AB Bakanı Egemen Bağış: Reformları AB için yapmıyoruz
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’de reformların AB için yapılmadığını söyledi. Bağış, ‘‘Yaptığımız reformların hiçbirini AB’nin ya da komisyonun gözünü boyamak için değil, vatandaşlarımızın...
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’de reformların AB için yapılmadığını söyledi. Bağış, ‘‘Yaptığımız reformların hiçbirini AB’nin ya da komisyonun gözünü boyamak için değil, vatandaşlarımızın bunları hak ettiğine inandığımız için gerçekleştiriyoruz.’’ dedi.
Çivi çiviyi söker mantığı ile Türkiye’de demokratik sorunların daha fazla demokrasi ile çözmenin yollarının arandığı bir süreç içinde olduklarını ifade eden Bağış, demokratikleşme paketi ile ülkedeki statükocu devlet anlayışına adeta bir balyoz vurulacağını kaydetti. Bu sayede devlet için millet anlayışından millet için devlet anlayışının pekiştirileceğini söyleyen Bağış, ‘‘AB İlerleme Raporları’nda sıkça vurgulanan birçok eleştiri aslında bu paketle cevabını bulmuştur. Yarın Brüksel’de Komisyona bunları ilk elden anlatma imkanı bulacağız.’’ diye konuştu.
‘AZINLIKLARIN MALI HERKESE HELAL’ ANLAYIŞI DEĞİŞTİ
‘‘Eskiden Türkiye’de ‘azınlıkların malı herkese helal’ anlayışı varken, bugün sadece bir yıl içinde devletin farklı inanç gruplara ait vakıflara iade ettiği toplam bedeli 2.5 milyar lirayı aşmıştır.’’ diyen Egemen Bağış, örnek olarak Avrupa Birliği Bakanlığı’nın İstanbul’daki çalışma ofisini gösterdi. Bağış, mülkiyeti Ortaköy Rum Ortodoks Vakfı'na ait olan ofis için kira bedeli vereceklerini, anlaşamamaları durumunda ise binayı boşaltacaklarını kaydetti.
"BAŞÖRTÜLÜ MİLLETVEKİLİ DE OLACAK"
‘‘Ben inanıyorum ki önümüzdeki genel seçimlerden sonra eminim başörtülü milletvekillerimiz de olacak.’’ diyen Bağış, ‘‘Geçmişte Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın huzuruna geldiğimde bu yüzden yargılandım. Milletvekilleriyle ilgili sorulan bir soruya ‘Millet neyse vekili o olmalıdır’ dediğim için yargılandım.’’ şeklinde konuştu.
"BİZ BUNLARI HAK ETMİYORUZ"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye’nin yakın zamana kadar aleyhinde en çok şikayet yapılan ikinci ülke olduğunu hatırlattı. Ergin, şunları söyledi: ‘Biz bunu hak etmiyoruz. Bunu derken yaptığımız şeyler de doğru şeyler de değildi. Her sekiz-on yılda bir askeri darbeler ve muhtıralarla Parlamento'yu kapatan, demokrasiyi askıya alan bir siyasi gelenek ile 21. yy’da Türkiye’nin geleceğe yürümesi mümkün değil. Bu süreç insan hakları ihlallerini beraberinde getirdi. O dönemlerde oluşturulmuş anayasalar, yasalar AİHM önündeki karanlık tablonun baş müsebbibi diye düşünüyorum.’’ Ergin, yapılan reformlarla günümüzde Türkiye’nin ikinci sıradan dördüncü sıraya gerilediğini, düşüşün daha da devam edeceğinin altını çizdi.
İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesi açılış törenine AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın ev sahipliğinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Başkanı Hikmet Tülen ve İngiltere Büyükelçisi David Reddaway’ın özel temsilcisi yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluş temsilcisi katıldı. Ankara Rixos Otel’de gerçekleştirilen proje tanıtım etkinliklerinin farklı zamanlarda Türkiye’den beş şehrinde de düzenleneceği kaydedildi.