Ege Postası
Geri

'Yıkıcı Yapıcılık' adını verdiği çılgın dönüşüm projesini tescil ettirdi

Güney Marmara fay hattı üzerinde bulunan Bursa’da, ovaya sonradan yapılan yerleşim yerlerinin Katır Dağı sırtına taşınmasını öngören devasa kentsel dönüşüm projesi hazırlayan eğitimci, projesini tescil ettirdi. Yaklaşık 25 milyar...
'Yıkıcı Yapıcılık' adını verdiği çılgın dönüşüm projesini tescil ettirdi
Haberler / Güncel
15 Eylül 2013 Pazar 10:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Güney Marmara fay hattı üzerinde bulunan Bursa’da, ovaya sonradan yapılan yerleşim yerlerinin Katır Dağı sırtına taşınmasını öngören devasa kentsel dönüşüm projesi hazırlayan eğitimci, projesini tescil ettirdi.

Yaklaşık 25 milyar TL’ye mal olması beklenen projeyle Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinin büyük bölümünün bulunduğu Bursa ovasındaki yaklaşık 800 bin nüfusun yaşadığı 5 bin hektarlık alandaki binalar yıkılarak Katır Dağları eteklerine 200 bin konutun inşa edilmesi hedefleniyor. Bursa ovasından çarpık yapılaşmanın kaldırılmasıyla oluşacak hafriyatla da Mudanya - Kurşunlu bölgesinde uygun bir alanda deniz doldurulacak, meydana gelecek alanda marina ve kongre merkezi, fuar alanı, kültür merkezi gibi tesisler oluşturularak İstanbul'un yükü hafifletilecek.

Eğitimci Necati Mercimek, birinci derecede deprem riski taşıyan Bursa’nın devasa bir kentsel dönüşüm projesine ihtiyaç duyduğunu belirterek, 'Yıkıcı Yapıcılık' adını verdiği projeyi hazırladı. Mercimek, tescilli ettirdiği devasa kentsel dönüşüm projesiyle, Bursa ovasında 16 bin hektarlık alanda bulunan binaların yıkılmasını ve ovada organik tarım yapılmasını hedefliyor.

Projenin uygulanabilirliğini savunan Mercimek, "Ova üzerindeki kurulu yerleşim birimlerini Katır Dağları eteklerine taşımayı hedefliyoruz. Projemize göre; dağ eteklerine 200 bin konut inşa edilecek. Ovada boşalacak 16 bin hektarlık alanda da tamamen organik ve yoğun tarım tarım yapılacak. Yeni yerleşim yeri, sosyal doku muhafaza edilerek inşa edilecek. Cami, cemevi, mahalle hizmet binaları, mezarlık, hastaneler, okullar gibi hizmetler de yapılacak. Vatandaşlarımız eski oturdukları yerlerde olduğu gibi komşuları, hemşehrileriyle aynı muhitte olabilecek. Binaların alt katlarında alış veriş merkezleri ve mahalle çarşıları yapılacak. Düşkünler ve yaşlılar yurdu gibi hizmetler de yeni yerleşim alanında olacak." dedi.

DÜNYA ÇEVRE ÖDÜLÜNE ADAY BİR PROJE

Necati Mercimek, projesinin Bursa-Ankara yolunun kuzey kısmında kalan Doğu bölgesinde Gölbaşı’ndan başlayıp, BUSKİ binasına kadar olan bölümün tarım arazisine dönüştürülmesini kapsadığını söyledi. Mercimek, ovadaki köy ve mezarlıklara dokunulmayacağının altını çizdi. Necati Mercimek, projede 5 bin ve üzeri elaman çalıştıran fabrikaların mevcut konumunu koruyacağını söyledi. Kentsel dönüşümün yapılacağı bölgede bulunan otellerin de mevcut konumlarını koruyacağını dile getiren Mercimek, şunları kaydetti: "200 bin konutlu yeni yerleşim birimini inşa edecek olan firma veya firmalar, yıkılan binaların hafriyatını da yapacak. Yeni oluşturulacak yerleşim birimine Ertuğrulgazi adı verilecektir. Eski yerleşim yerlerinin yıkılmasıyla elde edilecek hafriyat Mudanya ile Kurşunlu arasında tespit edilecek bölgeye taşınacak ve kıyı şeridine dolgu yapılacaktır. Bölgede otel gemilerin de yanaşabileceği büyüklükte marina yapılacak ve oteller, kongre salonları, alışveriş merkezleri, fuar alanları inşa edilecektir. Hafriyatın dolum alanına taşınması geçici inşa edilecek raylı sistemle gerçekleşecektir. Bursa birinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Mevcut yerleşim bölümünün büyük alanı kaçak, ruhsatsız binalardan oluşmaktadır. Muhtemel bir depremde can ve mal kaybı oldukça yüksek olacaktır. Çarpık kentleşme, gecekondulaşma ve rast gele sanayileşme büyük ölçüde çevre kirliğine sebep olmuş, dereler ve Marmara Denizi zararlı atıklarla kirletilmiştir. Çevre kirliliği hat safhaya ulaşmış, toprak, hava, su ve gürültü kirliliği oluşmuştur. Artan göç çarpık yapılaşmayı tetiklemiştir. Kış ve kaplıca turizmi merkezi Bursa ‘Yeşil’ kimliğini yitirmektedir. Verimli armut ve şeftali bahçeleri yerini, kaçak binalara bırakmıştır."

Projenin uygulanması halinde Yeşil Bursa’nın yeniden meydana çıkacağını, kanunsuz kaçak yapılaşmanın önüne geçileceğini savunan Necati Mercimek, projenin maliyetinin yaklaşık 25 milyar TL olduğunu ve yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirileceğini dile getirdi.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası