Ege Postası
Geri

Afrika ile ticarette gümrük ve limit engeli

Türkiye-Afrika İş Konseyleri Başkanı Tamer Taşkın, Hedef Pazar: Batı Afrika Toplantısı'nda yaptığı konuşmada iki ülke ticaretinde yüzde 20 gümrük vergisi uygulandığını belirterek gün ve ülke limitinin kaldırılmasını talep etti.
Afrika ile ticarette gümrük ve limit engeli
Haberler / Ekonomi
28 Mart 2019 Perşembe 18:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ege İhracatçı Birlikleri'nde (EİB) düzenlenen toplantıda ihracatçılara Batı Afrika pazarındaki ticari risklerden korunma yolları anlatıldı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Çelik İhracatçıları Birliği ve Steelorbis Elektronik Pazaryeri A.Ş.'nin destekleri ile Çelik Dış Ticaret Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen Hedef Pazar: Batı Afrika Toplantısı'nda konuşan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türk Eximbank olarak Türkiye ihracatının yüzde 26'sını finanse ettiklerini belirterek çelik sektörüne toplamda verdikleri desteğin 5.8 milyar dolar olduğunu, bunun da sektörün yüzde 32'sine denk geldiğini söyledi. İhracatçıların kur riski almasını istemediklerini dile getiren Yıldırım, "İlerleyen dönemde kur riski almayan, ihracat performansı olan ve alacak sigortası yaptıran şirketlere daha fazla önem vereceğiz. Afrika ile çalışma anlamında Türk Eximbank olarak özel çalışma yapıyoruz. Afrika diğer Exim'ler ile yerel ve aktif bankalarla işbirliklerinin çok önemli olduğu bir coğrafyadır" diye konuştu.

'EN BÜYÜK ENGEL GÜMRÜK'

Afrika'da 700-800 milyar dolarlık bir potansiyel olduğunu belirten Türkiye-Afrika İş Konseyleri Başkanı Tamer Taşkın da devletin her 10 seyahatten 3'ünü ödediğini dile getirdi. 54 Afrika ülkesi olduğunu anlatan Taşkın, şöyle konuştu:

"Karşımıza çıkan en büyük engel gümrükler oluyor. Ülkemizin yapacağı anlaşmalar bizim ticaretimizin önünü açacaktır. Benim yüzde 20-30 fiyat avantajım, yüzde 20 gümrükle bitiyor. Türk Hava Yolları'nın 37 ülkede 55 şehre uçması bizim işimizi çok kolaylaştırıyor. Ama devletim '3 ülkeden fazlaya gitme' diyor. Gün ve ülke limitinin kaldırılmasını rica ediyorum. Afrika'ya konteyner yüklemelerinde en erken tarih 23 Nisan'a veriliyor. Gemilerinizi ona göre programlayın. Yoksa nakliyelerinizde gecikmeyi yaşayabilirsiniz. Afrika'da birçok ülkede enerji yok. Liman ulaşım ve bürokrasi de diğer sorunların başında geliyor. Türkiye Cumhuriyeti 4-5 bin Afrikalı öğrenciye burs veriyor. Onları işyerlerinize stajyer olarak alın. Bu çocukların sanayiden haberi yok, onların sizlerden haberi yok. Bu yabancı talebelerden faydalanın. O çocuklar yarın geleceğiniz olacak."

PİLOT BÖLGE BATI AFRİKA

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan da ihracatta gelinen seviyede katkısı bulunan tüm üyelere teşekkür etti. Hem ABD hem de Avrupa tarafından uygulanan korumacılık kanununun Türkiye için büyük engeller oluşturduğunu ifade eden Ertan, "İhracat kanallarımız yavaş yavaş daralmaktadır. Batı Afrika, Güney Amerika ve Güney Asya pazarları bizim için çok önem arz etmeye başladı. Önümüzdeki dönemde bu pazarlar daha da önem kazanacak" dedi. Çelik Dış Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci ise, üzerinde çalıştıkları Batı Afrika Ülkelerine Düzenli Gemi Hattı ve Dağıtım Merkezi Projesi hakkında bilgi verdi. Ekinci, "Projemizin amacı; başta demir-çelik ürünleri olmak üzere pilot bölge Batı Afrika ülkelerine olan ihracatımızı arttırmaktır. Bu projeyi devlet kademeleri ve önemli kurum ve kuruluşlar ile paylaşmakta olduğumuzu ayrıca belirtmek isterim. Pilot bölge olan Batı Afrika ülkelerinden sonra hedefimiz Doğu ve Güney Afrika, Tuna Boyu ülkeleri ve Karayipler olacaktır" diye konuştu.

'PAZARIN YÜZDE 50’SİNİ ALABİLİRİZ'

Çelik Dış Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Melih Eyüboğlu ise, yaptığı konuşmada Çelik Dış Ticaret Derneği Ortak Lojistik Projesi hakkında bilgi verdi. Afrika’da pazarın yüzde 50’sini ele geçirebileceklerini fakat şu an yüzde 5-6’larla olduklarını belirterek, navlun problemini çözemezlerse, ihracatın gerileme tehlikesi yaşayacağını söyledi. 2 yıl içinde hedeflerinin bölgeye ihracatlarını yüzde 150-200 civarında artırmak olduğunu söyleyen Eyüboğlu, şunları anlattı:

"İhracatçı müşterisine daha cazip ve güvenle fiyat verebilecek. İhracatçı her ay müşterisine düzenli mal yükleyecek duruma gelebilecek, rakip ülkelerden daha avantajlı olacak ve rakip ülkelerin ihracatçılarından daha fazla pay alabilecekler. Mamullerin taşınmasındaki yüksek navlun fiyatları bertaraf edilebilecek. İthalat maliyeti daha uygun fiyata olacağından Türk malları tercih sebebi olacaktır. İhracat ve döviz gelirleri artacak cari açığa pozitif etkileri olacak."

Açılış konuşmalarının ardından toplantı, Batı Afrika pazarında riskler, sigortalanması ve yönetimi başlıklı panel ile devam etti. Katılımcılara, Batı Afrika pazarında ticari riskler ve risklerin sigortalanması hakkında bilgi verildi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası