Adana'daki Türkistanlılar 'sümelek' kutlamasında biraraya geldi
Adana Türkistanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin düzenlediği geleneksel 'Sümelek Kutlaması' renkli geçti.Dernek Başkanı İlker Medeni, sümelek (Türklerin bahar mevsiminde kutladığı bir geleneğin ve millî yemeğin adı) geleneğinin...
Adana Türkistanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin düzenlediği geleneksel 'Sümelek Kutlaması' renkli geçti.
Dernek Başkanı İlker Medeni, sümelek (Türklerin bahar mevsiminde kutladığı bir geleneğin ve millî yemeğin adı) geleneğinin M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzandığını ve Orta Asya'daki Nevruz kutlamaları ile başlayıp, günümüze kadar renklenerek geldiğini söyledi.
Medeni, "sümelek bereketi simgeler. O yüzden sümelek alan kişi kaseyi boş göndermez. Orta Asya'daki Türkler sümelek pişirecekleri zaman bütün komşular bir araya toplanır, karıştırma işleminde sıra ile dilek tutularak yapılırdı. Bu işlem esnasında, ilahiler okunur, dualar edilir ve sümelek türküleri söylenir. O gece kimse uyumaz. Ertesi sabahı komşular kazanın etrafında tekrar toplanırlar ve sümelek kapağı açılır. Manevi olarak, kim neye niyet ettiyse sümeleğe bakarken onu görür." şeklinde konuştu.
Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise sümeleğe ilk kez Özbekistan’da katıldığını belirterek, “sümeleği bana soranlara kısaca ben buğday pekmezi diyorum.” dedi.
Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ise sümelek geleneğinin yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yüreğir Kaymakamı Turgut Subaşı da Türk dünyasının birçok yerinde bu geleneğin sürdürüldüğünü hatırlatarak, gelecek nesillere taşınmasının önemine değindi.
Semazenlerin gösterisinin ardından misafirlere Türkistan Pilavı ve Sümelek ikram edildi.