Adli tıp birimlerinin elektronik imzalı evrakı kabul edilecek
Adli tıp birimlerinden gönderilen elektronik imzalı evrak kabul edilecek, ıslak imzalı halleri ise tekrar istenmeyecek.Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Ahmet Hamsici imzalı gönderilen genelgede, 2008 yılından itibaren adli...
Adli tıp birimlerinden gönderilen elektronik imzalı evrak kabul edilecek, ıslak imzalı halleri ise tekrar istenmeyecek.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Ahmet Hamsici imzalı gönderilen genelgede, 2008 yılından itibaren adli ve idari yargı organları ile adli tıp birimleri arasındaki yazışmaların fiziki ortamda evrak gönderilmesi yerine Cumhuriyet Başsavcılıkları ve mahkemelerden adli tıp birimlerine gönderilen taleplerde rapor istemlerinin Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden yerine getirilmesi gerektiği hatırlatıldı. Halen tüm uyarılara rağmen UYAP haricinde fiziki ortamda evrak gönderilmesi sebebiyle UYAP üzerinden gönderilen taleplerde eksik bilgi girişlerinin yapıldığı belirtildi. Rapor talebine konu dosya içersinde bulunan ilgili evrakın UYAP ortamına eklenmediği, adli tıp birimlerinden UYAP Sistemi üzerinden gönderilen adli tıp raporlarının bazı savcılık ve mahkemeler tarafından kabul edilmeyerek raporun ıslak imzalı örneğinin talep edildiği Kurula intikal eden bildirimlerden anlaşıldığı ifade edildi.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 38/A maddesinde, her türlü ceza muhakemesi işlemlerinde UYAP kullanılacağı, bu işlemlere ilişkin her türlü veri, bilgi, belge ve kararın, UYAP vasıtasıyla işleneceği, kaydedileceği ve saklanacağının belirtildiği hatırlatıldı.
UYAP uygulamalarının tüm yargı birimleri açısından uygulama birliğinin ve veri tutarlılığının sağlanması amacıyla şu kurallara uyulması istendi:
"5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 38/A maddesi uyarınca adli tıp birimlerinden gönderilen elektronik imzalı evrakın kabul edilerek, ıslak imzalı hallerinin tekrar istenmemesi.
Adli tıp birimlerine gönderilen rapor talepleri ve muhtelif yazıların güvenli elektronik imza ile imzalanmak suretiyle gönderilmesi, incelemeye esas belgeler haricinde fiziki olarak evrak gönderilmemesi.
Adli tıp birimlerine gönderilen rapor taleplerinde ilgili dosyada bulunan ve yazıya ek yapılması gereken evrakın eksiksiz olarak talebe eklenmesi.
Haklarında rapor talep edilen şahısların (adli olguların) Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının mutlak suretle ekranlardaki ilgili alana girilmesi.
Dağıtım listesi oluşturma aşamalarında daha dikkatli olunması (Örneğin; merkezi İstanbul'da bulunan Adli Tıp Kurumu Başkanlığına yazı gönderilmek istenildiğinde dağıtım listesinde Adli Tıp Kurumu İstanbul Adli Tıp Şube Müdürlüğünün seçilmesi gibi).
Adli tıp birimlerinden yapılan taleplerin müzekkere hazırlama ekranlarından değil, Cumhuriyet savcılığı ve mahkeme ekranlarında bulunan 'Adli Tıp Rapor Talepleri' ekranlarında hazırlanması.
Adli tıp kurumu birimlerine tahlil ve tetkik için fiziki olarak gönderilen koli ve eşyanın Adli Tıp Kurumu emanet biriminde bekletilmeden tetkik yapılacak ilgili ihtisas dairesine sevk edilebilmesi için bu koli ve eşya ile ilgili isteği belirtir yazının UYAP ortamında ve koliden önce gönderilmesinin zorunlu olduğu hususunun nazara alınarak hareket edilmesi."
Bu hususlarda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi, keyfiyetin merkez ve mülhakatta görev yapan Cumhuriyet savcıları, mahkemelere ve adliye personeline duyurulması talep edildi.