Ege Postası
Geri

AK Parti ile MHP anlaştı

AK Parti ile MHP Meclis iç tüzüğü konusunda anlaştı.
AK Parti ile MHP anlaştı
Haberler / Politika
5 Temmuz 2017 Çarşamba 19:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

AK Parti ile MHP, TBMM İçtüzük değişikliğine ilişkin ilk toplantısında, 17 maddeden oluşan metin üzerinde uzlaşmaya vardı.

TBMM İçtüzük değişikliğine ilişkin AK Parti ile MHP arasında, Meclis'te gerçekleşen toplantı yaklaşık 6 saat sürdü.

Toplantının sonunda açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, partisinin yetkili organları tarafından hazırlanan, yürürlük ve yürütme maddeleriyle birlikte 13 maddelik değişiklik teklifini MHP'nin yöneticileriyle masaya yatırdıklarını belirtti.

Elitaş, toplantıda söz konusu metnin, bugüne kadar yapılan çalışmalar ve dünya örneklerindeki uygulamalar da dikkate alınarak değerlendirildiğine işaret etti. Bu kapsamda metindeki 2 maddenin çıkarıldığını, MHP'den teklif edilen 6 maddenin de metne eklendiğini anlatan Elitaş, toplam 17 maddede uzlaşı sağladıklarını söyledi.

SON HALİ VERİLECEK

Metnin, her iki partinin de yetkili kurullarında tekrar değerlendirileceğinin altını çizen Elitaş, ardından yeniden bir araya gelerek, düzenlemeye son halini vereceklerini ifade etti.

Mustafa Elitaş, bu hafta içerisinde TBMM Başkanlığına içtüzük teklifini sunma imkanı bulmuş olacaklarını belirterek, "Çalışmalara katkı sağlayan Sayın Akçay'a, Sayın Mehmet Parsak'a ve Sayın Abdulhamit Gül'e teşekkür ediyorum. Çok medeni bir ortamda tartışarak iyi bir içtüzük, TBMM'nin etkin, verimli ve huzurlu bir çalışma ortamını ortaya çıkaracak bir çalışmaya katkı sağladık. Umuyorum, diliyorum ki parti yetkili kurullarımız da bizim bu görüşlerimiz doğrultusunda kanaatlerini belirtir, biz de son noktayı koyarız." diye konuştu.

"ÖNEMLİ BİR GELİŞME SAĞLAMIŞ BULUNUYORUZ"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise AK Parti'nin 22 Haziran'da içtüzük değişikliğine ilişkin önerisini kendilerine ulaştırdığını ve bunun üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyledi. 
"Bugün altı saat süren yoğun bir görüşmeden sonra büyük ölçüde yararlı ve karşılıklı öneriler ile katkıları dikkate alarak önemli bir gelişme sağlamış bulunuyoruz." ifadesini kullanan Akçay, metni MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve partilerinin yetkili kurullarına taktim ettikten sonra yeniden bir araya geleceklerini belirtti.

Erkan Akçay, Meclisin etkin ve verimli çalışmasına yönelik, söz haklarını kısıtlamadan ve söz haklarına mani olmadan, belirli ilkeler çerçevesinde ortak ve makul bir mutabakata doğru ilerlediklerini kaydetti.  Akçay, çalışmalardan dolayı Elitaş ve Abdulhamit Gül'e teşekkür etti.

Anayasa'dan sonra 'içtüzük' ittifakı

İKTİDAR partisinin, TBMM’nin daha verimli çalışmasını amaçlandığı, muhalefetin de denetim haklarının ellerinden alınmak istediğini dile getirdiği ‘içtüzük değişikliği savaşları’ 11 Temmuz’da TBMM Anayasa Komisyonu’nda başlıyor. Bu çalışma da, referandumdan sonra sık sık ortak hareket eden AK Parti ile MHP’nin ittifakıyla yürütülecek.

TASLAK MHP’DE
Edinilen bilgiye göre, AK Parti, 15 maddelik içtüzük taslağını geçtiğimiz hafta MHP yönetimine verdi. Anayasa Komisyonu Başkanı ve uzmanlarının da katkı sağladığı içtüzük metni, MHP tarafından yeni önerilerle değerlendirilecek. Anayasa paketinde olduğu gibi, MHP’nin isteklerinin metne monte edilmesinden sonra teklif TBMM Başkanlığı’na sunulacak.

Teklif 11 Temmuz’da toplanacak olan Anayasa Komisyonu’nda ele alınacak. 15 Temmuz’da yapılacak anma toplantılarının ardından, Genel Kurul’a indirilmesi planlanan içtüzük değişikliği, Genel Kurul’un daha hızlı çalışmasını sağlamak amacıyla muhalefet partilerine verilen bazı hakların sınırlandırılmasını amaçlıyor. CHP ve HDP ise bu hakların korunması için görüşmelerde sıkı muhalefet etmeye hazırlanıyor.

KONUŞMAYA SINIRLAMA
Taslağa göre, TBMM Genel Kurulu’nda muhalefet partilerinin her gün grup önerisi vermesi sınırlandırılacak. Muhalefetin konuşma zemini olarak kullandığı grup öneri verme hakkı, haftada bir güne indirilecek. Grup önerisinde, grup önerisini veren partiden bir, diğer partilerden birer temsilci 5’er dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek. Genel Kurul gündeminin belirlenmesi için yapılan Danışma Kurulu kararları üzerinde konuşma yapılması da ortadan kalkacak. Genel Kurul çalışma saatleri de daha kolay değiştirilecek.

TBMM komisyonlarında, söz alma önceliği komisyon üyelerinin olacak. Komisyon üyeleri her madde için birer önerge verebilecek. Böylece tartışmalı yasalarda, komisyon dışından milletvekillerinin gelerek görüşmeleri geciktirmesi engellenmiş olacak. Genel Kurul’da yapılan yoklama talepleri ve karar yeter sayısı taleplerine de sınırlandırma getirilecek. Toplantı ve karar yeter sayıları, gün içerisinde belli aralıklarla istenebilecek. Partiler, her birleşimde ya da oturumda yoklama talep edemeyecek. (Hürriyet)

DÖVİZ VE PANKARTA CEZA
Genel Kurul’da sık sık yaşanan sözlü ve fiziksel tartışmalara ceza getirilecek. “Genel Kurulda söz kesmek, şahsiyetle uğraşmak, döviz ve pankart getirmek ve çalışma düzenini bozucu herhangi bir materyali Genel Kurul salonunda bulundurmak ve bu türden hareketlerde bulunmak yasaktır” hükmü konulacak. Aykırı davrananlara disiplin cezası verilecek. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası