İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 7 – 16 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 87. İzmir Enternasyonal Fuarı Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı olma özelliğini yaşatmaya devam ediyor. Fuar kapsamında düzenlenen 3. Uluslararası İş Günleri Toplantılarına 27 ülkeden, 21’i diplomat düzeyinde olmak üzere 200’ün üzerinde yatırımcı İzmir’e geldi. Karşılıklı yatırım fırsatlarının tanıtıldığı oturumlarda, delegasyonlar arasında ve bakanlık seviyesinde gerçekleşen ikili görüşmelerde kurulan ticari, sanayi ve endüstriyel bağlar fuarda sürdürülmeye devam ediyor. Odak ülke Hindistan ve partner ülke Sırbistan’ın katılımıyla fuar, uluslararası ticaretin merkezi haline geldi.
Fuara ilk kez 1943 yılında katılan Hindistan, 2014 yılından sonra bu yıl ikinci kez odak ülke olarak katılım gösterdi. Teknoloji ağırlıklı 50’nin üzerinde firmasıyla fuara katılan Hindistan, tekstil, el sanatları, medikal, yapı ve inşaat, dijital yer karoları, seramik, elektrik, elektronik, güneş enerjisi, endüstriyel aydınlatma, ev dekorasyonu, sondaj, gıda, radar, su teknolojileri gibi ürün gruplarıyla Hol 1 – A’da yer aldı.
“Fuar öncülük yaptı”
Hindistan’ın fuardaki katılımının önemine değinen Hindistan Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, “Türklerle çok eskiye uzanan bağlarımız, 21. yüzyıldan itibaren siyasi ve ticari ortaklıklarla sağlamlaştı. Hindistan ve Türkiye ikili ilişkilerinde mevcut ticaret hacmi 7 milyar dolara ulaştı. 2020 yılında bunu 10 milyar dolar yapmayı hedefliyoruz. Kurduğumuz bağlantılarla bu hedefe yaklaşmayı umduğumuz için bu fuara katıldık. Fuar, karşılıklı ihtiyaçlarımızın belirlenmesi adına büyük bir öncülük yaptı. Burada sergilediğimiz ürünlerle yeni iş birlikleri geliştirmeyi planlıyoruz. Özellikle bilişim teknolojileri ve inşaat sektöründe birlikte hareket edeceğimiz çok konu var. Sadece ürünlerin değil fikirlerin de ihracatını yapmalıyız. İzmir Enternasyonal Fuarı insanları bir araya getirmek adına çok büyük fırsatlar sunuyor. Bunun bir parçası olduğumuz için onur duyduk” dedi.
Sırbistan teknolojik yeniliklerini sergiliyor
Bu yıl Partner Ülke olarak İzmir Enternasyonal Fuarı’nın konuğu olan Sırbistan ise 4 No’lu Hol’de teknoparkları, telekomünikasyon teknolojileri, gıda ürünleri ile teknolojileri, yapı ve yapı sektörü teknolojileri gibi ürün gruplarıyla 20’ye yakın firmayla yer alıyor. Teknoparkların görme engelliler için özel eldiven, beyin aktivitelerini ölçen giyilebilir mobil cihazlar ile teknolojik çalışmalarını fuarda sergilerken, firmalar üç boyutlu teknolojileri, akıllı kapalı alan bitkileri ve turizm organizasyonlarıyla fuarda yer aldı.
Sırbistan Başbakan Yardımcısından birlik ve barış çağrısı
Fuara katılımlarını değerlendiren Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, “Türkiye ile ekonomik ve politik ilişkilerimizde zirve yaşarken, fuarda partner ülke olmak bizim için bir onurdu. Firmalarımız kendilerini Türk yatırımcılara, turistlere ve öğrencilere tanıtma olanağı elde etti. Bu fuar, ekonomik önemin ötesinde farklı ulusların, kültürlerin ve ülkelerin ortak buluşma noktası oldu. Balkanlarda yer alan bir bölge ekonomik anlamda ilerlemek istiyorsa, farklı yerlerle bağlantısı olması gerekir. Bu fuar bizleri bir araya getirdi. Umuyorum ki bu birliktelik, barış ve karşılıklı hoşgörü çağrısı, fuara katılan ülkelerden tüm dünyaya yayılacak” dedi
Türkiye ile arasındaki ticaret hacmi 2017 yılında 1 milyar Euro ile rekor kıran Sırbistan’ın partner ülke olarak katılımı, Sırp medyasında ilgi gördü. Türkiye’yi en büyük dış ticaret partnerlerinden biri olarak gören Sırp iş dünyası, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın güçlendirilmesi için önem arz ediyor. Karşılıklı olarak yeni pazarların keşfedilmesinde büyük bir adım olarak değerlendirilen bu katılım, Sırp ihracat değerini artıracak yeni bir pazar olarak yorumlanıyor.