Ege Postası
Geri

AK Parti’nin aradığı ‘bilimsel rapor’ Mimarlar Odası’ndan çıktı

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Körfez Geçiş Projesi ile ilgili bilim insanlarının olumsuz görüş verdiği için Ulaşım Master Planı’na alınmadığını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na, ‘Hangi bilimsel rapor var'’ diye soran AK Partili yöneticilere raporun kendilerinde olduğunu, istenirse gönderebileceklerini söyledi.
AK Parti’nin aradığı ‘bilimsel rapor’ Mimarlar Odası’ndan çıktı
Haberler / İzmir
16 Ocak 2018 Salı 14:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni Ulaşım Master Planı’na AK Parti Hükümeti’nin İzmir için öngördüğü 35 proje içerisinde yeralan Körfez Geçiş Projesi’ne ‘bilimsel olmadığı’ gerekçesiyle karşı çıkan AK Parti İzmir milletvekilleri ve yöneticilerinin, ‘Sayın Kocaoğlu, hangi bilimsel rapora dayanıyorsa çıkacak açıklayacak, topu taca atmayacak’ şeklindeki açıklamaları üzerine, “Aranan bilimsel raporlar başta web sitelerimizde olmak üzere herkesin ulaşımına ve erişimine açık. Aramaya erek yok. Bulamazlarsa kapımız da açık. Gönderebiliriz de” çağrısını yaptı.

BU PROJENİN EKONOMİK-DOĞAL VE KENTSEL ANLAMDA DOĞRU BİR PROJE OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Başkan Halil İbrahim Alpaslan, Körfez Geçiş Projesi hakkında verdikleri bilimsel raporun hiçbir siyasal yaklaşım kaygısıyla hazırlanmadığını kaydederek, “Hiçbir siyasal bir yaklaşımımız yok. Bilim ve meslek adamları olarak bunları masaya koyuyoruz. Ekonomik-doğal ve kentsel anlamda bu projenin doğru bir proje olmadığını düşünüyoruz. TMMOB çatısı altındaki konuyla ilgili tüm meslek birimleri ve odaları aynı fikirde. Her meslek grubundan arkadaşlarımızın bilimsel çalışmalarını inceledi ve raporlaştırdık.

BAŞKAN DELİCAN, BAŞKAN KOCAOĞLU’NA HANGİ BİLİMSEL RAPOR VAR DEMİŞTİ'

Büyükşehir Belediyesinin yeni ulaşım sisteminde Körfez Geçişi Projesi'ne 'bilimsel değil' gerekçesiyle yer verilmemesine tepki gösteren AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican da dün İzmir milletvekilleri Kerem Ali Sürekli ve Atila Kaya ile birlikte düzenlediği toplantıda konuya değinmiş ve

“Körfez Geçiş Planıyla ilgili olarak dediler ki ‘Bilim adamları bunu istemiyor’. Bu şehrin belediye başkanı ve o planı da yapan kendisidir. Hangi bilimsel rapora dayanıyorsa, çıkacak topu taca atmayacak. Madem ki 2030 yılına kadar Ulaşım Master Planı’nı yaptınız. Körfez Geçiş Projesi bu yeni plana alınmamıştır. Bunun sebebi İzmirlilere açıklamak zorundadır” açıklamasını yapmıştı.

UZMANLARIMIZ PROJENİN FİZİBL OLMADIĞINA KARAR VERDİ

Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Mimarlar Odası Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, büyükşehir belediyesi istemediği halde kendilerinin aynı zamanda bir kamu kurumu olma sorumluluğuyla hareket ederek projeyle ilgili ilgili meslek gruplarının temsilcileriyle ciddi inceleme yaparak, projenin ekonomik-doğal ve kentsel anlamda sakıncalarını ortaya koyan bir rapor oluşturduklarını belirterek, sözkonusu raporu web sitelerinde yayınladıklarını, AK Partili yöneticilerin bunu da yeterli görmemesi durumunda kendilerine bilimsel raporu gönderebileceklerini açıkladı.

AZİZ BEY BU KONUDA DOĞRU SÖYLEMİŞ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun projeyi master planına almayarak doğru bir karar aldığını dile getiren Başkan Halil İbrahim Alpaslan,

“Bu konuda Aziz Bey doğru söylemiş. Kendisini kimi zaman eleştiririz de. Ancak projenin plana alınmaması doğru bir karar. Mimarlar Odası olarak bizim  hazırladığımız raporlar var. Biliyorsunuz TMMOB’un birçok mesleki alanı var. İlgili meslek grubu üyelerimizin çalışmasıyla hazırladığımız çok ciddi raporlarımız var. Üstelik biz bu raporu basın açıklamasıyla kamuoyuna da ilan ettik. Büyükşehir yetkilileri bizden kendileri rapor istemedi. Ancak kamu adına rapor hazırlama ihtiyacı hissettik. Uzmanlarımız İzmir’deki ulaşım altyapı ve talebini de inceledikten sonra böyle bir projenin fizibl olmadığına karar verdi” diye konuştu.

PROJE İNCİRALTI VE ÇİĞLİ GİBİ İKİ HASSAS ALANI YAPILAŞMAYA AÇACAK

Körfez Geçiş Projesi’nin yapılacağı iki hassas bölge olan İnciraltı ve Çiğli’nin yapılaşma tehdidine açılacağını kaydeden Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Alpaslan, şu bilgileri verdi:

“Yapılan yatırımın karşılığını verecek bir rahatlama ya da avantaja yol açmadığını belirttik. Bu işin ekonomik boyutu. İkincisi; iki tarafta da hassas bölgelere ciddi müdahaleler öngörülüyor. Biri İnciraltı bölgesi. Ciddi tarımsal faaliyetlerin olduğu böle. İkincisi Çiğli. Doğal yaşam için çok önemli bir bölge. Her iki bölge için de projenin kendisi otoyol kavşak ve viyadükler öngörüyor. Hem de bu projenin yol açacağı yapılaşma baskısı ciddi oranda. Doğal sit alanlarımızı yapılaşmaya açma baskısını arttıracaktır. Çiğli’deki kuş cenneti gerçekten dünyada nadir doğal nitelikleri olan alanlardan birisi. Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor burası. Proje tam da bu alandan geçecek.”

PROJENİN KÖRFEZ SİRKÜLASYONUNA OLUMSUZ ETKİSİ OLACAK VE…

Başkan Halil İbrahim Alpaslan, projenin körfezin sirkülasyonunu da olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Körfezin sirkülasyonuna negatif etkileri olacak. Tarih boyunca dolma tehlikesiyle yüz yüze olan bir körfez. Sığ bir körfez. Derin değil. Güçlü bir akıntısı olmayan bir alan. İzmir’in de tarih boyunca can damarı. Antik dönemlerden bu yana. Körfez olmazsa İzmir olmaz. Belli aralıklarla dip birikintileri temizleniyor belli aralıklarla. Bu nedenle akıntısı sıkıntılı olan bir körfezde bu proje viyadük ayakları ve yeni yapay adalar yapmayı öngörüyor. Ciddi müdahaleler bunlar. Bu müdahalenin körfezin su sirkülasyonunu negatif etkileyeceğine dair bilim insanlarının görüşleri var. Körfezin dolma eğiliminin artmasıyla büyük tonajlı gemilerin kruvaze gemilerinin limana yaklaşımını güçleştirecek. Körfezin canlı varlıklarının yaşama şansı azalacak. Çünkü kirlenecek. Su akıntısı tazelenmesi olmadığı için. Ki hala ideal temiz bir körfez yok. Körfez hala yüzülebilir bir noktaya getirebilmiş değiliz. Körfez Geçiş Projesi’nin doğru bir proje olmadığını düşünüyoruz.”

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası