Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat 2024'te kimyasal atık yığınlarının olduğu tepe, dokuz emekçiye heyelan gibi çöktü. İş cinayetine kurban giden emekçilerin cansız bedenleri aylarca bulunamadı.
KURUM OLUMLU ÇED RAPORU VERDİ MADENİN ÖNÜ AÇILDI
Yerel seçim hezimetinin ardından yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum, yine bu görevi sırasında 2021'de siyanürlü madene olumlu ÇED raporu verdiği ortaya çıktı.
ÇED RAPORUNU DA BÖYLE SAVUNMADI!
Verilen raporla beraber, siyanürlü madenin kapasite artışına da yol açıldı. Kurum, eleştirilere de, "Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez...Bakanlığım döneminde, söz konusu bu işletmeye verilen ÇED raporunu dile getiriyorlar. Çevre Bakanlığı sadece çevresel etkileri denetler..." diye yanıt verdi.
KAPASİTE ARTIŞINA NEDEN OLAN RAPOR İPTAL EDİLDİ
Türkiye Cumhuriyeti toprağına siyanürle altın çıkaran ABD ve Kanada menşeili Anagold Madencilik'in tartışmalı ÇED raporu da iptal edildi.
Gazeteduvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre; altında AK Partili Kurum'un imzası olan ÇED raporu ve ruhsatları iptal edildi.
İliç'te hak mücadelesi yürütülen ve defalarca tehdit edildiğini söyleyen Sedat Cezayirlioğlu ile avukatı İsmail Hakkı Atal'ın hukuk mücadelesi ile Erzincan İdare Mahkemesi kararında şunları ifade etti:
"Çöpler Köyü Mevkiinde (müdahil) Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan 847, 49729 ve 20067313 ruhsat sayılı ‘Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flatasyon Tesisi Projesi’ için Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından verilen 07.10.2021 tarihli 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararında, hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır"
Facianın ardından uzmanlar, madenin kapasite üzerinde çalışması nedeniyle kimyasal atık yığınının çökmüş olabileceğini dile getirmişti. (HALK)