Ege Postası
Geri

Afyonkarahisar'da Cephanelikte patlama 25 şehit

AFYONKARAHİSAR'da kent merkezine 5 kilometre uzakılktaki Kocatepe sırtlarında bulunan Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı 500'ncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposunda el bombalarının tasnifi ve sayımı sırasında dün gece meydana gelen patlamada 25 asker şehit oldu, 4'ü asker 8 kişi de yaralandı. Cenazeler tanınmayacak durumda olduğu için askeri helikopterle Ankara GATA'ya götürülerek, DNA testiyle şehitlerin kimlik tespitinin yapılacağı belirtildi.
Afyonkarahisar'da Cephanelikte patlama 25 şehit
Haberler / Ege
18 Eylül 2012 Salı 12:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 AFYONKARAHİSAR-Türkiye'yi sarsan patlama Afyonkarahisar'da dün saat 21.15 sıralarında meydana geldi. Kocatepe sırtlarında bulunan Ataköy Mahallesi'ndeki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki iglo tipi (üstü toprakla örtülü) mühimmat depolarında er, erbaş ve astsubaylar 4 gündür mühimmat tasnifi yapıyordu. Türkiye'nin mühimmat depolarından biri olan ve 35 iflo deponun bulunduğu cephanelikte sayımın son gecesi olan dün akşam 2 Nolu depodu el bombalarının tasnif ve sayımı yapılırken bir el bombasının patladı. Bu patlamayla birlikte binlerce el bombası ve mühimmatın bulunduğu depo infilak etti. 
 
Kentin merkezinin hamen yakınındaki kışlada meydana gelen patlama, çevrede deprem etkisi yarattı. Afyonkarahisarlılar kendilerini dışarıya attı. Kışlaya yakın noktadaki yerleşim yerleri boşaltılırken, çok sayıda evin camları kırıldı. Cephanelikteki patlamayla birlikte alevler yükselirken, olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Patlamanın meydana geldiği askeri alana giriş çıkışlar durduruldu. Bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, el bombalarının patlamaya devam etmesi üzerine bölgeye sadece ambulansların girişine izin verildi.
 
Patlamada yaralanan askerler Hasan Boncuk, Fethi Tuna, Soner Güleçyüz ve Fatih Yüksel ile sivil vatandaşlar Emrah Ulufer, Kevser Dalkılıç ve Sevilay Türk, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yaralılardan Ulufer, Dalkılıç ve Türk de, tedavilerinin ardından taburcu edildi. Çeşitli yerlerinden yaralanan askerlerden Mustafa Durmaz ve Ramazan Yılmaz da 112 Acil Servis ekiplerince Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne getirildi.
 
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Ak Partili Burhanettin Çoban ve askeri yetkililer bölgeye geldi.
 
PEŞPEŞE PATLAMALAR
 
Saat 21.15'teki ilk patlamadan 15 dakika sonra ikinci bir patlama daha meydana geldi. Patlama sonrasında başlayan yangın devam ederken, cephanelikte patlamalar nedeniyle yangına müdahale edilemedi.
 
Saat 23.00 sıralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, patlamayla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'ndan bilgi aldı. Vali Balkanlıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada da olayın terör ya da sabotaj değil, tamamen kaza olduğunu duyurdu.
 
Sosyal medyada hastanelerdeki yaralı askerlere kan ihtiyacı olduğu yönündeki yazılar üzerine yüzlerce kişi kan vermek için Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne akın etti. Hastane önünde kuyruklar oluşurken, Vali Balkanlıoğlu kan ihtiyacı bulunmadığını açıkladı.
 
SÖNDÜRME UÇAKLARI HAZIR BEKLEDİ
 
Afyonkarahisarlı olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık emrindeki yangın söndürme uçak ve helikopterlerinin hazır edildiğini, yangına müdahale için sabahın beklendiğini bildirdi. 
 
Bakan Eroğlu, bölgeye çevre illerden orman yangın söndürme ekipleriyle, zırhlı birliklerin de gönderildiğini duyurdu. Saat 24.00 sıralarında patlamanın olduğu depoya bomba imha ekipleri müdahale etti.
 
KOMUTAN KIVRIKOĞLU BÖLGEDE
 
Saat 01.00 sıralarında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da Afyonkarahisar'a gelerek patlamanın olduğu Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda incelemelerde bulundu. Orgeneral Kıvrıkoğlu'na bölge komutanları ve ilin yerel yöneticileri eşlik etti.
 
Yangın 4 saat 45 dakika sonra 02.00 sıralarında tamamen kontrol altına alındı. Saat 02.00 sıralarında ilk iki patlamaya göre daha küçük çaplı bir patlama daha meydana geldi.
 
ASKER AİLELERİ KIŞLAYA KOŞTU
 
Patlamanın duyulmasının ardından kışladaki görevli askerlerin yakınları da Afyonkarahisar'a akın etti. Çok sayıda aile, asker evlatlarından haber alabilmek için nizamiye kapısında içeriden gelecek haberi gözyaşları arasında beklemeye başladı.
 
Afyonkarahisar Sağlık Müdürlüğü, kışlada yakınlarından haber alamayan ve kentte gelen asker yakınları için sağlık çadırı kurdu. Gece yarısından itibaren Afyonkarahisar'a gelen ve vatani görevini yapan yakınlarından haber alamayan aileler, çadırda sakinleştirilmeye çalışıldı.
 
BAKAN EROĞLU KIŞLAYA GELDİ
 
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu sabaha karşı kışladan ayrılırken, sabah günün aydınlanması ile birlikte bomba uzmanı ekipler kışlada enkaz kaldırma çalışmalarına başladı. Jandarma Genel Komutanlığı'nın JAK timi, bomba dedektörü köpeklerde kışlaya getirildi. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu sabahın erken saatlerinde tekrar kışlaya gelirken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'da saat 08.15'de kışlaya giriş yaptı.
 
Çocuklarından haber alamayıp geceyi endişe içinde geçiren asker yakınları ise içeri girebilmek için nöbetçi askerler ve polisle tartıştı. Oğlunu cumartesi günü kışlaya teslim ettiğini söyleyen bir asker babası, "Canım toprağın altında yatıyor, enkaz altında. Acımız büyük" diye ağlarken eşi de baygınlık geçirdi. Sağlık Müdürlüğü'nün kurduğu çadırda asker yakınlarına hemen müdahale edildi.
 
GENELKURMAY SABAH AÇIKLADI
 
Sabah saat 08.30'da Türk Silahlı Kuvvetleri patlama ve yangında 25 asker şehit olduğunu açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada 4 askerin de yaralandığı belirtildi. Açıklama şöyle:
 
"1. 05 Eylül 2012 tarihinde saat 21.15 sıralarında, Afyonkarahisar'da konuşlu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığına bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı'nda, el bombalarının depolandığı bir cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama sonucunda, 25 askerî personel şehit olmuş, 4 askerî personel hafif şekilde yaralanmıştır.
 
2. Olayla ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır.
 
3. Elim olay sonucu hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve meslektaşlarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar dileriz."
 
Sabah gün doğmasıyla birlikte facianın boyutları ortaya çıktı. Kilometrelerce uzaklara yayılan patlamamış el bomları, rokatetar ve top mermileri ile fünye ve diğer mühimmatın yeni facialara yol açmaması için bölgede güvenlik önlemi alındı ve yöre halkı dikkatli olamları konusunda uyarıldı.
 
EROĞLU: 2 ASTSUBAY, 2 UZMAN ÇAVUŞ, 21 ER VE ERBAŞ ŞEHİT
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu sabah olay yerinde yaptığı incelemenin ardından yaptığı açıklamada, patlamanın cephanelikte yapılan sayım ve tasnif sırasında bir el bombasının patlaması sonucu meydana geldiğini söyledi.
 
Patlamada 2 astsubay, 2 uzman çavuş ve 21 er ve erbaşın şehit düştüğünü belirten Bakan Eroğlu, 4'ü asker 8 kişinin de yaralandığını söyledi. Olayın kaza sonucu meydana geldiğini kaydeden Bakan Eroğlu, "Patlama sonrası birçok el bombası kalmış durumda. Bu bölgeye hiçbir vatandaşın girmemesi lazım. Ayrıca uzman ekipler geldi Ankara'dan. Kontrollü patlamalar yapılacak. Vatandaşlar bu patlamalardan endişe etmesin. Zaman zaman kontrollü şekilde araziye dağılan el bombaların patlatılması neticesinde bazı sesler olabilir" dedi.
 
Olayın terör saldırısı olmadığını vurgulayan Eroğlu, "Dışarıdan bir müdahale söz konusu değil. Kesinlikle terör saldırısı değil. Kontrollü bir alan. Sabotaj söz konusu değil. Savcılık ve askeri yetkililer soruşturma başlattı" diye konuştu. Patlamanın nedeninin tamamen kaza olduğuna dikkati çeken Bakan Eroğlu, şunları söyledi:
 
"Maalesef bir sayım, tasnif yapılırken içeride bir el bombasının kaza neticesi patlaması sonucunda maalesef böyle bir patlama meydana geldi. Arkasından yangın çıktı. Şehitlerimiz patlamanın olduğu kısımda. Patlamanın olduğu kısımda 2 astsubay, 2 uzman, 21 erbaş toplam 25 şehidimiz var. Ruhları şad olsun. Milletimizin başı sağolsun. Patlamanın sebebi araştırılıyor. Uzmanlar geldi. Kaza neticesi muhtemelen. Bir el bombasının yere düşmesi neticesi patlama meydana geldi. Zaman zaman olabiliyor biliyorsunuz."
 
Şehitlerin kimliklerinin tespit çalışmalarının da başladığını vurgulayan Bakan Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in sürekli bilgi aldığını belirtti. Bakan Eroğlu, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Özel'in büyük bir dikkatle gelişmeleri takip ettiğini ve Afyonkarahisar'a gelmelerini gerektirecek bir durum olmadığını söyledi.
 
YERLEŞİM YERLERİ UCUZ KURTULDU
 
Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na bağlı 500'ncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası, Afyonkarahisar kent merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Büyük Taarruz'un gerçekleştiği Kocatepe'ye 20 kilometre mesafedeki kışla, merkeze bağlı 3 bin 500 nüfuslu Ataköy Mahallesi ile 1500 nüfuslu Kışlacık Köyü arasında bulunuyor. Kışlacık'a daha yakın olan kışla, Kocatepe sırtlarında bulunuyor. Patlama ve hemen ardından başlayan yangından sonra Kışlacık Köyü boşaltıldı ve bölgedeki enerji nakil hatları kesildi.
 
İGLO TİPİ CEPHANELİK
 
Yerüstü patlayıcı madde depoları hafif yapılı, iglo tipi (üstü toprakla örtülü), kalın duvarlı ve sağlam depolar olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Orta sınıf korunaklı olarak adlandırılan iglo tipi cephanelikler, birbirinden bağımsız olarak inşa ediliyor. İnfilak rismi riski bulunan depolarda algılama ve söndürme sistemleri de bulunuyor.
 
Patlamanın meydana geldiği kışlada 30 mühimmat deposu ile 5 araç parçası ve yakıt deposu olmak üzere 35 iglo tipi depo bulunuyor. Patlama ve yangının 2 nolu mühimmat deposunda meydana geldiği ve patlama sonrasında deponun enkaza döndüğü kaydedildi.
 
BAKAN EROĞLU YARALILARI ZİYARET ETTİ
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde tedavi gören yaralıları ziyaret etti. Yaralı askerlerle görüşen Bakan Eroğlu, patlama ile ilgili askerlerden bilgi aldı.
 
Hastane çıkışında konuşan Bakan Eroğlu, "Arka arkaya iki patlama meydana gelmiş. İkinci patlama meydana geldiğinde askerlerimiz şehit düşmüş. Cephanelik patlayınca içerdeki el bombaları etrafa yayılmış. Patlama deprem etkisi yaratmış. Patlama sonrasında yangın çıkmış" dedi.
 
Yaralıların tamamının cephanelik dışındaki askerler olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, "Yaralı askerlerden biri yatsı namazını kılmak için dışarı çıkmış. Bu sırada patlama olmuş ve yaralanmış. Bir kısmı nöbetçiymiş. Patlamayla birlikte nöbetçi kulesinden düşen bir askerin ayağı kırılmış. Ama yaralılarımızın durumu iyi. Endişe edecek bir durum yok. Çoğunun ailesi gelmiş ve yanında" diye konuştu.
 
EVLER BOŞALTILDI
 
Vatandaşları araziye dağılmış el bombaları konusunda uyaran Bakan Eroğlu, "Vatandaşlarımız bu konuda dikkat etmeli. Hiçbir şekilde bunları görenler ellemesin ve emniyet güçlerine haber versin" dedi. 
 
Yeni bir patlamanın söz konusunu olmadığını, böyle bir tehlike bulunmadığını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Kontrollü patlamalar yapılıyor. İkinci bir patlama riski yok. Uzman ekipleri araziye dağılmış el bombalarını topluyor. Tüm askeri uzmanlar arazide çalışıyor. Bombalar cephaneliğin yaklaşık 300-500 metre ilerisine kadar dağılmış durumda. Bölgeye yakın oturan vatandaşların evlerinde hasar var. Şu anda bölge boşaltıldı. Kontrollü patlamalar tamamlanıncaya kadar evlerine dönmelerine izin verilmeyecek. Bu vatandaşların zararları karşılanacak" diye konuştu.
 
ŞEHİTLERİN İSİMLERİ BELLİ
 
Şehitlerin kimliklerinin tespit edilmesi için de çalışmaların yapıldığını anlatan Bakan Eroğlu, şöyle dedi:
 
"Bazı askerlerimiz patlama nedeniyle tanınmayacak halde. DNA testi yapılarak kimlikleri tespit edilecek. Bu askerlerin isimleri belli. Genelkurmay Başkanlığı şehitlerimizin isimlerini ilerleyen saatlerde ya da yarın açıklayacak."
 
ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ
 
Afyonkarahisar'da cephanelikteki patlamada şehit düşen askerlerin adları yapılan yoklamayla belirlendi. Şehit askerler şunlar:
 
Astsubay Kıdemli Başçavuş Bedri Naim, Astsubay Kıdemli Çavuş Murat Döger, uzman çavuşlar Hüseyin Apaydın ve Cüneyt Akkuş, erbaş ve erler Ayhan Kutsu, Kadri Aydın, Fatih Şalgam, Bayram Uluer, Burak Kaplan, Emrah Aral, Emrah Kartal, Hayri Kaya, Emre Yıldırım, Emrah Sandalcı, Mehmet Emre Özer, Hüseyin Gökhan Eriç, Tolga Tostan, Ahmet Tosun, Burak Umut Gedik, Onur Fikret Gülger, Macit Coşkun, Barış Öztürk, Mehmet Emin Çoğun, Abdullah Tokgöz ve Fatih Ergeç.
 
Dehşeti yaşayan köylüler anlatıyor
 
AFYONKARAHİSAR'da cephanelikteki patlamanın izleri merkeze bağlı Ataköy Mahallesi'nin her köşesine yansıdı. Yatsı namazı nedeniyle camide olanlar, patlamayla birlikte namazı bırakıp kendilerini dışarı attı. Köylüler yaşadıkları dehşeti şöyle anlattı:
 
* Salim Öz: Allah günah yazmasın, biz gürültünün kopmasıyla namazı falan bırakıp dışarı fırladık. Caminin camları çerçeveleri döküldü. Ne olduğunu anlayamadık.
 
* Gevher Koç: Çocuğumuz okulu kazandı. Mevlit okutturmak için akrabamızın evindeydik. Ben hayatımda böyle gürültü duymadım. Herkes çoluğunu çocuğunu alıp dışarı koştu. Ev başımıza yıkılıyor zannettik. Evimizin çatısına kayalar düştü.
 
* Mehmet Türk: Sarsıntıyla birlikte öyle bir ateş yukarı çıktı ki aynı mantar gibi göğe yükseldi. Etrafı kara bulutlar kapladı. Hemen dışarı çıkıp uzaklaştık. Evde kimse kalmadı. Birkaç gün buralara gelmeyiz.
 
* Mustafa Gök: Dartlar mevkiindeki tarlamda bir çukur oluşmuş. Sabah farkına vardık. Burası patlamanın olduğu yere 1 kilometre uzaklıkta. Başka yerlerde de olabilir. Büyük patlamanın ardından oldu. Yağmur yağar gibi şarapnel parçası geldi.
 
* İsmail Sarı: Sanki dünyanın sonu geldi sandık. O sesi tarif etmek imkansız. Askeriyeye füze ya da atom bombası geldi, öyle düşündük. Köy karardı. Barut kokusu vardı. Evimizin camları kırıldı.
 
* Muzaffer Tan: Deprem oluyor gibi sarsıldık. Üçüncü kattaki evimde, geldim ve gittim. Evlerin çatılarında taş, demirler, bombalar var.
 
İŞTE ETRAFA SAÇILAN MÜHİMMAT
 
Afyonkarahisar'da dün akşam 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda 25 askerin şehit olduğu patlamada, kışlaya 500 metre uzaklıkta bunun Ataköy Mahallesi ile Kışlacık Köyü'nün kesiştiği noktada bulunan Çiflik Mevkii'ne çok sayıda el bombası düştü. Polis ve jandarmanın bölgede yoğun güvenlik önlemi öldü.
 
Mühimmat depolarının kapı kirişleri dahi patlamanın şiddetiyle yerinden fırlayarak tarlalara kadar uçtu. Tarlalara ulaşan kapı kirişlerinden biri de bölgede geçimini çiftçilikle sağlayan Veli Koç'un otomobilinin üzerine düştü. Koç'un otomobilin ön camı patladı ve tavanı çöktü. Gece patlama sesiyle irkildiklerini anlatan Veli Koç, "Bir anda evin çatılarına taşlar düşmeye başladı. El bombaları bahçeye, tarlaya yağmur gibi yağdı" diye konuştu. 
 
Bu arada köylüler, patlamanın meydana geldiği 2 Nolu Depo'ya yakın olan Çiftlik Mevkii'nde kadar yayılan şehit askerlerin ceset parçalarının sabah toplandığı anlattı.
 
CHP HEYETİ AFYON'DA
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ve Genel Sekter Bihlun Tamaylıgil'in de aralarında bulunduğu CHP heyeti, patlamada 25 askerin şehit düştüğü Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nı ziyaret etti. Ziyaret öncesi kışlanın kapısının önünde bekleyen acılı ailelerin yanına giden heyet adına konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, "Bütün milletimizin başı sağ olsun. Artık hepimiz televizyonu her açtığımızda acı olaylara tanık olmaktan, onlarla karşılaşmaktan korkar hale geldik. Dün gece yaşanan elim bir olay var. Bu konuda askeri yargı da, idari yargı da gerekli soruşturmayı başlattı" dedi.
 
Olayla ilgili bilgilerinin yapılan açıklamalar kadar olduğunu belirten Koç, uzmanların baz görüşler ileri sürdüğünü, soruşturmayı yapan ilgili makamlar kesin açıklama yapana kadar tartışmanın devam edeceğini anlattı. CHP adına millete başsağlığı dilediklerini belirten Koç, "Allah'tan gencecik mehmetçiklerimize rahmet diliyoruz. Hepsinin mekanı cennet olsun. Sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Milletçe birliğimizi, dirliğimizi koruyacağız. Bu musibetle de hep birlikte, birbirimize kuyu kazmadan, kötü siyaset örneği sergilemeden bu zor günlere ortaklaşa bir duruşla aşma gereğini bir kez daha altını çiziyoruz" diye konuştu.
 
