Ege Postası
Geri

'Yeni Ekonomi Programı'nın yankıları

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla kurulacağı açıklanan Sera AŞ'nin, güncel teknolojilerin yakalanması, üretimin istikrara kavuşması ve fiyatların dengelenmesi açısından faydalı olacağına inanıyorum" dedi. Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci ise "Dolaylı vergilerin ağırlığının azaltılmasının doğru olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
'Yeni Ekonomi Programı'nın yankıları
Haberler / Ekonomi
10 Nisan 2019 Çarşamba 19:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla kurulacağı açıklanan Sera AŞ'nin, güncel teknolojilerin yakalanması, üretimin istikrara kavuşması ve fiyatların dengelenmesi açısından faydalı olacağını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019"a ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kestelli, açıklanan reform paketini ve yol haritasını çok önemsediğini ifade etti.

Finans sektörünün reel ekonomiye daha fazla destek vermesini sağlayacak bir güçlendirme sürecine sokulması ve tasarrufların teşvik edilmesi gibi Türkiye ekonomisinin kırılganlığını azaltacak adımların hızlıca atılmasının önemli konuların başında geldiğini aktaran Kestelli, şunları kaydetti:

"Albayrak'ın açıkladığı sanayide yerlileştirme programını, tarımda milli birlik projesini, turizm master planını ve ihracat ve lojistik master planlarını da İzmir açısından ayrıca çok faydalı bulduğumu da vurgulamak isterim. Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla kurulacağı açıklanan Sera AŞ'nin, güncel teknolojilerin yakalanması, üretimin istikrara kavuşması ve fiyatların dengelenmesi açısından faydalı olacağına inanıyorum. Kırmızı ette fiyat istikrarının Küçükbaş Hayvancılık Hamlesi ile desteklenecek olması da uzun zamandır ihmal edilen bu alanda yeni bir ivme yakalanmasını sağlayacaktır. Verilecek desteklerle 47 milyon olan küçükbaş hayvan varlığının 4 yıl içinde 100 milyona yükseltilmesi gayet olumlu ve ulaşılabilir bir hedef."

İş dünyasından diğer görüşler şöyle: 

TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş: Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yapısal Reform Adımları 2019 paketinde bankacılık sistemine önemli bir destek gibi görünen Devlet İç Borçlanma Senedi desteği somut bir reform olarak görünüyor. Kıdem tazminatı, varlık fonu, BES gibi uygulamalara yönelik alınacak tasarrufların ise bu argümanların tarafları ile istişare edilerek alınması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle kıdem tazminatına yönelik düzenlemeye çalışan çevrelerin verdiği ilk reaksiyon, bu alanlarda atılacak adımların çok da kolay olmayacağı yönünde değerlendirilebilir. Öte yandan Kurumlar Vergisi’nde indirimlere gidileceği ile vergi muafiyetlerinin azaltılacak olması açıklamalarının olumlu bulunduğunu da sözlerime ekleyebilirim.

“Yapısal reformlara ihtiyacımız var”

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Meriç: Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni reform paketinin özellikle bankacılık sektörü ve vergi odaklı olduğu görülüyor. Bankacılık sektörünün elini rahatlatacak DİBS, vergilere yönelik düzenleme ve önümüzde uzun bir seçim olmayacağı vurgusunu olumlu bulmakla beraber bunları yapısal reform olarak değerlendirmek maalesef mümkün değil. Yapısal reformların öncelikle son yıllarda erozyona uğrayan hukukun üstünlüğü ilkesini yeniden tesis edecek alanlarda olması şart. Şu ekonomik ortamda kıdem tazminatına yönelik planlamaların özellikle sendikal çevreler ve çalışanlar nezdinde hoş karşılanmayacağı aşikar. Ülkemizin yeni tartışmalara değil gerçek anlamda yapısal reformlara ihtiyacı var. Umuyorum önümüzdeki aylara bırakılmış yeni paketlerde daha somut, daha olumlu adımlar görürüz. Özellikle tarım ve hayvancılığa yönelik atılacak adımlar da son derece önemli, o alanlarda yapılacak düzenlemeleri yakından takip edeceğiz. 

"Kıdem tazminatında çözüme yaklaşıldığını düşünüyorum"

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci ise seçimin ardından böyle bir paketin iş dünyası ve sanayiciler tarafından beklendiğini aktardı. 

Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisinin kaynak ve faiz sorunu olduğunu ve buraya yapılacak desteklerle kamu bankalarının güçlendirileceğini vurgulayan Keçeci, bu bankaların iş dünyasına en fazla destek verenler arasında yer aldığına dikkati çekti. 
Keçeci, "Kıdem tazminatıyla ilgili arayışların artık çözüme yaklaştığına düşünüyorum. Dolaylı vergilerin ağırlığının azaltılmasının doğru olduğuna inanıyorum." ifadesini kullandı. 
Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan ise açıklanan reform paketinin bütünüyle piyasaları kapsayıcı nitelikte olduğunu ve yerinde tespit ve çözüm önerileriyle şekillendirildiğine değindi. 

Erdoğan, ihracata dayalı bir ekonominin tesis edilmesi ve turizm potansiyelinin harekete geçirilerek gelirlerin artırılmasına yönelik seferberlik başlatılmasının "can suyu" olacağını anlattı.

Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili de "Küçükbaş Hayvancılık Hamlesi, Hal Yasası ve Gıda Regülasyonu" maddelerini gıda enflasyonu ile mücadele hususunda önemli bir aşama olarak gördüğünü, bu adımlarla gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların önüne geçileceğini ifade etti. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası