TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye siyasetinde olduğu gibi İzmir siyasetinde de Millet İttifakı ve Cumhur İrtifakı arasındaki “yönetim” tartışmaları her geçen gün dozunu artırarak devam ediyor.
Ulusalda Millet İttifakı Cumhur İttifakı iktidarını eleştirirken İzmir’de de Cumhur İttifakı, CHP’nin İzmir’I yönetemediği yönündeki eleştirilerini sıkça dile getiriyor.
30 ilçesinden 5 ilçesi AK Parti yönetiminde olan İzmir’de son dönemlerde tartışılan “Cumhur İttifakına” mensup belediyelere “negatif ayrımcılık” yapıldığı tartışmaları ise son günlerde yeniden alevlendi.
PEHLİVAN’DAN ‘5 KAT ZAM’ İDDİASI
13 Ocak 2021 yılında Menemen Belediye Meclisi’nde yapılan Belediye Başkan Vekili kura çekiminde 20 yıldır CHP yönetiminde olan Menemen Belediyesi Cumhur İttifakı adayı Aydın Pehlivan’ın isminin kuradan çıkmasıyla birlikte AK Parti yönetimine geçmişti.
Yönetimin el değiştirmesinin ardından ise Memene’e “negative ayrımcılık” yapılıyor tartışmaları başlamıştı. Son olarak Başkan Vekili Pehlivan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuranın ardından belediyeye gönderdiği ikinci el kıyafetleri istediğini ve İSZU’ya ait su şişeleme fabrikasının kirasının 5 kat artırıldığını iddia etmişti.
Pehlivan, “Menemen Belediyesi CHP'den AK Parti'ye geçince, İzmir Büyükşehir Belediyesi daha önceden hibe ettiği 5 tane oyun parkını iade almaya geldi. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal hizmetler birimi tarafından Menemen Belediyesi sosyal hizmetler birimine ikinci el kıyafetler teslim edilmişti. Göreve geldikten bir hafta sonra ikinci el kıyafetleri bile geri aldılar. Sosyal hizmetler birimimiz bu kıyafetleri İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne iade etti. Park ve Bahçeler ise 5 tane oyun parkını iade etmedi. Kullandığımız İZSU'ya ait şişeleme fabrikasının kirasını biz göreve gelince 5'e katladılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bugüne kadar sadece 3 tane 25 yaşında otobüs alabildik" demişti.
BÜYÜKŞEHİR’DEN YANIT
Pehlivan’ın iddialarına ise Büyükşehir’den yanıt gecikmemiş ve yapılan yazılı açıklamayla iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edilmişti.
Yapılan yazılı açıklama şu ifadelere yer verilmişti;
“İzmir Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi yurttaşlarımıza hiçbir şekilde ikinci el giyim desteği yapmamaktadır. Ayrıca sosyal yardım kapsamındaki giysi dağıtımları ihtiyaç sahiplerinin evlerine tek tek yapılmaktadır, hiçbir şekilde toplu malzeme teslimi söz konusu değildir. İhtiyaç duyulan malzemeler doğrudan başvuru sahiplerinin evlerine teslim edilmektedir. İlçenin çeşitli bölgelerinde montajı yapılacak 5 adet oyun grubu geçici olarak depolanması için Menemen Belediyesi şantiye alanına konulmuş, daha sonra Menemen’in Ayvacık, Ulus, Kır, Göktepe ve Villakent mahallelerine yerleştirilmiştir. Menemen Belediyesi’nin kullandığı İZSU’ya ait şişeleme tesisinin kira bedelinin artışı konusu ise 2015 yılında imzalanan 5 yıllık protokolün yenilenmesi kapsamında rutin bir uygulamadır. Burada Menemen Belediyesi'ne özel bir durum olmamakla birlikte, söz konusu fiyatlandırma Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanı görevdeyken tebliğ edilmiştir.”
BERGAMA’DA MİLLET BAHÇESİ GERGİNLİĞİ DEVAM EDİYOR
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nunilçedeki en önemli projelerinden olan Millet Bahçesi, planlama aşamasında kentte tartışmalara neden olmuştu. Proje için ilçedeki stadın yıkılması ve esnafın yerlerinin değiştirilmesi ilk tepkileri getirirken hemen ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, proje alanının sit alanlarını da kapsadığı ve enafı mağdur edeceği gerekçeleriyle planı yargıya taşımıştı.
Konuya ilişkin geçtiğimiz hafta Büyük İzmirTV’de konuşan Başkan Koştu ise; davaların zaman kaybettirdiğine dikkat çekmiş ve “Geçtiğimiz yılın bahar aylarında esnafımızla konuştuğumuzda bir sorun yoktu. Eylül ayı geldiğinde oradaki esnafımızı da artık kışkırtılarak mı, ya da kandırılarak mı bir şekilde bir kısmına dava açtırtıldı. O günden bugüne davaların sonuçlanmasını bekledik. Bir mahkeme süreci yüzde 100 haklı olduğunuz konu olsa dahi 6 aydan önce sonuçlanmaz. Büyükşehir Belediyesi’nin, mimarların, şehir plancıların açmış olduğu davalar mesnetsiz. Buradaki planlama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı. Şehircilik ilkelerine ters düşen hiçbir şey yok. Ticari alanı bir bölgeden alıp, bir bölgeye taşırken, belki onun 20 kat fazlasını bu alanda oluşturduk. Yapı bütünlüğü ve estetik içerisinde gerçekleştirildi. Yeni stadyumun yeri de belli, Atatürk Mahallesi’nde. Bir tane daha stat yapacağız. Her şey yerli yerinde itiraz edecek bir boyut yok. Burada AVM, gökdelen yapmıyoruz. Herkesin faydalanabileceği, küçük esnafımıza yer veren bir proje” demişti
KİRAZ’DA YILLARIN GERGİNLİĞİ DEVAM EDİYOR
İlçe belediyesi ve Büyükşehir arasında “hizmet” tartışmalarının en yoğun yaşandığı ilçelerden bir de Kiraz.
2019 seçimlerinden yaklaşık bir yıl sonra ilçede yapılmak istenen hastaneyle birlikte başlayan tartışmalar, ilçe planlarıyla devam etti.
Kiraz Belediyesine ait arsada, hastane projesini de içeren bölgenin imar planlarına, İzmir Büyükşehir Belediyesi itiraz ederek planları yargıya taşımıştı. Gerekçe olarak ise planlarda, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandıktan sonra değişiklik yapıldığı, sağlık alanının küçültülüp üniversite alanının çıkarılmasını göstermişti.
Büyükşehir ayrıca, mülkiyeti Kiraz Belediyesi’ne ait olan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yeni Kiraz Planları” ile ilgili olarak da dava açmıştı. Yaklaşık 300 bin metrekarelik alana tekabül eden imar planlarına itiraz eden İzmir Büyükşehir Belediyesini haklı bulan İzmir 1. İdare Mahkemesi proje için “yürütmeyi durdurma kararı” vermişti.
Yaşanan gelişmelerin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösteren Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, şu ifadeleri kullanmıştı; ‘Hastaneye hayır. Yurt yapılacak hayır. Pazaryeri kalksın, olmaz hayır. TOKİ yapılmasın, hayır. Ve en son Rahmetli Alparslan Türkeş ismi olmaz, hayır tekrar komisyona. Sizin kininiz kime; Kiraz’a mı yoksa yapılacak hizmete mi?’
HASTANEYE REVİZYONLU VİZE
Öte yandan; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İdare Mahkemesine açtığı davada üst planlardaki uyumsuzluk nedeniyle mahkeme planı iptal etmiş ve bunun üzerine tüm ölçeklerdeki planlar yenilenmişti.
Planları yenilenip Sağlık Bakanlığı’yla sözleşme imzalanmasının ardından konuşan Başkan Özçınar, dava nedeniyle kaybedilen zamana tepki göstermiş ve "Yeni hastane için çok mücadele verdik, yıllarca mahkemelerde uğraştık, mağdur olduk. En son İzmir Büyükşehir Belediyesinin itirazını mahkeme reddetti. Yoğun temas ve girişimlerimiz sonuçsuz kalmadı ve bu girişimler sonucunda bugün Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle proje ihalesi sözleşmesine imzalarımızı attık. Proje ihalesinin tamamlanmasıyla yer teslimi ve yapım ihalesi sürecine geçilecek. İnşallah hastanemize kavuşacağız mücadelemiz sonuçsuz kalmayacak" demişti.