Ailelerinin, mühimmat deposunda sayımın gece saatlerinde yapılmasına yönelik tepkisinin hatırlatılması üzerine de Haluk Koç şunları söyledi:
 
"Bu konulara şu anda bizim girmemiz yanlış olur. Soruşturma başladığı konusunda bilgimiz var. Genelkurmay'ın açıklamalarını takip etmek gerekir. Hep beraber sükunetimizi korumak zorundayız. Şehitlerimize saygımızı kusursuz göstermek zorundayız. Ailelere sabır diliyorum. Çok zor koşullardalar. Soruşturma sonrasında gereken yol haritası çıkacak ve soruların cevapları aydınlanacaktır" dedi.
 
CHP heyeti kışlaya girerken, kısa süre sonra da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da geldi ve açıklama yapmadan kışlaya gitti.
 
ŞEHİT AİLELERİ KIŞLAYA ALINDI
 
Patlamanın meydana geldiği kışla önünde ailelerinin gergin bekleyişi devam ederken Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, ailelerin daha rahat etmesi için kışlaya alınması talimatını verdi. Bizzat ailelerin yanına gelen Vali Balkanlıoğlu, şehit askerlerin birinci derece yakınlarının kimlik kontrolünden geçirildikten sonra içeriye alınmasına refakat etti. Burada birinci derece şehit yakınlarından DNA testi için örnek alınacağı belirtildi.
 
KIŞLACIK KÖYÜ BOŞALTILDI, ARAZİDE MÜHİMMAT ARAMASI
 
Diğer yandan patlamanın olduğu kışlaya en yakın yerleşim yeri Kışlacık Köyü'nün tamamen boşaltıldığı, yakınlardaki yerleşim yerlerinin ara sokaklarına da girmeye izin verilmediği belirtildi.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun olaydan hemen sonra Afyonkarahisar'a intikal ettiği anımsatılarak, yangına müdahale için Afyonkarahisar itfaiye ekipleri, Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı 5 yangın söndürme arazözü, AFAD ekipleri, 20 ambulans, 2 adet 4 kişilik ambulans, helikopter ambulans ve ambulans uçağın hazır bulundurulduğuna işaret edildi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı UMKE ekiplerinin Afyonkarahisar'a intikal ettirildiği, 80 kişilik 112 çalışanının bölgeye sevk edildiği belirtilerek, Uşak ve Eskişehir'den takviye sağlık ekiplerinin 2 saat içinde bölgede konuşlandırıldığı ifade edildi.
 
Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 200 kişilik çevik kuvvet ekibi ve 70 polisin çevre güvenliğini sağladığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Patlama neticesinde çevreye saçılan mühimmatın etkisiz hale getirilmesi için Ankara'dan 13 bomba uzmanı ile 2 bomba eğitimi almış köpek ve Afyonkarahisar'dan 5 bomba uzmanı ile 1 bomba eğitimi almış köpek bölgede mühimmat arama çalışmalarını yürütmektedir. Olay mahallinde vatandaşların bombaların saçıldığı alana girmemesi ve güvenlikli bir ortam sağlanması maksadıyla emniyet teşkilatı sürekli uyarı ve bilgilendirme anonsları yapmaktadır. Patlamadan sonra gece saatlerinde Ataköy İlköğretim Okulu açılmış ve kurulan çadırlarda şehit yakınlarının ailelerinin gerekli ihtiyaçları karşılanmış ve gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Ayrıca Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı tarafından şehit yakınlarının gerekli ihtiyaçları temin edilmiştir."
 
DİN GÖREVLİLERİ HAZIR BULUNDURULUYOR
 
Açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından şehit yakınlarını teskin etmek ve psikolojik destek vermek maksadıyla 5 psikolog ve din görevlilerinin hazır bulundurulduğu vurgulandı.
 
"Şehit olan askerlerimizin DNA tespiti için Ankara'dan ekipler bölgeye intikal etmiştir" denilen açıklamada, olayla ilgili Genelkurmay Başkanlığı ve savcılık tarafından gerekli idari ve adli soruşturma başlatıldığı ifade edildi.
 
ŞEHİTLERİN MEMLEKETLERİ
 
Afyonkarahisar'daki patlamada şehit olan 25 askerin isimleri ve memleketleri şöyle:
 
Astsubay Kıdemli Başçavuş Bedri Narin (Erzurum), Astsubay Kıdemli Çavuş Murat Döğer (Kırıkkale), uzman çavuşlar Hüseyin Apaydın (Balıkesir) ve Cüneyt Akkuş (Ordu), er ve erbaşlar Ayhan Kurtsu (Kastamonu), Kadri Aydın (Aksaray), Fatih Şalgam (Kastamonu), Bayram Uluer (Çorum), Burak Kaplan (Çorum), Emrah Aral (Manisa), Emrah Kartal (Zonguldak), Hayri Kaya (Gaziantep), Emre Yıldırım (Nevşehir), Emrah Sandalcı (Kırıkkale), Mehmet Emre Özer (Gaziantep), Hüseyin Gökhan Eriç (Isparta), Tolga Taşdan (Tokat), Ahmet Tosun (Adana), Burak Umut Gedik (Erzincan), Onur Fikret Dülger (Trabzon), Macit Coşkun (Zonguldak), Barış Öztürk (Eskişehir), Mehmet Emin Çuğun (Iğdır), Abdullah Tokgöz (Yozgat) ve Fatih Ergeç (Ankara).
 
ŞEHİDİN EVİNDE ÇİFTE ACI
 
AFYONKARAHİSAR'da askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit düşen piyade çavuş, 25 yaşındaki Emrah Aral'ın, Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'ndeki baba ocağına ateş düştü.
 
Afyonkarahisar'daki Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda bulunan mühümmat deposunda el bombalarının tasnif edilirken dün akşam meydana gelen patlamada şehit olan askerlerden Emrah Aral'ın acı haberi çiftçi olan annesi Emine, babası Reşit ve ikizi Ebru Aral ile yakınlarını yasa boğdu. Askeri yetkililerden acı haberi alınca fenalaşan baba Reşit Aral, evin önünde hazır bekletilen ambulansla Gölmarmara Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi alındı. Acı haberi dün vefat eden annesinin Salihli İlçesi'ndeki cenazesinden dönüşte alan Aral'ın tansiyonun düştüğü belirlendi. Çifte acı yaşayan Aral Ailesi'nin Atatürk Mahallesi 114 Sokak'taki evi yakınları ve sevenlerinin akınına uğradı.
 
Matematik öğretmeni olan Şehit Emrah Aral'ın iki yıl Gölmarmara'da vekil öğretmenlik yaptıktan sonra kısa dönem olarak askere gittiği ve Samsun'daki acemiliğini tamamladıktan sonra kısa bir süre önce Afyonkarahisar'a gittiği blirlendi. 
 
BİGADİÇ'TE DE ŞEHİT ACISI
 
AFYONKARAHİSAR'daki askeri mühimmat deposunda dün akşam meydana gelen patlamada şehit askerlerden 44 yaşındaki uzman çavuş Hüseyin Apaydın'ın acı haberi, Balıkesir'in Bigadiç İlçesi'ndeki yakınlarına ulaştı.
 
Bigadiç Belediye Başkanı Ak Partili Mustafa Göksel, "Hemşehrimiz uzman çavuş Hüseyin Apaydın'ın şehit olduğunu duyduk. Yakınları DNA testleri için Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne (GATA) gitti. Şehidin babası yıllar önce vefat etmişti. Annesi yalnız yaşıyor ancak evine kapandı. Bu nedenle kendisine başsağlığı ziyaretine de gidemedik. DNA testinin kesinleşmesini ve resmi açıklama yapılmasını bekliyoruz" dedi. 
 
15 yıllık uzman çavuş olan Apaydın'ın evli, bir çocuk babası olduğu bildirildi.
 
MİLLİ SAVUNMA BAKANI:SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Afyonkarahisar'da Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda 25 askerin şehit olduğu patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Kışladan ayrılırken kameralar karşısına geçen Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
 
"5 Eylül 2012 saat 21.15 itibariyle 4'üncü Mühimmat Bölge 41'inci Mühimmat Bölük Komutanlığı'na ait 32 numaralı cephanelikte mühimmatların tasnifi ve depolanması esnasında patlama meydana gelmiştir. Patlama neticesinde cephanelikte çökme meydana gelmiştir. Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma devam etmektedir. Bu soruşturma tamamlandığında hiçbir şey saklanmadan gizli tutulmadan aziz milletimize açıklanacaktır."
 
CENAZELER PAZAR GÜNÜ AİLERİNE TESLİM EDİLECEK
 
Patlamada şehit olan personelin kimliklerinin tespitine yönelik çalışmalar halen devam etmekte olduğunu kaydeden Milli Savunma Bakanı Yılmaz, bölgedeki çalışmaların cuma günü tamamlanmasının beklendiğini kaydetti. Çalışmalarının tamamlanmasının ardından Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından elde edilen bulguların Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderileceğini dile getiren Bakan Yılmaz, "Şehitlerimizin cenazeleri bir aksilik olmazsa pazar gününe kadar ailelerine teslim edilecektir. Adli Tıp'ta yapılacak incelemeye göre belki bir gün daha ileri güne ertelenebilir" dedi.
 
'PATLAMAMIŞ MÜHİMMAT OLABİLİR'
 
Açıklamasında patlamanın çok şiddetli olması nedeniyle cephanelik çevresinde patlamış mühimmat olabileceğinin değerlendirildiğinin altını çizen Bakan Yılmaz, "Bu nedenle vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olması, çevrede herhangi bir mühimmatla karşılaşmaları durumunda durumu hemen güvenlik kuvvetlerine bildirmesi önem arz etmektedir" uyarısında bulundu. 
 
'MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN'
 
Milli Savunma Bakanı Yılmaz, patlamada yakınlarını kaybeden vatandaşlarımızın ihtiyaçları için Afyonkarahisar Valiliği ve Garnizon Komutanlığı tarafından her türlü tedbir alındığını belirtti. Açıklamanın gerçekleştiği dakikalarda şehitlerin birinci derece yakınlarıyla da kışla içinde ilgilenilmekte olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, başsağlığı dileğinde bulundu. Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "Patlamada şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun" dedi. 
 
SORUŞTURMANIN GEREĞİ YERİNE GETİRİLECEKTİR
 
Bakan Yılmaz, şehit askerler arasında acemiliğini yeni bitirmiş kısa dönem askerler olup olmadığına yönelik soruya 'Evet' yanıtını verdi. Ailelerce dile getirilen saat 21.00 sıralarında mühimmat tasnifinin neden yapıldığına ilişkin sorulara ise Bakan Yılmaz soruşturmanın gerek askeri gerek sivil makamlar tarafından sürdürüldüğünü belirterek, "Netice alındıktan sonra bu olayın neden kaynaklandığı, bu olayda hata ihmal kusur var mı bütün hepsi milletimize açıklanacaktır. Burada da bir hata kusur varsa o soruşturmayla ortaya çıkacaktır ve gereği de yerine getirilecektir" diye konuştu.
 
AFYONKARAHİSAR'DA TÖREN YOK
 
Bakan Yılmaz, bir soru üzerine şehit ailelerinden DNA örneklerinin Afyonkarahisar'da alınacağını ancak neticelerinin Ankara'da elde edileceğini söyledi. Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Afyonkarahisar'da şehit askerler için tören düzenlenmeyeceğini de sözlerine ekledi.  (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası