45 günde Arapça öğrendiler
İmam Hatip Lisesi (İHL) son sınıf öğrencileri ve İlahiyat Fakültesi'ni tercih eden öğrencilerin iştirak ettiği '45 Günde Arapça Konuşma, Anlama ve Dil Melekesi Kursu' ikinci mezunlarını verdi. Mezunlar, kurs sonrasında Uzungöl'de Arap...
İmam Hatip Lisesi (İHL) son sınıf öğrencileri ve İlahiyat Fakültesi'ni tercih eden öğrencilerin iştirak ettiği '45 Günde Arapça Konuşma, Anlama ve Dil Melekesi Kursu' ikinci mezunlarını verdi. Mezunlar, kurs sonrasında Uzungöl'de Arap turistlerle pratik yapma imkanı da buldu.
Hamzalı Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Hayrat Halk Eğitim Müdürlüğü, ÖNDER ve Sosyal Doku Derneği'nin katkıları ile Trabzon'un Hayrat ilçesi Hamzalı Mahallesi'nde yapılan Arapça öğrenme kursunun proje mimarı Ahmet Ziya İbrahimoğlu, gayelerinin, Arapça'nın kısa zamanda ve kolayca öğrenilebileceğini ortaya koymak olduğunu söyledi. İbrahimoğlu, yaklaşık 30 sene çalıştığı Mekke Üniversitesi'nde, ana dili Arapça olmayanlara Arapça öğretimi konusunda ihtisas yaptığını, uygulamayı da kendi köyünde yapmayı tercih ettiğini ifade etti. İbrahimoğlu, "Arapça'ya, öncelikle gramer-dil bilgisi yerine anlama ve konuşmayı öğreterek başlıyoruz. Okuma ve gramer konusunu gittikleri okullarda öğrenmelerini istiyoruz. Arapça ve Türkçe'de kullanılan altı binin üzerinde müşterek kelime var. Bir dili konuşmak için ise 300-400 kelime yeterli. İki yıldır yaptığımız çalışmanın dil öğretiminde bir model olmasını arzu ediyoruz. Hedefimiz ilahiyat fakültelerini tercih eden ve Arapça bilmeyen öğrenciler. Çünkü emeğimizin boşa gitmesini istemiyoruz. Uyguladığımız model, MEB'in Din Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından da izleniyor. Önümüzdeki yıl Yalova'da 400 erkek öğrencinin katılacağı bir kurs açılacak." dedi.
9 Haziran'da başlayan kurs, 25 Temmuz'da sona erecek. Mezuniyet töreni yapılan kursta şu an öğrenilen Arapça'nın nasıl muhafaza edileceği üzerine bir eğitim veriliyor. Arapça kursuna 41 kız öğrenci iştirak etti. İki defa Uzungöl'e götürülen kursiyerler Arap turistlerle uygulama yapma imkanı buldu. Kursa katılan öğrencilerin 11'i Marmara İlahiyat, 5'i FSM İslami İlimler Fakültesi, 5'i KTÜ İlahiyat, 3'ü Samsun İlahiyat, 3'ü Bursa İlahiyat, 2'şer kişi de Sakarya, İstanbul İlahiyat, geri kalanlar ise Yalova İlahiyat, Şehir Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ve Açık Üniversite'yi birinci tercih olarak yazdı.
Arapça ve Türkçe'de müşterek kullanılan 6 bin 300 kelimeden istifade ile Arapça öğrenmeyi kolaylaştıran ve sevdiren bir metodun uygulandığı kursta, talebelere disiplin ve yoğun programların hakim olduğu bir süreç yaşatılıyor. İlk günden itibaren Türkçe konuşulmayan Arapça dil kursunda, Türkçe konuşulan her kelime için 1 TL ceza kesiliyor.
Arapça dil kursuna katılan öğrencilerden herhangi bir ücret alınmazken, barınma ve yemek hizmeti de veriliyor. Sadece kural ihlali yapanların ödeyeceği cezanın teminatı olarak her öğrencilerin 500 TL teminat yatırması şart koşuluyor. Programda tiyatro oyunları ile birçok konu canlandırılıyor, yarışmalar yapılıyor, çizgi film seyrediliyor, Arapça haber dinleniyor. Arap asıllı bir bayan da kursiyerlere yardımcı oluyor.