2023'ün en şiddetli depremi, Türkiye'de yaşandı. 6 Şubat'ta Türkiye'de merkez üssü Maraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre, yerin 8,6 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde Türkiye'de 11 ilde yıkım olurken Suriye'de de çok büyük yıkım ve can kaybı yaşandı. Deprem, Orta Doğu ve Avrupa'nın birçok yerinde hissedildi.
Aynı gün öğleden sonra bu kez merkez üssü Maraş'ın Elbistan ilçesi olan, 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. Bu depremlerde en az 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti, 100 binden fazla kişi yaralandı. Suriye'de ise 7 bini aşkın insan yaşamını yitirdi.
FAS'TA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
2023'te en çok ölümün yaşandığı 2. deprem, Fas'ta 8 Eylül gecesi meydana geldi. Merkez üssü Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesi olan 7 büyüklüğündeki depremde 3 bine yakın kişi hayatını kaybetti, 6 binden fazla kişi yaralandı.
Resmi makamların açıklamalarında bölgedeki nüfusun üçte ikisine tekabül eden 2,8 milyon kişinin depremden etkilendiği, yaklaşık 60 bin evin kısmen ya da tamamen yıkıldığı belirtildi. Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü Başkanı Nasır Cabur, depremi "ülke tarihinde son yüzyılda yaşanan en büyük deprem" olarak niteledi.
LİBYA'DA SEL
Libya'da eylül ayının başında meydana gelen sel felaketleri nedeniyle 11 bini aşkın insan hayatını kaybetti. Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel Fırtınası" Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden oldu.
Birleşmiş Milletler (BM), Libya’daki sel felaketinden en fazla etkilenen Derne kentinde en az 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 bin 100 kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı.
Ülkenin doğusunda selden etkilenen bölgelerde altyapının yüzde 70'i hasar gördü. Eğitim kurumlarının yüzde 95'i hasar gördü, ülkede eğitime 10 gün ara verildi. Sel felaketinde hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildi.
AFGANİSTAN'DA PEŞ PEŞE DEPREMLER
Bu yıl, en çok ölümün yaşandığı 3. deprem, Afganistan'ın İran sınırında bulunan Herat kentinde 7 Ekim'de meydana geldi. Bu deprem sonrası art arda en büyüğü 6,3 olan 4 deprem meydana geldi, 5'in üzerinde çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi.
Taliban geçici hükümeti, depremlerde yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiğini, binlerce kişinin yaralandığını açıkladı. Öte yandan Afganistan'ın Hindikuş bölgesinde 21 Mart'ta 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Pakistan'da da hissedilen depremde toplam 21 kişi hayatını kaybetti.
NEPAL'DE 100'Ü AŞKIN ÖLÜ
Tarihler 3 Kasım'ı gösterdiğinde merkez üssü Nepal’in Jumla bölgesinin 42 kilometre güneyi olan 5,6 büyüklüğünde deprem olduğu duyuruldu. "Bu yılın en ölümcül 4. depremi" olarak kayıtlara geçen felakette 157 kişi yaşamını yitirirken çok sayıda kişi yaralandı.
KONGO'DA 500'E YAKIN İNSAN HAYATINI KAYBETTİ
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusundaki Güney Kivu eyaletinde, mayısta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 438 kişi hayatını kaybetti. Sel felaketinin ardından ülkede ulusal yas ilan edildi.
Yüz binlerce dönümlük arazinin sular altında kalmasına neden olan selin en çok etkilediği şehirlerden Volos'ta, tıbbi amaçlı kenevir üretilen seraya giren koyun ve keçiler, 300 kilogram keneviri yedi. Ülkenin Kuzey Kivu eyaletinde bulunan maden sahasında meydana gelen heyelanda ise en az 100 işçi göçük altında kaldı.
YUNANİSTAN'DA SEL
Yunanistan’da 5 Eylül'de başlayan yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerde 17 kişi hayatını kaybetti. Afet bölgesinde mahsur kalan birçok kişinin telefon iletişimi, elektrik kesintileri nedeniyle sekteye uğradı.
Selde mahsur kalanları kurtarmak için itfaiye ekiplerinin ulaşamadığı bölgelere arama kurtarma ekipleri şişme botlarla müdahale etti. Yunanistan'ın Tesalya Bölgesi'nde yaşanan seller nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda eğitime ara verildi.
FREDDY KASIRGASI
Afrika kıtasının doğu kıyılarında bir aydan uzun süre etkili olan Freddy Kasırgası'nda Madagaskar'da 17, Mozambik'te 70, Malavi'de 676 kişi hayatını kaybetti. Yüz binlerce kişinin etkilendiği kasırgada, yüzlerce kişi yaralandı ve kayboldu.
ÇİN'DE REKOR YAĞIŞ
Çin'de temmuz ayı sonunda yaşanan şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sel ve su baskınları uzun süre boyunca devam etti. En az 16 kent ve eyaleti etkileyen Doksuri Tayfunu nedeniyle, Pekin'de sadece 83 saat içinde yıllık yağmur miktarının yüzde 60'ını aşan tarihi yağışlar yaşandı.
2 Eylül'de ise Saola Tayfunu Çin'in güneyini vurdu. Bu olaylar nedeniyle, 880 binden fazla kişi tahliye edildi. (Gazete Duvar)