Ege Postası
Geri

ABD’den Orta Asya’ya anlamlı ziyaret

ABD'nin Güney ve Orta Asya meselelerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake, Orta Asya ülkelerine kritik bir ziyaret gerçekleştirecek.Blake, 22-26 Nisan günleri arasında bölge ülkeleri Kazakistan ve Özbekistan’ı ziyaret edecek....
ABD’den Orta Asya’ya anlamlı ziyaret
Haberler / Dünya
20 Nisan 2013 Cumartesi 11:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ABD'nin Güney ve Orta Asya meselelerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake, Orta Asya ülkelerine kritik bir ziyaret gerçekleştirecek.
Blake, 22-26 Nisan günleri arasında bölge ülkeleri Kazakistan ve Özbekistan’ı ziyaret edecek. Önce Astana’ya geçecek Blake, akabinde ziyaretinin ikinci durağı Taşkent’te gidecek.
Kırgızistan’daki askeri varlığı 2014 yılında sona erecek ABD’nin, Kazakistan ve Özbekistan sıcak ilişkiler kurması dikkat çekiyor. ABD’nin 2014’ta Afganistan’da bulunan askeri gücünü çekecek. Washington aynı yıl Kırgızistan’da bulunan Askeri Transit Merkezi’ne de kilit vuracak.
Rusya öncülüğündeki Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) baskısıyla Kırgızistan’ı terk etme aşamasına gelen ABD’nin özellikle Özbekistan’la ilgilenmesi, Bişkek’teki askeri varlığını bu ülkeye kaydırabileceği şeklinde yorumlanıyor. Özbekistan, 2005’de yaşanan kanlı Andican olayları sonrasında, Hanabat şehrinde bulunan ABD askeri üssünü kapatmıştı.
Öte yandan üç ayda bir toplanan Özbekistan parlamentosunun üst kanadı Senato, Ağustos 2012’de yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda, ülke sınırları dahilinde yabancı askeri üsleri yasaklayan “Dış Politika Faaliyet Konsepti’ni" onaylamıştı. Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un önerisiyle hazırlanan konseptin, Özbekistan'da herhangi bir yabancı ülkenin askeri üssünün bulunmasını ve Özbek askerinin yurtdışında görev yapmasına engel getirdiğini belirtmişti.
Aralık 2012’de Moskova’da yapılan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) toplantısında Özbekistan’ın üyeliğine son verilmesi, bu ülkenin topraklarında yabancı yeni askeri üslere yeşil ışık yakabileceği yönünde haberler yapılmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası