Adnan Menderes Havalimanı'na çevre sertifikası
TAV İnşaat'ın tasarım ve inşaasını gerçekleştirdiği İzmir Adnan Menderes iç hatlar terminali, ABD Yeşil Binalar Konseyi'nin (USGBC) Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik Sertifikası'na (LEED) sahip Türkiye'nin ilk terminal binası oldu. Çevreci terminal binası dünya genelinde bu sertifikaya sahip 10 havalimanı terminali arasına girmeyi başardı.
Çevre dostu yapısı ve uygulamalarıyla öne çıkan Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, ABD Yeşil Binalar Konseyi'nin (USGBC) LEED Gümüş Sertifikası'nı almaya hak kazandı. İç Hatlar Terminali, çevreye duyarlı en geçerli yapı sertifikası olarak kabul edilen LEED'e sahip dünyadaki 10 havalimanı terminal binası arasına girdi. TAV İnşaat Genel Müdürü Ümit Kazak, "TAV olarak sürdürülebilirlik ve çevrenin korunmasını gelecek kuşaklara olan sorumluluğumuzun gereği olarak görüyoruz. Çalışmalarımızın bu konuda dünyanın en saygın kuruluşu olan Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED Gümüş sertifikasyonuyla sonuçlanmasından mutluluk duyuyoruz" dedi.
NELER YAPILDI'
Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminali için LEED sertifikasyon başvurusu 2012 yılı Aralık ayında yapıldı. Havalimanı yeni iç hatlar terminal binası; inşaatı, dizaynı ve hizmetleriyle çevre dostu uygulamalar ortaya koydu. Eski terminalin yıkımı sırasında hayata geçirilen “Atık Yönetimi Uygulaması" ile ortaya çıkan atıkların yüzde 99'u yeniden kullanıldı ya da geri dönüştürüldü. Terminalde yenilenebilir enerji, verimli ekipmanlar, güneş kırıcılar, verimli camlar kullanılarak yüzde 20 enerji tasarrufu sağlandı. Gri su dönüşüm sistemleri ve yağmur suyu hasadı sistemlerine sahip terminal binasının temiz su tüketimi yüzde 47 azaltıldı. Ayrıca, karbon salımını ciddi oranda düşüren havalimanı Avrupa Havalimanları Konseyi'nin yürüttüğü Karbon Akreditasyonu Programı'nda aktif olarak yer alıyor.