Ege Postası
Geri

17 Aralık'ı eleştiren hakime dava

Hakim, savcı ve avukatların tartışma ortama olan 'Adalet.org' sitesinde 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları için “17 Aralık hırsızlık ve yolsuzluklarının üzerini örtmek için 14 tane savcı biraz az değil mi'” diye yazan hakim Sevgi Övüç, 25 Aralık soruşturmalarına takipsizlik kararı veren 3 savcı ile terör ve örgütlü suçlardan sorumlu başsavcı vekili Orhan Kapısıcı’ya hakaret ettiği gerekçesi ile hakim karşısına çıktı.
17 Aralık'ı eleştiren hakime dava
Haberler / Genel
28 Kasım 2014 Cuma 15:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
1 yıldan 2 yıl kadar hapis istemiyle yargılanan Övüç, davaya bakan İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Alev Menteş'in mazeretli olması ve yerine başka bir hakimin duruşmaya çıkması nedeniyle savunma yapmadı. Hakim Övüç, 2008’de Recep Tayyip Erdoğan'ı şehitlere “Kelle” dediği gerekçesiyle 3 kuruş para cezasına çarptırmıştı.

67 AVUKAT TEMSİL ETTİ
İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık hakim Sevgi Övüç hazır bulunurken, Övüç'ten şikayetçi olan 25 Aralık soruşturma savcıları Fuzuli Aydoğdu, İsmail Uçar, İrfan Fidan ile Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı katılmadı. Duruşmada hakim Övüç'ü 67 avukat temsil etti. Övüç’e destek veren bazı meslektaşları da duruşmaya izleyici olarak katıldı. 

“KARAR VERECEK HEYET KARŞISINDA SAVUNMA YAPACAĞIM”
Mahkeme başkanı Canel Rüzgar'ın İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçici olarak başkanlık ettiğini ve davaya ilişkin bu duruşmada karar vermeyeceğini belirtmesi üzerine sanık hakim Övüç de savunma yapmayacağını söyledi. Övüç, “Asıl savunmamı mahkemede yetkili heyet karşısında yapmak istiyorum” dedi. 
Övüç'ün avukatı Bahri Bayram Belen ise, mahkemenin geçici bir heyeti olduğunu belirterek, “Hem müvekkilimizin savunmasının, hem de gelecekse müştekiler, tanıklar ve tüm tahkikatın kararı verecek yargıçlar önünde başlayıp tamamlanması gerektiğine inandığımızdan müvekkilimizin sorgu ve savunması gibi diğer kovuşturmaların genişletilmesi taleplerimiz, usulü taleplerimiz ve savunmalarımızı kararı verecek mahkeme heyeti önünde yapmak istiyoruz” diye konuştu.

TENSİPTE MÜŞTEKİ OLARAK YER ALMIŞ
Belen, 17 Aralık savcısı Ekrem Aydıner'in savcılık tarafından verilen takipsizlik kararına itiraz etmemesine rağmen mahkeme tensip zaptında müşteki olarak yer aldığı hususunun dikkate alınmasını istedi. Övüç'ün avukatlarından Erkan Albayrak ise yargılamanın tek celsede bitmesi amacıyla müştekilerin özellikle hazır edilmesini talep etti. 

DURUŞMA GÜN VE SAATİNDEN HABERDAR EDİLECEKLER:
Mahkeme heyeti de Ekrem Aydıner dışındaki müşteki olan savcıların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak, duruşma gün ve saatinden haberdar edilmelerine karar verdi. Sanık hakim Övüç'e yetkili mahkeme önünde savunmada bulunmak üzere önümüzdeki duruşmaya kadar süre verilmesine karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

İTİRAZLA DAVA AÇILDI: 
Hakim Sevinç Övüç’ün  “adalet.org” sitesinde yazdığı ““17 Aralık hırsızlık ve yolsuzluklarının üzerini örtmek için 14 tane savcı biraz az değil mi'” şeklindeki sözler üzerine 17-25 Aralık savcıları şikayette bulunmuştu. Şikayet üzerine başlatılan soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ateş Hasan Sözen, Övüç hakkında internet sitesinde yer alan beyanın hakaret suçunu oluşturmadığını, yaygın içtihatlarda benzer ifadelerin eleştiri ya da ağır eleştiri kapsamında benimsendiğini belirterek  takipsizlik kararı verdi. Orhan Kapıcı, Fuzuli Aydoğdu, İsmail Uçar ve İrfan Fidan takipsizlik kararına itiraz ederken 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Ekrem Aydıner ise karara itiraz etmedi.  Kıpıcı, Aydoğdu, Uçar ve Fidan tarafından yapılan itirazı İtirazı değerlendiren İstanbul 5’inci Sulh Ceza Hakimliği, hakim Övüç'ün kullandığı sözle, müştekilerin yaptıkları görevleri kötüye kullanacakları imasında bulunduğu, kişisel suç olsa da hakimlik görevini icra eden şüphelinin alenen bu şekilde elinde herhangi bir bilgi ve belge olmadan yorum yapmasının eleştiri ya da ağır eleştirinin ötesinde hakaret suçunu oluşturacağı gerekçesiyle takipsizlik kararını kaldırdı. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ateş Hasan Sözen tarafından hazırlanan iddianamede, Övüç'ün hakaret suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanması istendi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası