Ege Postası
Geri

3 ilçede işçi krizi: İzmir’in belediyelerinde neler oluyor?

İzmir’in Bayraklı, Çiğli ve Foça belediyelerinde işçi krizi patlak verdi. Bayraklı’da maaşları kesintiye uğrayan işçiler, Çiğli’de soruşturma aşamasına takılanlar ve Foça’da maaşlarını alamayan işçiler bugün iş bırakıyor.
3 ilçede işçi krizi: İzmir’in belediyelerinde neler oluyor?
Haberler / İzmir
16 Mayıs 2024 Perşembe 11:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- 31 Mart yerel seçimşerin ardından İzmir’de CHP 28 ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’ni kazanarak büyük bir zafere imza attı.

CHP’de genel seçimlerin ardından başlayan değişim rüzgarı yerel seçimlerde kendini gösterdi. İzmir’de mevcut CHP’li belediye başkanlarından sadece 4’ü yerini korudu.

BAŞKANLARIN TASARRUF HAMLESİ

Yerel seçimlerin ardından belediye başkanları görevlerine başlar başlamaz borçlarla karşı karşıya kaldı. Ekonomik krizin de etkisiyle maaş ödemekte zorlanan başkanlar ‘tasarruf’ formülüne başvuru. Ancak belediye başkanlarının işçi maaşlarından kısması sendika ve belediyeler arasında krize neden oldu.

3 İLÇEDE KRİZ

İzmir’de Bayraklı, Foça ve Çiğli’de işçi krizi patlak verdi. 3 ilçede de belediye personelleri bugün iş bıraktı.

BAYRAKLI’DA ÖNAL’A TEHDİT

Bayraklı’da seçimin hemen ardından başlayan işçi krizi tüm hızıyla sürüyor. İşçi çıkarma hamlesinde başarılı olamayan Belediye Başkanı İrfan Önal bu kez maaşlarda kesintiye gitti. Bayraklı’da maaşlarında kesinti yaşayan memurlar 2 gün önce eylem başlattı.

Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası (Tüm Yerel-Sen) 2 No'lu Şube Başkanı Murat Bekar, “Haklarımızı alamazsak, görevi kötüyü kullanmaktan sorumlular hakkında işlem yaptıracağız" diyerek 24 saat süre vermişti. 

GEVREK YİYİP PROTESTO ETTİLER!

Bayraklı Belediyesi emekçileri maaşlarında yaşanan kesinti sebebiyle geçinemediklerini vurgulamak için gevrek, boyoz ve zeytinden oluşan sofra kurarak, Belediye Başkanı İrfan Önal'ı protesto etti.

ÇİĞLİ’DE SORUŞTURMA KRİZİ

İşçi krizinin patlak verdiği bir diğer ilçe ise Çiğli Belediyesi oldu.

Önceki dönem şirket yönetimi tarafından, 26 Mart'ta 502 personelin güvenlik soruşturmasına gönderildiği ileri sürüldü. Bu kişilerden 100 kişinin soruşturma sonucunun geldiği ve bu 100 kişinin içindeki 10 kişinin belediyede çalıştırılamaz durumda olduğu iddia edildi.

10 kişinin işe başlatılmaması sebebiyle Çiğli Belediyesi’ne ait şantiyelerdeki yaklaşık 350 işçi iş bıraktı.

FOÇA’DA İŞÇİ VE MEMURLAR DÜĞMEYE BASTI

Maaş krizi yaşanan bir diğer belediye olan Foça’da ise işçiler ve memurlar bugün ses yükseltti. Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, memur ve işçilerin maaşını ödemediği öğrenildi.

 Edinilen bilgiye göre İller Bankası'ndan gelen paradan memurlara sadece 10'ar bin TL maaş yatıran Fıçı'ya tepki çığ gibi büyüyor. Belediyede çalışan işçi ve memurlar bugün eyleme gerçekleştirdi. 

FIÇI'DA PROTESTOYA KATILDI 

Başkan Fıçı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında ise, "Emeğin karşılığını alamayan, haksızlığa uğrayan herkesin yanındayız. Ama bugün bu konuşmayı soruna sebep olan kişi olarak değil, sorunu çözecek kişi olarak yapıyorum. Seçimlerden önce de şimdi de Foça'da yaşayan herkes gibi haberimiz vardı. Tüm bu sorunları bilerek yine tüm bu sorunları çözmek için geldik. Emeğinin karşılığını almamalarına rağmen emeğini Foça'dan esirgemeyen tüm çalışma arkadaşlarıma selam olsun" dedi. 

Öte yandan bugün gerçekleştirilen eylemde Foça Belediye Başkanı Fıçı'nın işçilerle birlikte grev yeleği giyerek eylem alanında olduğu görüldü. 

İZSU VE BÜYÜKŞEHİR’E ÇAĞRI      

Öte yandan Tüm Bel-Sen İzmir Şubesi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında, 1 Nisan günü iş başı yapan ve 10 Mayıs günü sözleşmeleri feshedilen personellerin işe geri alınması için Büyükşehir Belediyesi’ne ve İZSU’ya çağrıda bulundu.

Tüm Bel-sen İzmir şubesi tarafından yapılan açıklamada, “1 Nisan günü iş başı yapan ancak 10 Mayıs günü haksız biçimde sözleşmeleri feshedilen mesai arkadaşlarımız, sendikamız şubelerini ziyaret ederek işlerine dönmek üzere başlattıkları mücadelelerine destek çağrısında bulundu. İzenerji işçileri ve İzdoğa işçileri başta olmak üzere diğer belediye şirketlerinde ve birçok ilçe belediyesinde siyasi hesaplaşmalar ve bütçe krizleri nedeniyle işinden edilen belediye emekçilerinin haklı mücadelelerinin yanındayız. Kimse yanlış yönetimlerin ve bütçe krizlerinin faturasını emekçilere kesmeye kalkmasın! Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü olmak üzere işçileri emekçileri ekmeklerinden edenleri bu hatadan geri dönmeye ve atılan işçileri işlerine iade etmeye davet ediyoruz.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası