Bundan sonra drift yaparken yakalanan sürücüye para cezası verilmeye devam edilecek ancak araç kendisine ait değilse, 60 günlük parka çekme ve aracın trafikten men edilmesi cezası uygulanmayacak.
Bursa 3. İdare Mahkemesi ile Trabzon 1. Sulh Ceza Hakimliği, araç sahibi olmayan sürücülerin eylemleri nedeniyle araçların 60 gün trafikten men edilmesi yönünde yaptırım ön gören kanunun iptali için AYM'ye başvurdu. AYM de, Trafik Kanunundaki kuralı “Sürücülerin araç sahibi olmadığı durumlar” yönünden inceledi. Yüksek Mahkeme, araç sahibi olmayan sürücülerce, el freni çekilmesi gibi yöntemlerle ani olarak döndürülmesiyle yapılan drift sonucu araçların 60 gün trafikten men edilmesine yönelik kuralı Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.
ARAÇ SAHİBİ SUÇLU DEĞİL
Kararda, kabahati aracın sahibi olmayan sürücünün yapması halinde de araçların 60 gün trafikten men edildiği belirtilerek, ceza sorumluluğunun şahsi olduğu anımsatıldı. Kararda, “Aracın kullanımını başka bir kimseye bırakan araç sahibinin, sürücünün aracı kurallara aykırı şekilde kullanması nedeniyle cezaya maruz kalması, başkasının fiilinden dolayı cezalandırılması sonucunu doğurmaktadır” denildi.
Kararda “Manevra kurallarını ihlal eden fiil araç sahibinin eyleminden değil, sürücünün eyleminden kaynaklanan bir fiildir. Dolayısıyla araç sahibi olmayan sürücünün fiili nedeniyle aracın trafikten de men edilmesi, fiili işlemeyen araç sahipleri yönünden cezaların şahsiliği ilkesini ihlal etmektedir. Araç sahibinin önceden öngörmesinin ve denetlemesinin beklenemeyeceği sürücünün manevra kurallarına aykırı fiili nedeniyle idari cezaya maruz bırakılması hukuk devleti olmanın gereklerinden olan adalet ve hakkaniyet ilkeleriyle bağdaşmamaktadır” görüşüne de yer verildi.