Ege Postası
Geri

AK Parti'nin 4. yol senaryosu

Yeni hükümet kurulması için anayasanın tanıdığı 45 günlük sürenin sonuna yaklaşılırken, AK Parti, ‘kendi yönetiminde seçime gitmek ve tek başına iktidar’ yollarını arıyor. AK Parti, önündeki 3 alternatiften hükümet çıkmazsa sürpriz şekilde Meclis’ten seçim kararı alıp, ‘ortaksız-azınlıksız’ sandığa gitme planı da yapıyor.
AK Parti'nin 4. yol senaryosu
Haberler / Politika
6 Ağustos 2015 Perşembe 09:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ak Parti, ‘koalisyon hükümeti, azınlık hükümeti ve geçici seçim hükümeti’ alternatiflerine yeni bir seçenek ekledi. Partinin hukukçu kurmaylarının gündeme getirdiği dördüncü yol, AK Parti’nin hiçbir partiyle ortaklık kuramaması durumunda, geçici seçim hükümeti yerine, bugünkü hükümetle seçime gitme amacı taşıyor. Bu yaklaşımın siyasi etiğe aykırı olacağı yorumları yapılırken, AK Parti kurmayları, ‘Siyaseten tartışılabilir ama anayasa aykırı değil’ değerlendirmesi yapıyor. AK Parti genel başkanı AHMET DAVUTOĞLU, hükümeti kurma görevini 9 Temmuz’da almıştı. Geçen sürede koalisyon görüşmeleri sürerken,  AK Parti’nin tüm seçeneklerin tükenmesi halinde hayata geçirmeyi planladığı 4’üncü yol senaryosu şöyle: 

AK Parti yönetimi, koalisyon ve azınlık seçeneklerinin tıkanması durumunda, tüm partilerin milletvekili sayısına göre bakan verdiği ‘geçici seçim hükümeti’ ile seçime gidilmesine sıcak bakmıyor. Bu durumda, mevcut hükümetle seçime gidilmesi için düğmeye basılacak. AK Parti, muhalefet partilerinden biri ile anlaşarak ya da tek başına erken seçim yapılmasına ilişkin Meclis kararı alınmasını isteyecek. Bu konu önce Danışma Kurulu gündemine gelecek. Danışma Kurulu’nda anlaşma çıkmazsa, grup önerisi olarak TBMM gündemine indirilecek. Bu noktada MHP’nin önergeye ‘evet’ oyu kullanarak ya da çekimser kalarak seçim kararının alınmasına katkı sağlayacağı hesabı da yapılıyor.
Meclis kararı ile yapılan seçimlerde önergenin bazen Anayasa Komisyonu’nda görüşüldüğü biliniyor. Ancak, anayasa ve içtüzüğe göre bu zorunluluk bulunmuyor. Seçim önergesinin Danışma Kurulu, ardından Genel Kurul’a indirilmesinin önünde engel yok. Anayasa Komisyonu kurulmadığı için seçim kararının yasayla alınması olasılığı bulunmuyor.

KARAR ALINABİLİR
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya “Seçim kararı alınırsa mevcut hükümetle seçime gitmek mümkün olur mu” sorusuna “Hükümet kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı’nın Meclis Başkanı ile görüşerek parlamentoyu yenilemesi mümkün olabileceği gibi, parlamento da kendisini yenileme kararı alabilir. TBMM, seçimlerin yenilenmesi kararı alırsa mevcut hükümetle de seçime gidebilir. Demokrasilerde çözüm yolları açıktır” değerlendirmesi yaptı.

TEK BAŞINA OLMANIN AVANTAJLARI
Plana göre, bu süreç 45 günlük süre dolar dolmaz veya hemen ardından işletileceği için, tüm partilerin milletvekili sayısına göre temsil edildiği geçici seçim hükümetinin de önü kapatılacak. Seçime kadar olan üç aylık sürede, AK Parti tek başına iktidar refleksini sürdürecek. Seçim takvimi işlediği için güvensizlik oyu ile düşürülme olasılığı da ortadan kalkacak. Seçim kampanyasında avantaj yine iktidar partisinde olacak. Bakanlıklar, belediyeler ve kamu kurumlarının olanaklarının kullanılması da AK Parti açısından avantaj sağlayacak. (Hürriyet)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası