İzmir'de 26 yıl önce evlenen beden eğitimi öğretmeni çift, o yıldan bu yana tüm ulusal bayramları birlikte koordine ediyor, resmi törenlerde birlikte görev alıyor.
"Tören amiri" ve "tören şefi" çift, törende görev alacak kurumlar arasında koordinasyonu sağlıyor, okunacak şiirleri, çalacak müziği, sergilenecek halk oyunlarını belirliyor, prova ve törenlerde ekipleri yönlendiriyor.
Mesleğe başladığı 1986 yılından bu yana tören programlarının hazırlanmasında rol oynayan, 1991'de evlendikten sonra kendisi gibi beden eğitimi öğretmeni eşiyle törenler hazırlayan Ali İstanbulluoğlu, 26 yıldır "tören amiri" olarak törene katılan kurumlar arasında koordinasyonu sağlıyor. Eşi ise "tören şefi" olarak törenin temasına göre halk oyunlarının belirlenmesi, şiirlerin ve müziğin seçilmesi, dans koreografilerinin tasarlanması çalışmalarını yapıyor.
"Bayrakların önünde yürürken hep ayaklarım titrer"
Ali İstanbulluoğlu, yaptığı açıklamada, eşiyle üniversite yıllarında tanıştıklarını, kendisi son sınıftayken eşinin 1. sınıfa başladığını anlattı. Mesleğine İstanbul'da başlayan 31 yıllık öğretmen İstanbulluoğlu, ilk yıldan bu yana kutlama ve anma törenlerinin içinde yer aldığını söyledi. İstanbulluoğlu, eşi de öğretmenliğe başladıktan sonra 1991'te evlenerek İzmir'in Beydağ ilçesinde görev aldıklarını belirterek "tören amirliği" görevinin bu ilçede başladığını, o yıldan beri eşiyle tören programlarını hazırlayıp koordine ettiklerini ifade etti. Daha sonra tayinlerinin İzmir'e çıktığını aktaran İstanbulluoğlu, törenlerdeki rollerinin burada da yıllardır sürdüğünü dile getirdi. İstanbulluoğlu, tören amirlerinin törenlerin organizasyonunu sağladığına işaret ederek, "Örneğin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Valilikte önce toplantılar oluyor, yazışmalar yapılıyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü kanalıyla biz görev alıyoruz, toplantılara katılıyoruz. Törene katılacak okulları, askeri birlikler hariç diğer kurumları belirliyoruz. Onlarla teknik toplantılar yapıyoruz. Eşimle hangi şiirler, halk oyunları gösterisi olacak bunları tespit ediyoruz, programa yerleştiriyoruz. Tören geçişi için hazırlık yapıyoruz. Provalardaki tüm koordineyi sağlıyoruz. Benim görevim hem kendi kurumumun unsurlarını bir arada tutup onların düzenini sağlamak, hem de kurumlar arasındaki düzeni sağlamak" dedi. Eşiyle aynı işte görev almanın avantajını yaşadıklarını vurgulayan İstanbulluoğlu, "Benim şansım törende görev alacağım kişiyle devamlı mülakat yapıyoruz. Birbirimizin hatasını çok çabuk kendi aramızda kapatıyoruz ve o iş de çok rahat çıkıyor. Birbirimizi çok rahat eleştiriyoruz. Ekibimizle de bu uyumu paylaşıyoruz" diye konuştu.
Sokakta tanınır oldu
İstanbulluoğlu, tören geçişlerinde Türk bayraklarının önünde yürüdüğüne dikkati çekerek "Gururla, heyecanla yürüyorum. O bayraklar benim için Türkiye'nin Van'ı, Hakkari'si, Mersin'i, Trabzon'u, Edirne'si. O bayrakların önünde yürürken sanıyorum ki 80 milyon arkamdan geliyor. Defalarca törene katıldım ama tören yürüyüşünün başlayacağı noktaya geldiğimde hep ayaklarım titrer. 20 yıl önce de bu heyecanı hissederdim. O heyecanı hissetmediğim zaman bırakacağım" diyen İstanbulluoğlu, uzun yıllardır törenlerde en önde yürümesi nedeniyle İzmir'de tanındığını sözlerine ekledi.
"80 yaşında da bu işi yapabilsem"
Derya İstanbulluoğlu ise eşiyle hem aşkta hem işte anlaştıklarını söyledi. Kendisinin de törende görevli okulları belirleyerek onlar arasında koordinasyonu sağladığını ifade eden İstanbulluoğlu, tören öncesi evde de görüş alışverişi yapma şansı bulduklarını, tören yapılacağı zamanlarda geceleri uyuyamadıklarını anlattı. Derya İstanbulluoğlu, "Mesela 28 Ekim akşamı sabaha kadar uyumuyoruz, perdeden havanın durumuna bakıyorum gece. O uyanmazsa ben uyanıyorum" dedi. İstanbulluoğlu işini gururla yaptığını vurgulayarak "Bir ekip halinde yapıyoruz bu işi. Atatürk, cumhuriyet, bayrak sevgisine sahip bir ekip. Nasıl bırakacağız bu işi bilemiyorum, ölene kadar çalışma şansımız yok. Ama keşke 80 yaşında da bu işi yapabilsem" ifadelerini kullandı.
Yerlerine gelecek ekibi hazırlıyorlar
Bayram hazırlıklarının aylar sürdüğünü, 23 Nisan töreni için bu ay hazırlıklara başladıklarını anlatan İstanbulluoğlu, en büyük eleştirmeninin eşi olduğunu anlattı. Emekliliği hak ettiklerini dile getiren İstanbulluoğlu, bu nedenle kendilerinden sonra gelecek ekibi hazırladıklarını kaydetti.