Ege Postası
Geri

120 kişi kahrından öldü: Bu çileye ömür dayanmaz!

Kamuoyunda "Arsa Mağdurları" olarak da bilinen ve son dönem gerçekleştirdikleri eylemlerle sıkça adlarından söz ettiren Balçova Arsa Mağdurları ve İnsanı Dayanışma Derneği üyesi 5 bin hak sahibinin gözü kulağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden gelecek karara çevrildi. İzmir'in Balçova ilçesinde 45 yıldır bitmek bilmeyen bu çile karşısında tapu hakları için yıllardır hukuk mücadelesini sürdüren vatandaşlar arasında geçen süre zarfında tam 120 kişi vefat etti. 120 kişi kahrından öldü...
120 kişi kahrından öldü: Bu çileye ömür dayanmaz!
Haberler / İzmir
28 Mart 2016 Pazartesi 12:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Gitmedikleri yer, aşındırmadıkları makam odası kapısı kalmadı... İzmir'de 12 Eylül darbesinin esas mağdurları olan Balçovalı Arsa Mağdurları şimdi yaşadıkları krize çare getirecek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını sabırsızlıkla bekliyor.
 
Balçova'da 20 bin vatandaşı mağdur eden imar çilesinde son perdeye gelindi. Yaklaşık 45 sene önce başlayan ve üst üste yaşanan çıkmazlar nedeniyle kendilerine ait arsalardaki imar ve tapu haklarını kaybeden “Balçova Arsa Mağdurları” için son kararı AİHM verecek.
 
ARSA MAĞDURLARI TAZMİNAT BEKLİYOR
Başlattıkları yargı mücadelesinden 11 sene sonra zaferle ayrılan ve Danıştay kararları ile haklarını geri alması gündeme gelen BAMİD (Balçova Arasa Mağdurları İnsani Yardımlaşma Derneği) üyesi vatandaşlar, önümüzdeki günlerde gelecek müjdeli habere kilitlendi.
 


46 YILDIR BİYMEYEN ÇİLEDE SONA GELİNDİ
Sayısı 5 bini aşan imarzede vatandaşın kurduğu BAMİD'in çilesi AİHM'nin gerekçeli kararını açıklamasının ardından son bulacak ve haklarının da iadesi sağlanacak. Nisan sonuna kadar kesin kararı bekleyen hak sahipleri kişi başına yaklaşık 300 bin liraya varan tutarlarda tazminat beklerken, gerekli evraklarını tamamlayarak tebligat hazırlıklarını tamamladı.
 


120 KİŞİ SONUCU GÖREMEDEN VEFAT ETTİ
Karara çeyrek kala geçen süre zarfıyla ilgili olarak ilginç rakamlar da gün yüzüne çıktı. Üç kuşaktır dertlerine çare arayan 5 bin arsa mağduru arasında özellikle dededen kalma yerine tazminat bekleyen vatandaşların sayısı arttı. Dernek bünyesinde mahkeme tebligatları için gerekli evrakları ve dökümanları toplayan hak sahiplerinin yıllardır süren hukuk mücadelesi aşamasında yaklaşık 120 kişinin vefat ettiği ortaya çıktı.
 
FIKRA OLSA İNANAN ÇIKMAZ!
Darbe döneminde patlak veren kriz esnasında belediye başkanı koltuğunda oturan merhum Ercüment Uysal'ın da yaşamını yitirdiği süre içerisinde, dedesinden oğluna miras kalan, ancak o da vefat ettiği için haklarını devralan genç yaşta torunlar da yer alıyor. Fıkraları aratmayan olaylar silsilesine son verecek mahkeme kararının ardından çile tam 46 yıl sonra son bulmuş olacak.  
 


HUKUK KOMEDİSİ: ESAS HAK SAHİPLERİ GİTTİ, MİRASÇILAR KALDI
Süreç hakkında bilgi veren ve gelecek yargı kararına yönelik yorum yapan BAMİD Avukatı Mustafa Kemal Turan, "Davamız artık karar aşamasında. Hatırlanacağı üzere, AİHM geçtiğimiz yıl hem mağdurlardan hem de bakanlık ve yerel idareden son evraklarını, kayıtlarını talep etmişti. Yapılan kapsamlı değerlendirme tamamlanmak üzere. Nisan ayının sonuna kadar nihai karar açıklanacak. Vatandaşlarımıza tebligatlar gelmeye başlayacak ve tazminat kararı çıkmasını bekliyoruz. Nihai kararın ardından belediyelere yeni bir imar düzenlemesi yapılması için ek süre verilecektir. Tazminatlardan dolayı oluşacak kamu zararının ise Balçova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki sorumlulara rücu edileceğini düşünüyoruz. Karar açıklandığında yığılma olmaması ve kaos yaşanmaması için hak sahiplerinin eksik evraklarını tamamlamaya çalışıyoruz. Aralarında çok sayıda vefat eden var ve geçen süreden dolayı mirasçıların sayısında da artış yaşandı. Umuyoruz ki önümüzdeki ayda bu krize nokta koyulacak ve süreç sonuçlanacak" dedi.

ARSA MAĞDURLARININ BİTMEK BİLMEYEN ÇİLESİ
Balçova Belediyesi’nin satışa çıkardığı arsaları satın alan binlerce semt sakininin 8- 10 yıl sonra ülkede yaşanacaklardan haberleri yoktu. Belediyenin 1969 sonu ile 1970’li yılların başında sattığı arsaların tapu dağıtım işlemlerini yaptığı süreçte 12 Eylül askeri darbesi oldu. O süreçte gerçekleşen arsa dağıtım işlemleri yarıda kaldığı gibi, darbe sonrasında Balçova Belediyesi kapatıldı. Balçova Belediyesi darbenin üstünden 12 yıl geçtikten sonra yeniden açıldı fakat bu kez de arsalar ortadan kayboldu. Arsa mağdurları 2000 yılında kısa adı BAMİD olan Balçova Arsa Mağdurları ve İnsanı Dayanışma Derneği'ni kurdu. Arsa mağdurları son olarak 2006’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) müracaat etti. Mağdurlar mahkemeden gelecek haberi odaklanırken, önümüzdeki ay sürece nokta koyacak gerekçeli kararın açıklanması bekleniyor. Buna göre, mağdurların hak sahipleri başına 300 bin TL'den başlayan tazminatlar alması bekleniyor. Arsa sahiplerinin mağduriyeti konusunda devletin de adım attığı ve geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili soruşturma açmaya hazırlandığı öğrenilirken, mağdurlar ellerindeki yerler ile ilgili olarak devlete vergi ödemeyi de sürdürüyor. Her ayın ilk cumartesi günü Balçova’da toplanan mağdurlar, son dönemde yaptıkları "İmar duası", "İmar kurbanları", "Ellere var da bize yok mu'", "Noel Baba" gibi eylemlerle seslerini duyurmak adına çeşitli protesto gösterileri düzenlemişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası