İGC Başkanı Misket Dikmen ziyarette, ülkemizde işsizliğin en yaygın olduğu sektörlerden birinin basın olduğunu belirterek, “Bu sektörlerdeki işsizliği azaltmak ve emeğin sesini daha geniş kesimlere ulaştırmak için sendikaların yapacakları toplu iş sözleşmelerine her işçiye bir gazete alınması yönünde bir madde eklenmesinin çok önemli olacağını düşünüyoruz. Bu şekilde hem gazete okuma alışkanlığı artacak hem de gazeteler güçlenecek. Anadoludaki tüm yerel gazeteler soluk alacak. Zor durumdan bu şekilde çıkabilecekler. TÜRK – İŞ'in bu konuda basına destek vermesinin çok değerli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
TÜRK – İŞ Başkanı Ergün Atalay da, Dikmen'in önerisine destek vererek TÜRK – İŞ'e bağlı tüm sendikaların genel başkanlarına yerel gazete alma çağrısı yaptı. Atalay, “Yerel gazeteler çalışma hayatına ve demokrasiye önemli katkılarda bulunuyorlar. Tüm genel başkanlarımıza yerel gazetelerin alınması yönünde çağrı yapıyorum. Alırlarsa demokrasiye, gazetelere ve çalışma hayatına önemli katkılarda bulunacaklar. Ayrıca bizim sıkıntılarımızı da dile getiriyorlar” diye konuştu. Atalay, ülkenin her yanında TÜRK – İŞ'e bağlı misafirhanelerden tüm gazetecilerin yararlanabileceğini de açıkladı.
Taşeron konusunun takipçisiyiz
Sendikaya bağlı 1 milyona yakın üyeleri, 600 sendika başkanı, 34 genel başkanları bulunduğunu belirten Atalay, “Biz çok güçlüyüz. Siyasi parti gibiyiz. Bu gücü iyi kullanmak istiyoruz” dedi.
TÜRK – İŞ olarak birinci gündem maddelerinin taşeron ve geçici işçi sorunu olduğunu da belirten Atalay, hükümetin gelecek Haziran ayına kadar verdiği sözleri tutması gerektiğini kaydetti.
Atalay, taşeron işçilikle ilgili 10 yıldır çalışma yürüttüklerine de dikkat çekerek, “Yol İş Sendikamız sadece mahkemelerle ilgili 20 milyon lira para harcadı. Her ilde toplantı yapıyoruz. Miting yaptık. Devlet, 'taşeron işçileri kadroya geçireceğim' diye söz verdi. Bir an önce verdikleri sözü yerine getirmeliler. Gelecek Hazirana kadar hükümet taşeron ve geçici işçilerle ilgili verdiği sözü tutmalı. Bunu neticelendirene kadar gündeme getirmeye devam edeceğiz” dedi.
Kıdem tazminatıyla ilgili değişikliğin her yıl iki üç kez gündeme getirildiğini de anlatan Atalay, şöyle konuştu:
“Kıdem tazminatıyla ilgili TÜRK - İŞ bir duruş sergiledi. 'Geriye nokta kadar gidiş olursa bütün sendikaların burada oturmasının anlamı yok' dedik. Kıdem tazminatı denildiği zaman 15 milyonu ilgilendiriyor. Bunları bir daha gündeme getireceklerini düşünmüyorum. Çocuk işçiler ve kadınlarla ilgili çalışıyoruz. Uyuşturucu ilkokula kadar girdi. Onunla ilgili 'ne yapabiliriz, nasıl önleriz'' diye çalışıyoruz. OHAL'de grev ertelemeleri de bize zarar veriyor. Bunu yaparken sendikaları ve sivil toplumu sıkıntıyı sokmamak gerekiyor. Ayrıca tarımda, Karayolları, Çaykur, orman alanlarında geçici işçi sorunumuz var. 23 yıllık geçici işçiler var. Dünyanın hiçbir yerinde 23 yıllık geçici işçi olmaz.”
CHP İzmir Milletvekili ve İGC Onursal Başkanı Atilla Sertel de, bu ziyaretin çok büyük anlamı olduğunu vurgulayarak, “Gazeteciliğe, basın ve ifade özgürlüğüne ve emeğe koyduğu katkı için TÜRK – İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'a ve örgütüne teşekkür ediyorum” dedi.
Ziyarette, Atalay İGC Başkanı Dikmen'e cam işçilerinin hazırladığı vazo hediye etti. Ayrıca Atalay, İGC Anı Defteri'ni imzaladı.
Ziyarette, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Güvenlik İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, Türk İş 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS İzmir Şube Başkanı Halil Hüner, Demiryolu İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Eryüz de yer aldı.