Ege Postası
Geri

AK Parti'den Meclis'te 'Monoray' eleştirisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Gaziemir'deki 2 kilometrelik monoray projesi meclis gündemine taşındı. Projenin kağıt üstünde kaldığını belirten ve akıbetini soran AK Partili Bilal Doğan ilginç bir çıkışın altına imza atarak, "Herkes gitti aya İzmir kaldı yaya" dedi. AK Parti'den Meclis'te 'Monoray' eleştirisi:
AK Parti'den Meclis'te 'Monoray' eleştirisi
Haberler / Yerel Yönetimler
16 Kasım 2016 Çarşamba 19:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz gün İZBAN greviyle ilgili tartışmalara sahne olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin meclis toplantısında gündem yine ulaşımdı. Büyükşehir Belediyesi'nin ÇED başvurusunda bulunduğu Gaziemir'deki Fuar İzmir'e ulaşım sağlayacak monoray projesi masaya yatırıldı.

"HERKES GİTTİ AYA İZMİR KALDI YAYA!"

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılmadığı Kasım ayının ikinci meclis toplantısı Başkanvekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleşti. Oturumda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, belediyenin monoray projesini gündeme taşıyarak eleştirilerde bulundu. Doğan, Türkiye'nin ilk monorayı İzmir'de yola çıkıyor" ve "İzmir'e havalı ulaşım geliyor" sloganıyla duyurulan monoray projesinin hayal kırıklığı yarattığını belirterek "19 Ocak 2013'ten bu yana sayısız reklama konu olan projeye bir türlü start verilemedi. Projenin akıbeti ne oldu, başlayacak mı, başlamayacak mı, yoksa vaz mı geçildi derken aslında İzmir'de böyle bir çalışma yapıldığını görmüş olduk. Ne yazık ki yine bir belediye projesi daha bizlere "Herkes gitti aya, İzmir kaldı yaya" dedirtti. Tıpkı elektrikli otobüs alımında yaşanan süreç gibi monoray çalışması için de kentimiz belediyenin bu yönetim anlayışı nedeniyle ayağına gelen fırsatı tepmiştir" dedi.

HAVALI ULAŞIM HAVADA MI KALDI'

Ocak ayında ihaleye çıkıldığını hatırlatan Doğan ayrıca "Ne ihaleden ne de projeden haber yok" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir'de bu projeyi sabırsızlıkla beklerken, İstanbul ve Ankara'dan gelen haberlerle bir kez daha hayal kırıklığına uğradık. 20 Ocak 2016'da ihaleye çıkılan bu proje için 24 Şubat'ta yüklenici firma ile sözleşme imzalanmıştır. 970 bin lira karşılığında işi üstlenen yüklenici firma 10 ayda projeyi teslim edecekti. En iyi ihtimalle monorayın sadece projesi 2016 yılının sonunda hazır olacak. Ancak ne yazık ki ne projeden, ne ihaleden henüz haber yok..."

"İZMİR'DEKİ OYUNCAK TREN GİBİ KALIYOR"
Projeyi İstanbul ve Ankara'daki benzerleri ile kıyaslayan Bilal Doğan, "İzmir'de 2 kilometre ve 2 duraklık Gaziemir'deki bu hattın akıbeti belli değilken, monoray yani havaray için kolları sıvayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 15 kilometreyi ve 17 durağı bulan benzer proje için 7 Aralık tarihinde ihaleye çıkarak ilk kazmayı vuracak. İzmir'de inşaatın ne zaman başlayacağı, projenin ne zaman tamamlanıp hizmete gireceği belli değilken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu büyük projesi için toplam 861 milyon lira harcayarak 2017 başında inşaata başlayacak. Toplam 810 günde, yani 2019 yılının ilk yarısında monorayı tamamlayıp hizmete açacak. İstanbul Sefkaöy-Halkalı-Başakşehir gibi ilçeleri bağlayan bu dev projeye 30 setlik vagon alımı da dahil edilirken, İzmir'de sadece fuara ulaşım sağlayacak 3 vagon setli proje ise İstanbul'dakinin yanında adeta oyuncak tren gibi kalmaktadır" diye konuştu.

"BU HIZLA ANCAK 2020'DE BİTER!"

Son olarak monorayın teleferik ve metroya benzediğini aktaran AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan konuşmasını şöyle tamamladı: "İlk olmasını geçtik ama, İzmir Büyükşehir Belediyesi projesini bile 3 yılda bitiremediği ve sadece reklamlardan ibaret sözde monoray projesinin hattını acaba kaç yılda tamamlayaca? Önümüzde birçok örnek var. Yoksa bu proje de teleferik ve metro gibi mi olaca? Projede yıllardır çivi dahi çakılamamıştır. Kağıt üstünde var olan bu proje sözde kalmıştır. Monoray hani Türkiye'de ilk olacakt? İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Havalı ulaşım" vaatleri havada mı kald? Bizim sizlere önerimiz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım alanındaki uzman kadrosundan yardım almanızdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu hızla giderse bırakın 2017'yi, projeye 2020'den önce başlaması mümkün değildir."

AYDOĞAN: NİYET HAYIR, AKIBET HAYIR...

Doğan'ın eleştirilerine yanıt veren Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise sürecin bürokratik izinlerden ötürü geciktiğine dikkat çekerek şu açıklamada bulundu: "İstanbul'u tebrik ediyoruz. Yapılan her iş bu millet için yapılıyor. Tebrik etmek lazım. Orası beni ilgilendirmiyor ama memnun oldu. Hala teleferikte, metroda, şurada burada kaldınız... Biz bunları unuttuk bile... Monoraya 2015 yılı sonuna kadar Karayolları’ndan izin alamadık. 2016'da ihale ettik. 2017 yılında projenin yer teslimi yapacağız. Niyet hayır, akıbet hayır..."

DOĞAN-AYDOĞAN ATIŞMASI

Öte yandan, meclis oturumu bir kez daha iki isim arasında yaşanan gerginliklere sahne oldu. Doğan-Aydoğan arasında projeyle ilgili tartışma yaşanırken, yaşanan söz düellosuna meclis üyelerinin de dahil olması dikkat çekti. AK Parti'li Doğan "Meclis üyesi sizin memurunuz değil. Dinlemek sizin göreviniz” diyerek sözlerinin kesilmesine yönelik tepkisini dile getirirken, CHP'li Aydoğan ise "Sizi sabırla dinliyorum" yanıtını verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası