Ege Postası
Geri

52 bin ton şeker üretilecek, çiftçi 50 milyon lira kazanacak

Elbistan Şeker Fabrikası’nın 29. alım kampanyası, düzenlenen törenle resmen başladı. Elbistan Şeker Fabrikası, 60 bin dönüm alanda üretilen 365 bin ton pancardan 52 bin ton şeker üretecek ve çiftçiye de 50 milyon lira pancar parası ödenecek....
52 bin ton şeker üretilecek, çiftçi 50 milyon lira kazanacak
Haberler / Güncel
17 Eylül 2013 Salı 14:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Elbistan Şeker Fabrikası’nın 29. alım kampanyası, düzenlenen törenle resmen başladı. Elbistan Şeker Fabrikası, 60 bin dönüm alanda üretilen 365 bin ton pancardan 52 bin ton şeker üretecek ve çiftçiye de 50 milyon lira pancar parası ödenecek.

Elbistan Şeker Fabrikası, 29. Alım Kampanyası döneminde 4 bölge 65 köy ve 2 bin 558 çiftçi ile sözleşme yaparak 59 bin 800 dekarda pancar ekimi gerçekleştirdi. Şeker Fabrikası’nın çarkları ise 20 Eylül 2013 günü dönmeye başlayacak ve ülke ekonomisine toplamda 125 milyon 220 bin lira katkı sağlayacak. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük şeker fabrikası olan Elbistan Şeker Fabrikası’nın yeni alım dönemi için Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, protokol üyeleri ve çok sayıda çiftçinin katılımıyla fabrika içerisinde tören düzenlendi. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Elbistan Şeker Fabrikası Müdürü Abit Kılıç, bu yıl 365 bin ton şeker pancarı işleneceğini ve 52 bin ton kristal şeker üretileceğini söyledi. Elbistan Şeker Fabrikası’nın kurulduğu 1985 yılından beri bölge ve Türkiye ekonomisine çok ciddi katkılar sağladığını altını çizen Kılıç, "Kuruluşundan bugüne kadar memleketin en ücra köşelerine tarım ve sanayi kültürünü götüren ve modern tarım ile teknolojinin önderliğini yapan sanayimiz bundan böyle de hizmetlerine devam edecektir. Elbistan, Afşin, Göksun ve Tufanbeyli bölgelerini kapsayan alım kampanyamızı başlattık. Teslim alınıp stoklanan pancarlarla 20 Eylül Cuma günü işleme faaliyetlerimiz başlayacak. 2013 yılında Elbistan, Afşin, Göksun ve Tufanbeyli Ziraat Bölge Şefliklerinde toplam 65 köyde 2 bin 558 çiftçi ile sözleşmeli olarak 59 bin 800 dekar pancar ekimi gerçekleştirilmiştir." dedi.

2013 Kampanya döneminde pancar parası olarak çiftçilere 49 milyon lira ödeneceğini belirten Kılıç, "Bu kampanya döneminde üreticilerimizden alınacak net pancara ödenecek avans fiyatı ton başına 135 lira olarak belirlenmiştir. Bu kampanya döneminde bedel ödenen pancar miktarı 370 bin ton olup çiftçiye 49 milyon lira pancar bedeli ödenecektir. Bu bedelin yüzde 36’sına tekabül eden 17 milyon lira, ayni ve nakdi avans olarak çiftçimize ödenmiştir. Bu dönemde üreticilerimize sözleşme gereği 74 bin ton bedelsiz yaş küspe verilecektir. Bu sezon işlenecek pancar miktarının 365 bin ton olacağını tahmin etmekteyiz. Bu rakam geçen yıl 342 bin ton olarak gerçekleşmişti. Bu yıl 96 tam gün sürecek kampanyamızda 52 bin ton kristal şeker, 15 bin ton melas ve 94 bin ton yaş küspe elde edilecektir. Bu ürünlerimiz yurt ekonomisine 125 milyon 220 bin lira katkı sağlayacaktır. Bu sayede 4 bölgemiz dahil fabrikamızda istihdam edilen 540 personelimiz dışında fabrikamızın oluşturduğu istihdam miktarı ise 25 bin kişi civarındadır." bilgilerini aktardı.

Daha sonra mikrofona davet edilen Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin ise Elbistan Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesindeki iptal sürecini değerlendirdi. Elbistan Şeker Fabrikası’nın arsa bedelinin de altında bir fiyata satıldığı için mücadele ettiklerini belirten Şahin; “Bu durumu Sayın Başbakanımıza kadar ilettik ve bu karardan geri dönüldü. Şubemiz bu başarılı çalışmalarının ardından hak etmediği yalan ve iftiralara hedef oldu. Elbistan Şeker Fabrikası, bugüne kadar hayati önem arz eden yatırımları alamadı. Türk-Şeker Fabrikalarına 15 yıldır işçi alımı yapılmıyor. İşçi sayısı 25 binden 10 binlere kadar düştü." şeklinde konuştu.

Programda bir konuşma yapan Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun da "Elbistan’ımız büyük bir ilçe, gelişmiş bir ilçe. Tarımıyla, sanayisiyle, eğitimiyle ve birçok alanda Kahramanmaraş’ın potansiyeli en yüksek olan ilçe. Daha da ileriye gitmesi için bu tip üretimlerin katkısına inanıyoruz. Burası hem tarımı hem de sanayiyi buluşturuyor. Dolayısıyla ilçemiz her yönden kazanıyor. Şeker Fabrikası’nın oluşturduğu 25 bin kişilik istihdam çok önemli. Yeni kampanya döneminin çiftçilerimize ve ilçemize hayırlı olmasını temenni ederim." dedi.

Konuşmaların ardından 29. dönem kampanyası çerçevesinde fabrikaya ilk sıralarda pancar getiren üreticilere altın ve çeşitli ödüller verildi. Dualar eşliğinde kesilen kurban ve kurdelenin ardından bu yılın ilk pancarı işlenmek üzere fabrikaya doğru yola çıktı.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası