YAĞMUR UYGUR/ EGEPOSTASI- CHP Genel Merkezi'nin Çanakkale'de düzenleyeceği Adalet Kurultayı'nın programı netleşmeye başladı. CHP Genel Sekreteri İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır Adalet Kurultayı'nın Türk Bayrakları'yla partiler üstü bir çalışma olacağını belirterek yoğun bir program hazırladıklarını söyledi. Sındır "Bu kurultayı CHP olarak düzenlemeyi üstleniyoruz ama bildiğiniz gibi yine parti bayrağı taşımadan her görüşten insanın katılmasını bekliyoruz. Sadece Türk Bayrağı olacak alanda. Büyük paneller ve atölye çalışmaları yapılarak zengin bir etkinlik programı ortaya konuyor" dedi.
4 GÜN SÜRECEK
Kurultayın 4 günlük programında yoğun atölye ve panel çalışmaları yapılacağını söyleyen Sındır "Kurultay 26 Ağustos sabah 9.00 da başlayacak. 10.00'da panele geçilecek 29 Ağustos saat 17.00ye kadar sürecek. 8 temel konuda kurultayda paneller olacak. Genel Başkan tümüne katılacak" diye konuştu.
8 ANA, 14 ALT BAŞLIK
Kurultay'da ele alınacak 8 ana başlık ve 14 alt başlığı sıralayan Sındır "Mahkemede Adalet, Devlette Adalet, Seçimde Adalet, Geçimde Adalet, İnançta Adalet, Eğitimde Adalet, Yaşamda Adalet, Medyada Adalet olarak 8 ana başlıkta yarımşar günlük paneller olacak. Sabah ve öğlen oturumu olarak düzenlenecek. Bununla paralel olarak atölye çalışmaları yapılacak. Vergide Adalet, Bütçede Adalet, İletişimde Adalet, Sanayi Ticarette Adalet, İmar ve Kentsel Dönüşümde Adalet, Tarımda Adalet, Sağlıkta Adalet, Enerjide Adalet, Şehit Ailelerine Adalet, Göçmen ve Yabancılara Adalet, Akademisyenlere Adalet, Engellilere Adalet, Sporda Adalet gibi 14 alt başlık halinde atölye çalışmaları olacak. Bu alanda uzmanlar gelip bir arada bu konular üzerinde güncelleme yapacaklar" ifadelerini kullandı.
ÇÖZÜM ÜRETİLECEK
CHP'nin bu konular üzerinde geniş ve güncel bilgi birikimine sahip olduğunu belirten Genel Sekreter Sındır "Bu bahsettiğimiz tüm konular üzerinde çok kapsamlı, partimizin geçmişten bu güne günceli de içeren çok doğru tespitlere parmak basan çözümler üreten raporlarımız var. Bunu özellikle belirtiyorum. Bu panellerdeki tartışmalar biraz da farklı düşüncelerin bir arada ortaklaşması açısından önemli. Bu konuları görüşeceğiz. Bilgi paylaşımı yapılacak dolayısıyla biz 'Ülkede adalet yok, adalet sorunu var derken, aslında bunları bilgiye dayalı olarak söylüyoruz. O altyapı da zaten burada"şeklinde konuştu.
PARTİLER ÜSTÜ BİR ÇALIŞMA
Panellerde hiçbir konuşmacının partili kimliğini kürsüye taşımayacağını vurgulayan Sındır panelde konuşacak partililerin de partili kimlikleriyle değil, yetkin oldukları alanlarla ilgili kimlikleriyle bilgi aktarımı yapacağını söyledi. Partiler üstü bu çalışmada CHP'nin sadece notlar alacağını ve organizasyonu yürüteceğini de belirten Sındır, "Bunların dışında bu toplantılarda partililer, milletvekillerimiz, MYK üyelerimiz konuşmayacak. Biz bunları not alacağız arka plan çalışmalarını yapacağız. Fikir üretecek olanlar, atölye çalışmalarını yürütecek olanlar daha çok parti dışından veya parti içinde konusunda yetkin kişiler olacak" açıklamasında bulundu.
HAFIZA SOKAĞI OLUŞTURULACAK
Paneller dışında alanda bir de toplumsal hafıza sokağı düzenleyeceklerini anlatan Sındır, "Hafıza Sokağı olacak burada. Türkiye'de adaletsizliğin somut örnekleri ile kişiler üzerinden ortaya konacak. Burada 10 Ekim Ankara Gar Katliamı, Uludere Katliamı, Necip Hablemitoğlu, Semih Özakça, Nuriye Gülmen olayı, Muammer Aksoy konusu, şiddete uğrayan kadınlar, cinsel istismara uğrayanlar, kayyum atanan firmalardan, taşeron işçilere, Cumartesi Annelerinden, 15 Temmuz Şehit ve Gazilerine, Muhsin Yazıcıoğlundan, Uğur Mumcu'lara, Gaffar Okkan'a kadar bütün bu karanlıkta kalmış, halen adalet bulamamış örnekleri Hafıza Sokağı'nda sergileyeceğiz. Herkes görebilecek" şeklinde konuştu.
"ŞEHİTLERE SAYGIMIZ VAR EĞLENCE YAPILMAYACAK"
Gündüz yapılacak programların ardından akşamları da sanat ve edebiyat alanlarında etkinlikler düzenleneceğini ancak davul zurna ve eğlence olmayacağını dile getiren Sındır şöyle devam etti, "Yönlendirmeler olacak. Basın ve sosyal medya çalışmaları kapsamlı yürütülecek. Akşamları da sanat ve edebi etkinlikler, konuyla ilgili sinema klasikleri paylaşılacak. Eğlence, davul zurna olmayacak. Orası bizim şehitliğimiz. Onlara olan saygımız gereği son derece seviyeli, konu özünde ülkenin geleceğine, milli birlik beraberliğimize yönelik, demokrasi özgürlük barış kardeşliğe yönelik bir faaliyet olarak başlayıp sonlandırmak istiyoruz. Buna önem veriyoruz. Ayrıştıran değil, toplumun her kesimini her türlü siyasi düşünce, etnik ve inanç kimliğini ayrıştırmadan bir araya getiren, Kuvvay-ı Milliye ruhuyla birlik ve beraberliği öne çıkaran bir kurultay olacak. Ama demokrasinin olmazsa olmazı olan adalet vurgusu ve arayışımızı hiç bir düşünceden eksik kalmadan ve ket vurmadan konuşulması tartışılması ve paylaşılmasını bekliyoruz."
İZMİR'E BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Sındır ayrıca il başkanlıklarına önemli görevler verildiğini belirterek "İl başkanlarına belirli konularda, ili ve katılımı örgütlemesi konusunda görevler verildi. İzmir İl Başkanı olarak İzmir'den Adalet Kurultayı'na katılım için otobüs kaldırılmasından, kalacak kişilerin sayılarının bildirilmesi, ilçelerden günü birlik katılımlar, çadırlarda kalmak isteyenlerle ilgili sayıların bildirilmesi görevleri verildi. İzmir'e, kurultaya katılma konusunda, Türkiye'nin büyük 3. büyük ili olarak büyük görevler düşüyor. İl Başkanlığı organizasyonu yapacaktır. 26 Ağustos'tan 29 Ağustos akşam 17.00'ye kadar 4 gün sürecek olan bu kurultaya katılımı da en iyi şekilde organize edecektir. 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla izin 29 Ağustos 17.00'ye kadar verilmiş" ifadelerini kullandı.