TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’in Tire ilçesinde bulunan Osmanlı dönemine ait bir külliyenin parçası olan ve 15. Yüzyılda inşa edilen tarihi cami yeniden hayat buluyor. Bölgenin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı değişikliği hazırlanarak askıya çıkarıldı.
İlçenin Ertuğrul Mahallesi ‘nde bir parselin mülkiyeti Vakıflar genel Müdürlüğü’ne ait olan 414 adada 3 parseli kapsayan planlama alanı toplamda 643 metrekare olurken tarihi Kara Hayrettin Paşa camiinin konumlandığı alanı kapsıyor.
Hazırlanan planla birlikte camiinin doğu ve batısındaki 3 taşınmaz restorasyon onayı verilen camiinin alanına katıldı.
ŞERHLİ YAPILAR DA VAR
Hazırlanan plan notuna göre planın hayat geçireği 3 parselde avlulu ikili kargir ev, kargir camii ve avlulu ahşap ev yer alıyor.
Plan notlarında dikkat çeken husus ise “Dini Tesis Alanı” ve “Az Yoğun Konut Alanı” kullanımında yer alan yapıların, 2. Derece Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Tabiat Varlığı beyanlı olmalı ve taşınmazların üzerinde şerh bulunması oldu.
Hazırlanan plan notu raporunda plan değişikliği yapım gerekçesine ilişkin ise şu ifadeler yer aldı;
“İzmir ili, Tire ilçesi Ertuğrul Mahallesi’nde bulunan, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait, tapunun 4141 ada , 2 parsel numarasında kayıtlı, kentsel sit alanı içerisinde yer alan 1. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescilli Kara Hayrettin Paşa Camii ve Çeşmesi’ne yönelik hazırlanan 1. ve 2. dönem restitüsyon etüdünün ve restorasyon projesinin uygun olduğuna, restorasyon projesi ile müdahale kararı üretilen ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyeti dışında kalan parsellerin cami alanına katılması yönünde gerekli koruma amaçlı imar planı değişikliği yapılarak iletilmesi ve parsel maliklerinin uygulamaya ilişkin muvafakatlarının alınması halinde uygulmaya geçilebileceğine, uygulamasnın proje müellefi mimar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile ilgili belediyesi denetiminde gerçekleştirilerek sonucuna yönelik hazırlanacak teknik rapor ve fotoğrafların iletilmesine karar verilmiştir.”