Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde ilk kez Ankara'nın dışında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı, saat 14.30 sıralarında başladı.
Şanlıurfa GAP TAEM'deki Bakanlar Kurulu toplantısına AB bakanları toplantısına katılmak üzere Hollanda'ya giden Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı haricinde, kabinenin tüm üyeleri katıldı.
Bakanlar Kurulu, daha önce Ankara dışında, 4 Eylül 2003 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Sivas Kongresi'nin yıldönümü münasebetiyle Sivas'ta toplanmıştı.
Toplantının ardından Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş açıklama yapmaya başladı.
Kurtulmuş'un açıklamasından satırbaşları şöyle:
Burası bir inanç ve tevhit şehri olduğu kadar aynı zamanda bir medeniyet şehri. Bugünü Şanlıurfa’da geçirmiş olmaktan onur duyduğumuzu söylemek isterim.
TOPLANTIDA ÖNCE GAP KONUŞULDU
Bakanlar Kurulu’nda ele aldığımız ilk konu GAP Projesi oldu. GAP sadece ekonomik değil sosyal ve kültürel tarafları da olan bir projedir. Türkiye tarihinin örnek projelerinden biridir. Sona gelinmekte olması gerçekten memnuniyet verici.Proje bütünüyle bittiğinde bölgemize yıllık 7 milyar dolar getiri olacak.Sadece ana sulama kanalları itibariyle 800 km AK Parti döneminde yapılmıştır.2002’den bu yana bu bölgede yapılan duble yollar 7 kat artırılmıştır. GAP belki ilk tasarlandığı şekilde bitecektir ancak güneydoğunun kalkınması durmayacaktır.
SURİYELİ MÜLTECİLERİN SAYISI
İkinci meselemiz Suriyeli mülteciler konusudur. 2 milyon 749 bin 140… Tam rakamını vermek gerekirse. AFAD marifetiyle bir mülteciler strateji planını hazırlığı yapılmıştır. Suriyelilerin sosyal entegrasyonu konusu üzerinde de durulmuştur... Suriyeliler ile ilgili bir takım projeleri AB fonlarıyla yürütülmesi konusu konuşulmuştur.
Kişisel verilen korunmasıyla ilgili olarak vatandaşlık hizmetleri birimimizin görevlileri tarafından bilgiler verilmiştir.
YENİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI: MURAT ÇETİNKAYA
İmzaladığımız bir başka atama ise Merkez Bankası Başkanlığı'na Sayın Murat Çetinkaya atanmıştır.
SORU & CEVAP
(İsrail ile anlaşma tartışmaları… Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler ve ABD ile ilişkiler)
İsrail ile anlaşma konusunda Türkiye üç konuyu gündeme getirmiştir. Özür dilenmesi, ambargonun kalkması ve Mavi Marmara şehitlerine tazminat ödenmesi. Bu üç mesele halledilemeden anlaşma olmayacağını hatırlatmak istiyoruz.
Suriye’nin genelindeki gelişmeler Türkiye’yi birebir ilgilendiriyor. Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine destek anlamına gelecek siyasi gelişmeleri kabul etmemiz mümkün değildir.
Ortak bir noktaya gelene kadar dostlarımızın da bizim hassasiyetimize dikkat göstermesini istiyoruz.
Ayrıntılar geliyor