BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yarın milyonlarca işçi meydanlara inecek. Emekçiler asgari ücretin arttırılması, çalışma saatlerinin düşürülmesi ve sendikalaşma taleplerini alanlarda sloganlarla duyuracak.
1 Mayıs İşçi Bayramı'na saatler kala asgari ücret olan 17 bin 2 TL yoksulluk sınırının altında kaldı. Türk-İş'in araştırmasına göre açlık sınırı 17 bin 725 liraya yükselirken yoksulluk sınırı ise 57 bin 736 TL'ye yükseldi.
“FATURAYI İŞÇİYE KESEN İKTİDAR AYAKTA KALAMAZ”
Asgari ücret komisyonunun toplanması gerektiğini belirten DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Biz asgari ücret komisyonunun bir an önce toplanarak mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. Aynı zamanda en düşük emekli aylığının da asgari ücret seviyesine çekilmesini talep ediyoruz. Bu ülkedeki enflasyonun sebebi işçiler ve emekçiler değil. Faturayı işçi ve emekçilere kesen hiçbir iktidar ayakta kalamamıştır” dedi.
“KABUL EDİLEMEZ”
Kemer sıkma politikasına dikkat çeken Memiş Sarı, “İktidar ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Orta Vadeli Program dolayısıyla kemer sıkma politikaları uygularken, bugün saray ya da kendi kamu kuruluşları tasarrufa geçmediğini biliyoruz. Yandaşlar lüks ve şatafat içerisinde yaşarlarken, 3-5 maaşlı kamu görevlileri varken asgari ücretin açlık sınırı altında kalması kabul edilir bir şey değil” diye konuştu.
YOKSULLUK SINIRINA ÇEKİLMELİ
Asgari ücretin yoksulluk sınırına çekilmesi gerektiğini belirten Sarı, “Demokrasi işçinin ekmeğidir. Demokratik haklarımızı kullanarak asgari ücret talebini yeniliyoruz. Asgari ücret yoksulluk sınırın seviyesine çekilmeli ve en düşük emekli maaşları da asgari ücrete yaklaştırılmalı” dedi.
ENFLASYON VURGUSU
Asgari ücrete ilişkin açıklama yapan TÜRK-İŞ Ege bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Asgari ücrete yüzde 100 zam yapsak ne olacak ki enflasyonu durduramadıktan sonra… Bugün asgari ücrete zam konuşulduğu an etiketler değişiyor. Asgari ücretli Ağustos’ta maaş alacağı tarihte aynı seviyeye gelmiş oluyor. Geçen senede aynı şeyi konuştuk. Bizce enflasyon ile mücadele edilmeli. Asgari ücrete yüzde 100 zam yapmakla bu ülkeyi bir adım ileriye taşıyamazsınız. Asgari ücret ile ne evlenebilirsin, ne akşam bir yemek yiyebilirsin. Asgari ücret sadece karnını doyurmaya yetiyordu ancak artık o da zor. Bu toplum bunu hak etmiyor” diye konuştu.
ASGARİ ÜCRETE MAHKUM EDİLDİK
Alım gücünün her geçen gün düştüğüne dikkat çeken Hayrettin Çakmak, “ Asgari ücreti tartışmak çok ayıp bir şey… Asgari ücretin tartışılmasına sendikacı kimliğimle üzülüyorum. İnsanlarımız asgari ücret ile çalışmak zorunda değil. Biz asgari ücrete mahkum ediliyoruz. Aslında asgari ücret bir ülkenin taban ücreti. Bu ücretin altında adam çalıştırılamaz ve bu ücret tartışılamaz. Biz hala bugün asgari ücrete zammı tartışıyoruz. Yoksulluk sınırı nerede, asgari ücret nerede? Ben 2 bin 800 liralık asgari ücreti özler oldum… Alım gücünü arttırmadığınız sürece bu ülkede ne yaparsak yapalım kimseyi mutlu edemeyiz” ifadelerine yer verdi.
ÇALIŞMA SAATLERİNİ TARTIŞMALIYIZ
Çalışma saatlerinin düşürülmesi talebine yönelik açıklamalarda bulunan Çakmak, “Çalışma saatleri düşürüldüğünde hem verimlilik artar hem de istihdam yaratılır. Avrupa bunu uyguluyorsa biz de uygulayabiliriz. Ancak biz asgari ücreti tartışırken çalışma saatlerini nasıl tartışacağız? Biz örgütlenmeyi, çalışma saatlerini, işçi sağlığını ve iş güvenliğini tartışmalıyız. Ancak biz bu ülkede asgari ücreti tarışıyoruz. Yazıktır, günahtır, ihanettir” dedi.