Ege Postası
Geri

Adli Kolluk Düzenlemesine Tepki

MUĞLA Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, cumhuriyet savcılarının valiliklere dolaylı olarak da olsa bağımlı kılınmasının, adaleti kirleteceğini söyledi. Savcıların soruşturma iznini vali yardımcısına bağlamak için hükümetin kanun...
Adli Kolluk Düzenlemesine Tepki
Haberler / Genel
5 Şubat 2014 Çarşamba 15:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MUĞLA Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, cumhuriyet savcılarının valiliklere dolaylı olarak da olsa bağımlı kılınmasının, adaleti kirleteceğini söyledi. Savcıların soruşturma iznini vali yardımcısına bağlamak için hükümetin kanun değişikliği planlamasına, Muğla'daki hukukçular da tepki gösterdi.
Savcıların kamu adına iddiayı temsilen, savunma ve hükümle birlikte yargının kurucu unsuru olduğu belirten Baro Başkanı Gürkan yaptığı yazılı açıklamada, "Cumhuriyet savcılarının soruşturma yetkileri yargısal bir işlemdir. Soruşturma bir bütündür ve yürütülmesi, esas olarak savcıların yetki ve sorumluluğundadır. Kanunda gösterilen ve usulüne uygun yapılan başvurular ve mahkemelerce verilen kararlar dışında savcıların soruşturma işlemlerine, doğrudan ya da savcı görev değişikliği gibi yöntemlerle dolaylı biçimlerde müdahale edilemez. Özellikle de idari görevleri kapsamında cumhuriyet başsavcılıklarına, HSYK ya da Bakanlık hiç müdahale edemez. Bu fiil, TCK'nin 277'nci ve/veya 288'inci maddesindeki suçu oluşturur. Bu hükümlerin kanuna koyulmasının temel amacı, yargıyı diğer kamu güçlerine ve gerekçede belirtildiği gibi kapıları tutanlara karşı da korumaktır" dedi.
Gürkan, kolluk kuvvetinin savcı emriyle harekete geçmesini valilerin iznine bağlamanın anayasaya karşı hile olduğunu savundu. Gürkan, "Kanuna karşı dolandır, yargı bağımsızlığına müdahaledir. Kuvvetler ayrılığının reddidir. Savcılığın gözü kulağı, eli kolu olan kolluk görevlilerini, yürütmenin suç işleyen ajanlarına ve suç ortaklarına karşı adli görevlerinde, her suç için ve her soruşturmada valilik iznine bağlı hale getirmek, yargının yürütmenin vesayeti altına alınmasıdır. Kuvvetler arasında hiyerarşi oluşturmaktır" diye konuştu.
Gürkan, açıklamasını devamında şu ifadelere yer verdi:"
Yargılama bir bütündür. Cumhuriyet savcılığının soruşturma işlemine en küçük ya da en dolaylı biçimde müdahale oldu mu artık adalet yoktur. Cumhuriyet savcısı “Arama yap' dediğinde kolluk, 'Valiye sormalıyım' derse bu, idarenin ellerinin, dirseklerine kadar yargının içine girmesi demektir. Hukuk fakültelerinde bir kürsü örneği olarak anlatıldığı gibi kapınızın önüne bir büyük bidon su bırakan kişi, içine küçük bir parça sümük parçası atsa artık o sudan bir bardak bile içebilir misini? Yüzde 90 altın, yüzde 10 gümüş olabilir ve o hala altındır ama yüzde 99 adalet, yüzde 1 adaletsizlik bile olsa artık o adalet değildir. Adalet böyle bir şeydir, tümüyle temiz, bütünüyle şeffaf. Barolarımız ve avukatlar, fakültelerde öğrendiklerimize sadakatle bağlı kalarak yollarına devam ediyorlar. Adaletin hizmetinde kamuoyunu uyarıyorlar ve Türkiye'nin hukuk fakültelerine sesleniyorlar: Neredesiniz'"

 
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası