ABD, Başika saldırısını kınadı sonra çekilin uyarısı yaptı!
Washington Yönetimi, Türk askerlerinin konuşlu olduğu Başika Kampı’na IŞİD tarafından saldırı düzenlendiği haberlerini yazılı bir açıklamayla kınarken, Türkiye’ye de Bağdat’ın izin vermediği Irak’taki tüm askeri kuvvetlerini geri çekme çağrısı yaptı.
İLK AÇIKLAMA SALDIRI HABERLERİNE
Üst üste yapılan yazılı açıklamaların ilki, Başika’ya saldırı düzenlendiği haberlerine ilişkin olarak ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahl adına yayınlandı. Ve söz konusu saldırının halen teyit edilemediği, olayın detaylarının araştırıldığı vurgulanarak şöyle denildi: “Türk ve Iraklı personelin bulunduğu, Kuzey Irak’taki bir üsse saldırı olduğu yönünde çıkan ilk haberleri gördük. Verileri doğrulamaya çalışırken, bu türden herhangi bir saldırıyı kınıyor ve yaralanan ya da hayatını kaybedenler için üzüntülerimizi bildiriyoruz. Şimdi Irak ve Türkiye için gerilimi azaltma konusundaki çabaları hızlandırmak, diyaloğun yapıcı kalmasını gerçekleştirmek, Irak’ın güvenliğinin, egemenliğinin desteklenmesini sağlamak ve Türkiye’yle Irak’ın IŞİD’e karşı işbirliğini güçlendirmek her zamankinden daha önemli olacak.”
BIDEN ABADİ’YLE KONUŞTU
Kahl’ın yaptığı açıklamanın ardından ise Beyaz Saray, Türkiye’nin, geçen hafta Başika Kampı’na konuşlandırdığı askerlerin bir bölümünü Bağdat Yönetimi’nin itirazları sonrası hafta başı kuzeye çekmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirmek için pazartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Biden’ın, salı günü de Irak Başbakanı Haydar El Abadi’yle görüştüğünü duyurdu. Ve Başika’daki saldırı haberlerinden önce yapılan telefon görüşmesine ilişkin olarak yayınlanan bildiride Türkiye’ye Bağdat’ın onaylamadığı askeri güçlerini Irak’tan çekme çağrısı yapılarak şöyle denildi:
ÇEKİLME DEVAM ETMELİ
“Başkan Yardımcısı Biden, 14 Aralık’ta Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu ile konuşmasını takiben, dün (salı) Irak Başbakanı Haydar El Abadi’yle konuştu. Başkan Yardımcısı, Türk güçlerinin Kuzey Irak’taki son konuşlandırmasının Irak Hükümeti’nin rızası olmadan gerçekleştiğini not etti. Her iki lider de, Türk güçlerinin bir kısmının geri çekildiğine yönelik işaretleri memnuniyetle karşıladı ve mevcut her yabancı kuvvetin Irak’ta ancak Irak Hükümeti’nin koordinasyonu ve izniyle bulunabileceğinin altını çizerek bunun (çekilmenin) devam etmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı. Başkan Yardımcısı, ABD’nin Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik taahhüdünün altını çizdi ve Türkiye’ye de Irak Hükümeti tarafından izin verilmeyen her türlü askeri gücünü Irak’tan geri çekerek aynısını yapması çağrısında bulundu. Başkan Yardımcısı, karşılıklı işbirliğinin selameti için çözülememiş sorunları ele alma konusunda Irak ve Türkiye arasındaki devam eden diyaloğu teşvik etti. Her iki lider de Irak’taki IŞİD’e karşı mücadelede devam eden taahhütlerini tekrarladı.”