Ege Postası
Geri

3 bin 500 işçi daha tehlike altında

Soma Holding’in Manisa’da 2 maden ocağı daha üretime devam ediyor.
3 bin 500 işçi daha tehlike altında
Haberler / Güncel
18 Mayıs 2014 Pazar 11:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sayime Başçı / Sözcü - Yetkililer, 3 bin 500 kişinin çalıştığı 2 ocakta da tedbirlerin standartların altında olduğuna dikkat çekti.

Soma Holding’e ait Manisa Soma’daki Eynez işletmelerinde meydana gelen kazalarda ölü sayısı her geçen gün artarken, gözler aynı Holding’e bağlı diğer 2 işletmeye çevrildi. Holdingin Eynez dışında Atabacası ve Işıklar bölgesinde de işleyen iki ocağı bulunuyor.

Toplam 3 bin 500 madencinin çalıştığı bu iki ocakta işçilerin arama kurtarma ekipleri Eynez’e yönlendirilmiş durumda.

Ancak, aynı kaza riski bu iki ocak için de geçerli. Geçen yıl kasım ayında Işıklar işletmesinde de ölümle sonuçlanan bir kaza yaşandı. Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Muhammet Yıldız, holdingin aldığı güvenlik önlemlerinin bölgedeki diğer madenlere göre daha iyi olmasına rağmen standartların altında kaldığına işaret ederek, “Aynı riskler bu iki ocak için de geçerli. Denetimler sürekli hale getirilmeli” yorumunu yaptı.

Tedbire maliyet engeli

Yıldız, bölgede çalışma yapan İmbat ve Uyar madencilik ile karşılaştırıldığında Soma Holding’in iş sağlığı ve güveliğini alanında daha iyi çalışmalar yaptığına işaret etti. Ancak madencilikte olması gereken standartların altında kaldığını vurgulayan Yıldız, şunları söyledi:

“Denetlemelerin daha sık yapılması gerekir. Holding’e ait diğer iki işletme de TKİ’nin işletmesini verdiği ocaklar. Burada kömürü işleyebilmek ve kâr edebilmek için belli ücretlere mahkumlar. Neticede belli bir sürede iş yetiştirmek zorundalar. Bu iki işletme için yapılan anlaşma 15 milyon ton kapasitesinde. Bana göre asıl olay şu. Bu tür ocakların devlet eliyle çalıştırılması gerekir devletin çok kısa zamanda daha fazla iş çıkarayım gibi bir derdi yok. Özel işletmelerde bu nedenle güvelik önlemlerinden feragat ediliyor.”

Üretim devam ediyor

Yıldız’ın dikkat çektiği bir başka nokta da üretim süreçleri oldu. Böyle kazaların ardından madenlerin kısa süre içinde çalışmaya devam ettiğini açıklayan Yıldız, holdinge bağlı diğer 2 işletmede çalışmaların devam ettiğini, yan taraftaki komşu ocakta da üretimin durmadığını açıkladı. Yıldız, bölgedeki sendikalaşmanın da patronların isteği ile olduğuna dikkat çekerek, “Patronlar sendikayı bırakın dese yüzde 80’i bırakır. Sendikalaşmanın tabandan gelen bir talep olması lazım. Bu nedenle sendikaların güvenlik tedbirleri üzerinde de pek fazla etkisi olmuyor” yorumunu yaptı.

Aslında sadece geçen yılki iş kazalarına bakıldığında yaşanan facia ile ilgili ilk sinyaller görülüyor.

Geçen yıl kaza oldu

Türk İş’e bağlı ve bölgede örgütlü olan Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın verdiği bilgilere göre, bu iki işletmede çalışan 3 bin 500 kişi de sendikaya üye. Geçen yıl Soma Holding’e ait Eynez Bölgesi’ndeki işletmede 3 ayrı iş kazası yaşanmış ve bu kazalar sonucu Süleyman Gülşen (33) ve Fahrettin Başkan (53) hayatını kaybetmişti. Holding’e ait Cenkyeri Işıklar Bölgesi’ndeki linyit ocağında gelen iş kazasında da Mustafa Asal (38) hayatını kaybetmişti.

Yurt dışına açılıyor

Hol­din­g Mer­si­n’­de krom ala­nın­da bir ça­lış­mayı sürdürüyor. Bu kap­sam­da şir­ket, ha­zır­lık ça­lış­ma­la­rı­nın ar­dın­dan yıl­lık 30 bin ton krom kon­san­tre­si üretmeyi he­def­li­yor. Grup, krom, ba­kır, ni­kel ma­den­le­ri ko­nu­sun­da zen­gin re­zerv­le­re sa­hip olan Ar­na­vut­luk Cum­hu­ri­ye­ti­’n­de me­ta­lik ma­den pro­je­le­ri ge­liş­tir­mek üze­re 2011 yı­lın­da Tur­kish Al­ba­ni­an Mi­ning Sh.a ad­lı bir şir­ket kur­du. Ay­rı­ca Ti­ra­n’­da bu amaç­la jeo­log ve ma­den mü­hen­dis­le­rin­den olu­şan bir ekip oluş­tur­du.

Zonguldak’tan çekiliyor

Holding’in Soma dışında Zonguldak’ta da bir maden ocağı anlaşması bulunuyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu İşletmeleri (TKİ) ile 136 milyon ton jeolojik rezervi bulunan arazi için ihale sonucu anlaşma yapıldı. 2 yıllık etüt süreci olan bu işletme için 200 milyon dolar yatırım ile 3 bin kişilik istihdam hedefleniyordu. Ancak Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Eyüp Alabaş’ın verdiği bilgilere göre Zonguldak Bağlık-İnağzı sahası bölgenin en zor kömür sahası. İşleme yeni açılacak bu ocak için şirket 2 yıllık bir çalışma yaptı.

Etüt ve hazırlık çalışmasını birlikte yürüten şirket, Alabaş’ın verdiği bilgiye göre bölgede uygulanamayacak bir madencilik tekniği denediği için bölgeden çekilme kararı aldı. Alabaş, etüt süresinin durmasının ardından şirketin Zonguldak’tan çekileceğini söyledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası