ABD’den memleketi İzmir’e döndü, hocalık kürsüsüne geçti
Gediz Üniversitesi’nin "Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi" yüksek lisans programında, iş dünyasının önde gelen isimleri de eğitim veriyor. Bu defa hocalık kürsüsüne, ABD’de yaptığı tasarımlarla birçok ödüle layık görülen,...
Gediz Üniversitesi’nin "Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi" yüksek lisans programında, iş dünyasının önde gelen isimleri de eğitim veriyor. Bu defa hocalık kürsüsüne, ABD’de yaptığı tasarımlarla birçok ödüle layık görülen, "Türkiye’nin Genç Yaratıcı Girişimcisi" unvanının da sahibi Osman Can Özcanlı geçti. Dünyanın ilk şekil değiştiren lavabosu, şeffaf ekmek kızartma makinesi, katlanabilir ekran, renk değiştiren spor ayakkabıları gibi yeniliklerin altında imzası bulunan Özcanlı, nasıl mucit olduğunu anlattı. Motorola, Nike, General Motors, Coca Cola gibi dünya çapındaki firmalarla çalışan İzmirli genç tasarımcı, çocukluğundan bu yana keşfetmeye meraklı olduğunu dile getirdi: “Sürekli yeniliklerin peşinden koştum. Beni farklı kılan, meraklı biri olmam ve hayallerimin peşini asla bırakmamam. Hayal ettiklerimi gerçeğe dönüştürme azmim olmasaydı, hiçbir yenilik ortada koyamazdım. Bu özelliğim sayesinde ABD’de önemli bir kariyer elde ettim. Bana göre farklı düşünenler fark yaratır ve her zaman farklı kalır.”
Bir süre önce ABD’den memleketine dönen, çalışmalarına burada devam etme kararı alan Özcanlı, girişimcilik ve inovasyon eğitimi gören Gediz Üniversitesi öğrencilerine şu ipuçlarını verdi: “Aslında herkes tasarım yapabilir ve mucit olabilir. Bunun temel şartı merak ve hayal etmek, sonra da uygulamak. Aklınıza gelenleri zamana ve kararsızlığa bırakmadan uygularsanız, size ait yenilikler mutlaka ortaya çıkacaktır. Keşfetme isteğiniz olduğu sürece farklı düşünüyorsunuz ve mucitlik potansiyeline sahipsiniz demektir. Zaten girişimciliğin de temelinde yenilikçi düşünce var.”
Osman Can Özcanlı, 1980 yılında Londra'da doğdu. Wisconsin Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği eğitimi gördü. Tasarımlarıyla ABD’de kısa sürede adından söz ettirdi. Global ölçekte iş yapan firmaları yeni teknolojilerle tanıştırdı. Katlanabilir ekran tasarımı büyük ses getirdi, birçok ödüle layık görüldü. British Council ve Eczacıbaşı tarafından da Türkiye’nin Genç Yaratıcı Girişimcisi seçildi. ABD’lilerin kendisine taktığı "Oz" ismiyle marka oluşturdu. Son olarak, çok fonksiyonlu çanta Ozpack’i tasarladı.