Ege Postası
Geri

301 kuş türü tespit edilen Gediz Deltası'na tekne turu

Türkiye’de flamingoların iki üreme sahasından biri olan İzmir’deki Gediz Deltası, 301 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçiler, deltada tekne turu yaparak kuşları görme fırsatı buluyor.
301 kuş türü tespit edilen Gediz Deltası'na tekne turu
Haberler / İzmir
18 Ağustos 2024 Pazar 10:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Gediz Deltası, flamingoların Türkiye'deki iki üreme sahasından biri olup yanı balıkçıl, pelikan ve kervan çulluğu gibi birçok kuş türünü barındırıyor. Bugüne kadar birbirinden farklı kuş bölgeleri tespit edildiği Gediz Deltası'nda, kuşlar güzel görüntüler oluşturuyor.

Deltanın biyoçeşitlilik bakış açısı çok zengin olduğunu ve birçok kuşun katıldığı kent ile iç içe olduğunu söyleyen İzDoğa Turizm Seyahat Acentesi Müdürü Göker Yarkın Yaraşlı, "Bu doğal güzellikleri saklamak isteyenimiz için 10 Mayıs 2022'den bu yana flamingo tekne turları düzenliyoruz.

Bugüne kadar çok sayıda İzmirli Başta olmak üzere yerli ve yabancı turist, binlerce flamingonun yaşadığı, birçok kıyı ve su kuşunun yaşadığı bölge olan Güney Gediz Deltası'na getiriyoruz. Ayrıca insanlar içinde, hemen 100 metre karşısında binlerce flamingonun yaşadığını gösteriyoruz ve biyoçeşitliliği çalışıyoruz" dedi.

'BAŞKA BİR YERDE BÖYLE BİR ŞANSIMIZ YOK'

40 bin hektarlık Gediz Deltası'nın, Gediz Nehri'nin alüvyonlarıyla oluşannu ve deltanın şehre en yakın kısmı olduğunu Yaraşlı, "Bu alanda tepeli pelikanlar, flamingolar, kervan çulluğu, akça cılıbıt, kara gagalı sumru gibi birçok kuşun bir arada görülen bir alan ve Bugüne kadar 301 farklı kuş türü tespit edildi.Ayrıca memeli türleri, yine sürüngenler ve birçok denizde saklanıyor da bu alanda görülüyor.Her zaman olmasa da turlarımızda caretta carettalar başta olmak üzere birçok deniz canlısını da kuşlarla birlikte görüyoruz.

Bir zenginliği, çünkü dünyanın hemen hemen hiçbir yerde bu kadar içinde, bu kadar biyoçeşitliği ve flamingoyu bir arada görebilmemiz yok. bir şehir bayiiyiz. Turları daha da dağıtmaya çalışıyoruz. Ayrıca otobüs turumuz var. Güney Gediz Deltası'nın daha orta kısımlarına doğru yapılıyor. Başta bilgi veriliyor ve çocuklar olmak üzere çok sayıda ziyaretçi ağırlanıyor" diye konuştu.

'GEDİZ DELTASI, KUŞ TÜRLERİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ DİNLENME VE BESLENME ALANI'

İzmir'in canlılar açısından ne kadar önemli bir kent olduğunu ayırmaya çalıştıklarını dile getiren Göker Yarkın Yaraşlı, "Sadece flamingoların yaşamaları nedeniyle bile Gediz Deltası, koruması altında alınması gereken önemli bir bölge. Gediz Deltası, kuş türleri için çok önemli dinlenme ve beslenme alanı. Bu Bölgede bulunana kadar 113 farklı kuş ürediği tespit edildi. Burada ayrıca göç yolları üzerinde izin verilen, yaşayan yaz ve kış göçmen kuşları da var. Tersi göç için yine gelip burada dinlenebiliyor. Dolayısıyla kuşların yeterli besinleri bulunabiliyor ve burada daha uzun süreler saklanabiliyorlar. Termal havalarda yükselip, göç eden kuşların üzerinden yol almak zorundalar. Bu nedenle bu göç yollarının dinlenmesinin korunması gerekiyor. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası