Ege Postası
Geri

3 semte kötü haber!

Hükümetin 2010 yılında aldığı karar doğrultusunda çıkarttığı pazaryerlerini düzenleyen yeni yasa sancılı süreci de beraberinde getirdi. Konak Belediyesi sınırları içerisinde yer alan üç semt pazarının kaderini belirleyecek olan önerge mecliste kriz yaratırken, AK Parti pazaryerlerinin kapatılmasının vatandaşa ve esnafa darbe anlamına geldiğini belirterek değişikliğe karşı çıktı, CHP ise yasal düzenlemenin hükümet tarafından hayata geçirildiğini ve mevcut noktalarda yeni pazar kurulabilmesi için değişikliğin gerekli olduğunu dile getirdi. Mecliste oy çokluğu ile kabul edilen önerge doğrultusunda Konak Belediyesi; Kahramanlar, 19 Mayıs ve Gürçeşme pazaryerlerini kaldıracak ve yeni tesis kurulması için çalışma yürütecek.
3 semte kötü haber!
Haberler / Yerel Politika
7 Ocak 2014 Salı 10:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın katılmadığı ve Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı yönetiminde gerçekleşen meclis oturumuna pazaryeri tartışmaları damga vurdu. Konak genelinde yer alan pazaryerlerinin yeniden düzenlenmesi ve bazı semtlerde kurulan pazarların da kaldırılmasına ilişkin önerge AK Parti ve CHP grupları arasında gerginliğe yol açarken, mecliste yer yer sert tartışmalar yaşandı. Pazaryerini düzenleyen yeni yasa çerçevesinde yönetmeliğe aykırı olduğu ve gereken şartları taşımadığı tespit edilen Kahramanlar, 19 Mayıs ve Gürçeşme pazarlarının kaldırılmasını öngören karar AK Partili meclis üyeleri ve CHP’li meclis üyesi Ahmet Doğan’ın ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

“BELEDİYE 4 YILDIR KILINI BİLE KIPIRDATMADI”

Meclis gündemine gelen ve meclis onayına sunulan değişiklik ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Rıza Evcim, hayata geçen değişikliğin esnaf açısından büyük bir mağduriyete yol açacağını savunarak, “Benim bu konuyla ilgili ciddi kaygılarım var. Hükümet bu kanununu 2010 yılında çıkartmış ve  aradan tam 4 sene geçmiş. Yasa aynı zamanda belediyelerin düzenli, planlı, çağdaş, içerisinde tuvalet ve otoparkları bulunan, modern pazaryerleri yapması için itici bir güçtür. Konak ve İzmir halkına yakışır tesisler kazandıracak bu düzenlemeyi belediyemiz ne yazık ki dikkate almamış. Pazaryerlerimizin çektiği sıkıntılar açıkça ortada. Raporda görüyorum ki, kanunun bize yaptırmak istediği iyileştirmeleri yapmak yerine bu üç pazarın tamamen kaldırılması talep ediliyor. Sizler de buna olumlu bakıyorsunuz. Biz kesinlikle olumlu bakmıyoruz. Vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılamamız ve yeni tesisler kazandırmamız gerekirken, Konak Belediyesi 4 yıldır kılını bile kıpırdatmamış. Kahramanlar’da buna çözüm bulmak mümkünken sessiz kalındı. Başkan Hakan Tartan onca sıkıntının olduğu dönemde buraya bir kez bile gitmedi. Öneriler sunduk, dikkate alınmadı. Pazaryerlerinin kaldırılmasından ziyade kanunun öngördüğü şekilde modern pazaryerleri oluşturulmasını isterdik. Ben şahsen bu önergeyi kesinlikle reddediyorum. Önergeyi geri çekin ve Kahramanlar, Gürçeşme, 19 Mayıs Mahallesi pazaryerlerini kaldırmayın. Bunun yerine kanunun belirttiği şekilde 2016 yılına kadar buraları yeniden düzenleyin. Konak halkına iyileştirme ve devam etmesi yönünde söz verin. Biz buraya halkımızın pazaryerlerini kapatmaya gelmedik. Daha güzellerini kazandırmak için geldik” diye konuştu.

“YASAYI BEN Mİ ÇIKARTIYORUM'”

AK Partili Evcim’in ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Mehmet Türkbay, hükümetin konuya dair getirdiği yasal düzenlemeye tepki göstererek, “Biz pazaryerlerini kaldırmıyoruz. 2017 tarihine kadar iyileştirme yapılması için bu düzenlemeyi onaylıyoruz. Raporda yer alan bu üç semt pazarına dair sadece bir tespittir. Kaldırılacak demiyoruz. Yasal prosedüre uygun hale getirmek için bunu yapmak zorundayız. Yarın hemen pazaryerini kaldıralım demiyorum, benim amacım siyaset yapmak değil.

Bu yasayı ben mi çıkartıyoru? Yasayı hükümet çıkartıyor. Belediye olarak bu yasanın gereklerini yerine getirmek zorundayız. Biz de pazarları uygun hale getirelim diyoruz. Kanunları biz çıkartmıyoruz. Yılbaşına üç gün kala, bayrama bir gün kala resmi gazetede alınan kararları yayınlayıp, yıl sonunda işgaliye ve reklam bedeline dair yasa çıkartarak çalışan ben değilim. Biz merkezi hükümetin aldığı kararları uygulayan yerel iktidarız” dedi.

KOCABIYIK: VATANDAŞA HAKARETTİR

Düzenlemeye kabul oyu veren AK Partili Meclis Üyesi Yalçın Kocabıyık ise, kanunun yerinde bir düzenleme olduğunu belirterek, “Konak’ta mevcut yasaya uygun yeterli koşullara uygun sadece bir pazaryerimiz var. Hatay Katlı Otopark ve Pazaryeri haricinde kalan diğer pazarların tamamında iyileştirmeler yapılması ve yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Bu da Konak Belediyesi’nin görevidir. Ancak bu konu ile ilgili tek bir çalışma bile yapılmamış, tek bir adım dahi atılmamış. Umarız bundan sonraki belediye başkanı ve meclis bu görevi yerine getirir. Biz Konak ilçesine ve halkına yakışan pazaryerleri yapılmasını istiyoruz. Pazaryerlerinin kaldırılmasına karşıyız. Ancak, mevcut pazaryerleri içler acısı halde ve devam etmesi konum itibarı ile çok zor. Bu meclis bir an önce yeni pazaryerleri için gerekli imar planlarını hazırlayıp, en kısa sürede ihaleye çıkarak yeni pazaryerlerini bir an önce yapmalıdır. Pazarlarımızın bu halde olması İzmir’in ayıbıdır. İzmir halkına da hakarettir” diyerek belediyenin konu hakkında herhangi bir çalışma yapmadığını belirterek eleştirilerini dikle getirdi.

“VATANDAŞI VE ESNAFI MAĞDUR ETMEDEN”

Konak Belediye Başkan Yardımcısı Serpil Güngör ise yürürlüğe giren kanun çerçevesinde yeni bir pazaryeri oluşturmanın zorluklarına değinerek, “Bu yasaya göre kapalı pazaryerlerinde itfaiye ve ambulans araçlarının girişine uygun mesafe bulunmalı. Bununla birlikte tuvalet olması gerekiyor. Zabıta istasyonu da koymak zorundayız. Kanun gereği bu standartlar yerine getirilmeli. Biz tüm bunları çözecek şekilde önlem almaya çalışıyoruz. Vatandaşları ve esnafı mağdur etmeden çözüm bulmak amacı ile çalışıyoruz” dedi. Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Akınbingöl de, ilçeye iki adet yeni pazaryeri kazandırma gayreti içerisinde olduklarını kaydederek, “Yeni pazaryerleri yapabilmek amacı ile İzmir Büyükşehir Belediyesine başvurduk. Uygun bulunan yerlerde kamulaştırma yapılacak ve önümüzdeki dönemde pazarlara ilişkin bu projeler de hayata geçecek. Büyükşehir Belediyesi bu konuyu 2010-2014 programına aldı” şeklinde açıklamada bulundu.

“TARTAN MÜZE YAPACAĞINA PAZAR YAPSAYDI”

Önergeye ret oyu veren ve meclis oturumunu terk eden CHP’li meclis üyesi Ahmet Doğan ise, yaptığı açıklamada Belediye Başkanı Hakan Tartan’ı eleştirerek, “Konak Belediyesi’nin çalışmaları artık bana inandırıcı gelmiyor. AK Parti bu konuda söylenmesi gerekeni söyledi. Vatandaş ve esnaf daracık sokaklara mahkum ediliyor. Hakan Tartan kalkıp da caz festivali yapacağına, müze açacağına pazaryeri yapsaydı. 5 yıldır belediyenin aklı neredeyd? Belediye olarak bırakın pazaryeri yapmayı, bunca senedir bir tane park bile yapamadık. Şimdiye kadar neden pazaryeri yapılamad? Vatandaş bize bunun hesabını sorduğunda ne diyeceğiz'” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası