkıyor. Bunların daha da çoğalacağını gözlemleyebiliriz. Teknolojiyi sadece şirketlerine entegre eden değil; aynı zamanda teknolojiyi yapay zeka ve insan kaynaklarını doğru harmanlayan liderler şirketlerin geleceğe daha iyi hazırlayacaklarını öngörebiliriz" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası