Ege Postası
Geri

10 maddede Fransa’nın 11 Eylül’ü

Fransa'nın başkenti Paris, eş zamanlı gerçekleştirilen silahlı ve bombalı saldırılarla kana bulandı. CNN International, can kaybını 153 olarak duyurdu. Dünyayı şoke eden eylem, 11 Eylül 2001'den bu yana bir Batı başkentini vuran en kanlı saldırı olarak tarihe geçti. Fransa, ABD ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı askeri operasyonları artırmaya hazırlandığı yönünde haberlerin yayınlandığı, G-20 zirvesi arifesinde gerçekleşen son yılların bu en büyük terör eylemi tüm dünyada kınandı. Medyaya yansıyan bilgilere göre 10 maddede Fransa’nın 11 Eylül'ü... 10 maddede Fransa'nın 11 Eylül'ü
10 maddede Fransa’nın 11 Eylül’ü
Haberler / Dünya
14 Kasım 2015 Cumartesi 10:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
1) Silahlı saldırılar şehir merkezinde gerçekleşti. Fransa-Almanya maçının oynandığı, şehrin banliyölerindeki Stade de France yakınlarında da patlamalar oldu. Maçın ardından polis taraftarlardan statta kalmalarını istedi ve bir süre sonra güvenli kapılardan tahliye yapıldı.

2) Maskeli saldırganlar Paris’in 10. ve 11. bölgelerinde (arrondissement) bir dizi restoranın önünde oturanların üstüne ateş açtı.

3) Paris’in Bataclan konser salonunda açılan ateşin ardından 100’den fazla müziksever rehin alındı. Polis salona baskın düzenleyip rehineleri kurtardı. Tüm saldırılarda en çok ölüm Bataclan’da gerçekleşti.

4) Fransız başsavcılığına göre 7’si üstündeki bombaları patlatan toplam 8 saldırgan öldü, ancak polisin hala saldırganların işbirlikçilerinin peşinde olduğu belirtiliyor. Kaçan en az bir saldırgan olduğu söyleniyor. Saldırganların Kalaşnikof tipi silahlar kullanıldığı sanılıyor.
5) Fransa sınır kapılarında tekrar pasaport kontrolüne başladı, OHAL ilan etti. Cumhurbaşkanı François Hollande Türkiye’de yarın başlayacak G-20 zirvesi için gerçekleştireceği ziyareti iptal etti.

6) IŞİD sempatizanı bazı hesaplar sosyal medyada saldırıya destek verse de, son yılların en kanlı terör eylemini üstlenen henüz olmadı.

7) Reuters’a konuşan ABD kaynakları, saldırıların koordineli olduğuna inandıklarını söyledi. Ancak saldırılar arasındaki ilişki henüz netleşmedi ve bilgiler yetersiz.

8) Saldırıların Türkiye’de düzenlenecek G-20’nin gündemini ve liderlerin katılımını nasıl etkileyeceği henüz belli değil.

9) Türkiye, ABD ve Fransa’nın da yer aldığı IŞİD karşıtı koalisyon, Suriye’de askeri operasyonları artırmaya hazırlanıyordu. Bu ülkelerin başsağlığı ve kınama açıklamaları dışında saldırılara nasıl tepki göstereceği bekleniyor.

10) Tam olarak kaç kişinin öldüğü hala belirsiz. Onlarca ağır yaralı var.
 
O ÜLKENİN PASAPORTU BULUNDU
Fransız polisi, Paris'teki intihar saldırganının üzerinde Suriye pasaportunun bulunduğunu açıkladı.
Fransız polisi, başkent Paris’te bulunan Stade de France stadyumunda intihar saldırısı düzenleyenlerden birinin cesedinin üzerinden Suriye pasaportunun çıktığını açıkladı.
 
"BİRİ FRANSIZ VATANDAŞI"
Polis, yedi saldırgandan ikisinin kimliğinin belirlendiğini aktardı ve saldırganlardan birinin Fransa vatandaşı olduğunu belirtti.
Paris'te dün akşam IŞİD'in düzenlediği saldırılarda 127 kişi hayatını kaybetti. Saldırıların ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande üç günlük yas ilan etti.

FRANSA CUMHURBAŞKANI HOLLANDE 'IŞİD' DEDİ, TERÖR ÖRGÜTÜ DE ÜSTLENDİ
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dünyayı sarsan Paris saldırılarının sorumlusunun terör örgütü IŞİD olduğunu açıkladı. IŞİD de Fransızca ve Arapça yayımladığı açıklamayla, saldırıları üstlendi. Örgüt, katliamın, IŞİD kontrolündeki topraklara düzenlenen hava saldırılarına cevap olarak yapıldığını duyurdu.
Hollande açıklamasında, kentin farklı noktalarında gerçekleştirilen silahlı ve bombalı saldırılarda 127 kişinin öldüğünü belirtti. CNN International, saldırılarda en az 153 kişinin yaşamını yitirdiğini öne sürmüştü.
Paris saldırılarının plan ve organizasyonunun ülke dışında yapıldığını söyleyen Hollande, eyleme Fransa içinden yardım edildiğini belirtti.

Saldırı sırasında Stade de France'da bulunan Hollande, korumalar tarafından böyle çıkarılmıştı. 
ÜÇ GÜN ULUSAL YAS
Hollande ayrıca, Fransa'da katliam nedeniyle üç günlük ulusal yas ilan edildiğini söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı saldırıları IŞİD tarafından yapılmış bir "savaş eylemi" (un acte de guerre) olarak niteledi.

PARİSLİ MÜSLÜMANLARIN KORKUSU
Fransa’nın başkenti Paris’e 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kanlı gününü yaşatan ve IŞİD tarafından üstlenilen terör saldırıları, ülkedeki Müslümanlar için, 11 Eylül sonrası ABD’de yaşanan endişeleri de tetikledi.
AP’ye konuşan ve Paris’teki Müslüman cemaat derneklerinden Banlieue Plus’nün üyesi olan Nadir Kahia, bir “nefret tsunamisinden” endişe ettiklerini söyledi.
Saldırıların dernek üyeleri arasında hem şok, hem de dayanışma duygusu yarattığını söyleyen Kahia, “Ancak bazı Müslümanlar ve yoksul mahalleler nefret diline hedef olabilir” diye ekledi.
#MuslimsAreNotTerrorist (Müslümanlar terörist değildir) etiketi, bu endişelerin bir yansıması olarak bugün Twitter’da saatlerce “trend” konuların zirvesinde yer aldı.
 
‘MÜSLÜMANLAR YÜZLEŞMELİ’
Hürriyet Daily News yazarı Mustafa Akyol ise konuyla ilgili şu yorumu yaptı:
“Çok acı bir olay bütün hayatını kaybedenlere taziyelerimi iletiyorum. Fransız halkıyla dayanışma içinde olmak lazım.
Detaylar ortaya çıkıyor kimin yaptığı da ortaya çıkacak ama IŞİD veya El Kaide gibi görünüyor. İslam adına terör uygulayan fanatik grupların dünya sahnesini etkileyecek eylemler yaparak İslam’ın imajını zedelediklerini gösteriyor bir kere daha…
Bu grupların eğer İslam’ın hakikatlerini gölgelemek istemiyorsak  bir Müslüman olarak bunların ideolojisiyle  yüzleşmeliyiz. Müslüman entelektüellerin din adamlarının din adına şiddet kullanan grupların ideolojisini tartışması lazım ve karşı çıkmaları lazım.”
 
''BU TERÖRÜN İSLAM İLE İLGİSİ YOK''
Diyanet İşleri Başkanlığı IŞİD terörizminin İslam ile ilgisi olmadığını son aylarda birkaç kez mesajını vermişti. Bugün de Suudi Arabistan’ın en yüksek dini kurumu olan Ulema Şurası, yayınladığı fetvada, “İslam teröristlere cevaz vermez ve bu eylemler İslam’ın dünyaya getirdiği rahmet değerlerine aykırıdır” dedi.
 
Şura, dünyada terörü yok etmek için “ortak bir çaba” ve “birleşik bir ahlaki duruş” gerektiğini vurguladı.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası