Acil sağlığın taşeronu olmaz
Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Op.Dr. Recep Atçı ve Sendika Başkan Yardımcısı Acil Tıp Teknisyeni Ekrem Özdemir, Sağlık Bakanlığı’nın 112 ambulanslarında şoförlerin taşeron firmalardan alınması uygulamasının başarıyla yürüyen sisteme zarar vereceğini açıkladı. “Acil Sağlığın Taşeronu, Hayatın Pazarlığı Olmaz” diyen Dr. Atçı, “Ambulanslara şoför alımının taşeron firmalardan yapılması 112 sağlık hizmetlerindeki kaliteyi düşürecektir. Taşeron ve kadrolu Acil Tıp Teknisyenleri’nin bir arada, insan hayatının kurtarıldığı sistemde ciddi sıkıntılara yol açacaktır” dedi.
Sendika binasında, Acil Tıp Teknisleri’nin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Op.Dr. Recep Atçı, “Halkın sağlık hizmetlerinden memnuniyetinin en yüksek olduğu alanların başında 112 Acil Sağlık Hizmetleri gelmekte iken, son günlerde farklı bir mesai sistemi ve taşeron şoför uygulaması dayatması ile sistemin özüyle oynanmaktadır. Bu duruma karşı olduğumuzu geçtiğimiz haftalarda meslek örgütleri ile birlikte Bakanlığa bildirmiştik. Son aylarda Aile Hekimliği sisteminde yaşanan sorunların, Acil Sağlık Hizmetleri’nde de yaşanmaması için çalışanların içinde olmadığı sistem dayatmalarının kesinlikle yapılmaması gerekmektedir” dedi.
112 sistemindeki istihdam sorununun devletin yapacağı memur atamalarıyla çözülmesi gerektiğinin altını çizen Atçı, şu an atamayı bekleyen yeni mezun 7 bine yakın Acil Tıp Teknisyeni bulunduğunu söyledi.
“YILDA 50 BİN ÖĞRETMEN, 15 BİNİN ALTINDA SAĞLIKÇI ATANIYOR”
Devletin kamu eliyle yürütülmesi gereken bir alanda taşeronlaşmaya gittiğini anlatan Atçı, “İstihdam sorununun taşeron sistemi ile değil, atamalarda daha fazla ATT ve Paramedik alımıyla giderilmesi gerekmektedir. Yılda yaklaşık 50 bin öğretmen ataması yapılırken, atanan sağlık çalışanı sayısı 15 binin altında kalmaktadır. Atananlarda meslek bazında ayrıldığında sahanın ihtiyacını, özellikle de ATT ve Paramedik ihtiyacını karşılamamaktadır. Bu nedenle alım sayısının arttırılarak özellikle ATT ve Paramedik ihtiyacının karşılanması gerekmektedir” diye konuştu.
“SÜRÜCÜLÜK YAPAN ATT VE PARAMEDİKLER DESTEKLENİRSE SORUN KALMAZ”
Yapılan araştırmalarda Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının yüzde 90’ına yakının mevcut çalışma süresinden memnun olduğunu ifade eden Atçı, çalışma sisteminde de bir değişikliğe gidilmemesi gerektiğini kaydetti. Mesai sisteminde yapılacak düzenlemenin çalışanların moral ve motivasyonunu bozduğunu vurgulayan Atçı, şunları söyledi: “Bunun yerine kazaların sebeplerinin derinlemesine araştırılması, çalışma ortamlarının revize edilmesi, araç güvenliğinin değerlendirilmesi daha netice alıcı olacaktır. Bu çalışma şekli ve uygulamasının sonuçları görülmek isteniyorsa belirli bir ilde pilot uygulama yapılarak sonuçların izlenmesi daha uygun olacaktır. Halkın memnuniyetinin yüksek olması çalışan memnuniyetinden geçmektedir. Bu noktada çalışan memnuniyetini önemli ölçüde azaltacak olan ve çalışanları rahatsız eden 12/48 sistemi ve taşeron şoför uygulamasının tekrar değerlendirilmesi sistemin sağlığı açısından daha uygun bir yaklaşım olacaktır. Bakanlık sürücülük yapan ATT ve paramediklere pozitif ayrımcılık yaparak onları maddi olarak desteklemesi halinde yaşanılan sürücülük problemi de ortadan kalkacaktır. Şiddet, yemek problemleri, istasyonların fiziki şartları gibi ciddi sorunlar dururken, personel bu şekilde moral ve motivasyon olarak memnunken, mesai sisteminin değiştirilerek huzursuzluk yaratmanın, taşeron şoför gibi sisteme hiçbir faydası bulunmayan kişilerin acil sağlık hizmetlerinde yeri olmadığını bildiriyoruz.”
ÖZDEMİR: “BU SİSTEM, TAŞERON ATT VE PARAMEDİK ALIMININ ÖNÜNÜ AÇAR”
Sağlık Sen İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Ekrem Özdemir ise, taşeron ATT alımı sözleşmesine göre alım yapılacak sayıdan yüzde 20’sinin fazlası kadar ATT alımı yapılabileceğine dikkat çekerek, “Yüzde 20 ile alınan Acil Tıp Teknisyeni arkadaşlar hastaya müdahale etme işinde çalıştırılabilir. Yani ileride taşeron ATT ve Paramedikler alınabilir. 112’nin tamamen taşeronlaşmasına yönelik olan taşeron şoför uygulamasına bu yüzden karşıyız. Şoför ihtiyacı varsa, atama bekleyen 7 bine yakın mezun Acil Tıp Teknisyeni var” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde 5 bin taşeron şoför alımı yapmayı planladığını belirten Özdemir, “Taşeron alımının ardından ambulans kazalarının oranı daha da artacaktır. Bizler ileri ambulans sürüş teknikleri eğitimi alıyoruz” diye konuştu. Özdemir, sözleşmede iki defa kaza yapan şoförün işten çıkartılacağını dair bir maddenin de yer aldığını sözlerine ekledi.
SEDYEDEN HASTA DÜŞÜRME OLAYLARI ARTIŞ OLACAK
Toplantıya katılan Acil Tıp Teknisyenleri, taşeron şoför alımıyla sedyeden hasta düşürme’ olaylarında artış yaşanacağını belirterek, “Taşeron bir firmaya bağlı bir görevli ile birlikte çalışmamız halinde motivasyonumuz düşecektir” diye konuştu