Ege Postası
Geri

Afyonkarahisar'da mühimmat deposunda patlama

AFYONKARAHİSAR'ın kent merkezindeki Kışla Mevkisindeki bulunan askeri mühimmat deposundaki çalışmalar sırasında saat 21.15 sıralarında patlama meydana geldi. Büyük gürültüye neden olan patlama nedeniyle olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye sekvedildi. Patlamaların el bombalarının bulunduğu bölümde meydana geldiği sanılıyor. Patlama nedeniyle depoya 20'nin üzerinde ambulans giriş yaptı.
Afyonkarahisar'da mühimmat deposunda patlama
Haberler / Güncel
7 Eylül 2012 Cuma 13:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
AFYONKARAHİSAR'ın kent merkezindeki Kışla Mevkisindeki bulunan askeri mühimmat deposundaki çalışmalar sırasında saat 21.15 sıralarında patlama meydana geldi. Büyük gürültüye neden olan patlama nedeniyle olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye sekvedildi. Patlamaların el bombalarının bulunduğu bölümde meydana geldiği sanılıyor. Patlama nedeniyle depoya 20'nin üzerinde ambulans giriş yaptı.

Afyonkarahisar'da büyük gürültüye neden olan patlama nedeniyle olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye sevk edildi. Patlamanın meydana geldiği askeri alana giriş çıkışlar durduruldu. Bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, el bombalarının patlamaya devam ettiği kaydedildi. Alana sadece ambulansların giriş çıkışına izin verildi.Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Ak Partili Burhanettin Çoban ve askeri yetkililer bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

BURHANETTİN ÇOBAN: KORUNAKLI BÖLGE, TERÖR SÖZ KONUSU DEĞİL

Afyonkarahisar'ın kent merkezindeki Kışla Mevkisindeki bulunan askeri mühimmat deposundaki el bombalarının tasnifi sırasında meydana gelen patlama kentte büyük korku ve paniğe neden oldu. Patlamada ilk belirlemelere göre askerlerin de aralarında bulunduğu 20 kişi yaralandı.
 
Afyonkarahisar'da büyük gürültüye neden olan patlama nedeniyle olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye sevk edildi. Patlamanın meydana geldiği askeri alana giriş çıkışlar durduruldu. Bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, el bombalarının  patlamaya devam ettiği kaydedildi. Alana sadece ambulansların giriş çıkışına izin verildi.
 
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve askeri yetkililer bölgeye giderek incelemelerde bulundu.
 
Başkan Çoban, "Bölgede 2 patlama meydana geldi. Askeri mühimmat deposunda el bombalarının tasnifi yapılırken patlama meydana geldiği söylendi. İlk belirlemelere göre 2 asker ağır yaralı. Şehitlerimiz olabilir. Kışlada iştima yapılıyor. Bu sayım sonunda herhangi bir kayıp olup olmadığı anlaşılacak" dedi. 
 
Bölgenin son derece korunaklı olduğunu ve terör eyleminin söz konusu olmayacağını belirten Başkan Çoban, olayın tamamen bir kaza sonucu meydana geldiğini söyledi.
 
Patlamanın ardından yaralıların Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını öğrenen çok sayıda vatandaş, kan vermek için hastaneye koştu.
 
 Bölgeye yakın yerleşim alanları boşaltılırken, büyük gürültüye neden olan patlama nedeniyle çevredeki evlerin camları kırıldı. Patlama sonrası çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.
İÇERİDEKİ GÖREVLİLERDEN HABER ALINAMIYOR
 
Ataköy Mahallesi'nde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonrasında Afyonkarahisarlılar deprem olduğunu zannetti. Büyük bir gürültüyle dışarıya çıktıklarını anlatan görgü tanıkları, çevredeki evlerin camlarının kırıldığını söyledi.
 
El bombalarının tasnifi sırasında meydana gelen gelen patlama sonrasında çevreye saçılan parçalar nedeniyle bölgede geniş çaplı güvenlik koridoru oluşturuldu. Patlama sonrasında başlayan yangın devam ederken, yeni patlamalar olma olasılığına karşılık depoya girilemiyor.
 
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, "Mühimmat deposunda 5 gündür çalışma yapılıyordu. Bugün son günüydü. İlk patlamanın ardından ikinci bir patlama daha meydana geldi. İçeride 15-20 görevli vardı. İçerideki görevlilerin sağlık durumu hakkında bilgi alınamıyor. Çünkü patlama ve yangın devam ettiği için müdahale de edilemiyor" dedi.
 
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ndeki yaralı askerlerden 2'sinin Emrah Uluer ve Hasan Boncuk olduğu ve sağlık durumlarının da iyi olduğu belirtildi. Diğer yandan kan vermek için hastaneye koşan Afyonkarahisarlılar uzun kuyruklar oluşturdu. 
 
BAŞBAKAN ERDOĞAN, PATLAMA İLE İLGİLİ BİLGİ ALDI
 
Kocatepe sırtlarında bulunan Ataköy Mahallesi'ndeki 500'ncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonrasında başlayan yangın devam ediyor. Yangına sabah saatlerinde havadan helikopter ve uçakla müdahale edileceği belirtildi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, patlamayla ilgili Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'ndan bilgi aldı. Afyonkarahisarlı olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "İnşallah şehidimiz olmaz. El bombalarının bulunduğu kısımda patlama oldu. Ardından büyük bir sarsıntı meydana geldi. Hatta Afyonkarahisarlılar deprem oldu diye dışarıya çıktı. Yangın olmasına rağmen içeriye girilemiyor. Havadan müdahale edeceğiz, ancak sabahleyin helikopter ve uçaklarla gün ışır ışımaz yangını söndürürüz. Bana gelen son haber 23 yaralı olduğu yönünde. Orman teşkilatına talimat verdim. Civardaki bütün yangın ekipleri ve acil kurtarma ekipleri orada. İçeride kaç kişi vardı onu bilemiyoruz şu an" diye konuştu.
 
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet Duran, 4 asker 3 sivil 7 yaralının hastanelerinde tedaviye alındığını açıkladı. Özel Fuar Hastanesi'nde de 2 sivilin tedaviye alındığı bildirildi.
 
Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürü Murat Gürsen, "Patlamalar nedeniyle yangına müdahale edemiyoruz. İkinci bir riskli alan var. Patlamanın sıçraması ihtimali olan ikinci depoda önlem aldık" dedi.
 
Afyonkarahisar'a çevre illerden çok sayıda bomba imha ve ulusal medikal kurtarma ekibi gönderildi.
VALİ BALKANLIOĞLU: RAKAMLAR SPEKÜLASYON
 
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, patlamayla ilgili şunları söyledi: "Mühimmat deposunda sayım işlemi yapılırken patlama oluyor. Hastanede küçük yarası olanlar var. Bütün sağlık ekipleri hazır vaziyette. Kan ihtiyacımız yok. Paniğe neden olacak durum yok. Tasnif esnasında içeride bazı askerlerimizin olabileceği değerlendiriliyor. Verilen rakamlar spekülasyon. Henüz depoya tam ulaşılamadığı için verilen rakamlar şimdilik spekülasyon. Yangının diğer depolara sıçrama riski yok. Gerekli tedbirler alınmış durumda. İnşallah milletçe bir acı yaşamayız. Sosyal medyada kan ihtiyacı olduğu yazılmış, böyle bir şey yok. Hastanelerimiz güçlü ve kan stoğumuz yeterli. O bölgedeki yerleşim yerlerinde can ve mal emniyeti alındı. Olay mahalline yakın yerlerdeki yerleşim alanlarında yaşayanlar uzaklaştırıldı. Yangının çıktığı depoya bomba imha ekipleri müdahale ediyor. Yavaş ve dikkatlice müdahale ediliyor. Bu bir kaza, terör ya da sabotaj değil."
 
AFYONLULAR HASTANEYE AKIN ETTİ
 
 Afyonkarahisarlılar, kan vermek için devlet hastanesi önüne adeta akın etti.
 
Kent merkezindeki askeri cephanelikte meydana gelen patlamanın ardından Afyonlular, devlet hastanesi önüne akın etti. Afyonlular, patlamada yaralananlara kan vermek üzere hastane önünde sıra bekledi. Bu fotoğraflar da, kan vermek için hastane önüne giden vatandaşlar tarafından çekilerek sosyal paylaşım sitesi 'twitter'de paylaşıldı.
 
 Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, patlamanın yaşanmasının ardından kan verme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını, Afyonkarahisarlıların sakin olarak evlerine dönmeleri gerektiğini söyledi. Vali Balkanlıoğlu sosyal medyada kan ihtiyacı olduğuyla ilgili dolaşan söylentilerin de asılsız olduğunu kaydetti. 
 
VALİ BALKANLIOĞLU: ŞEHİTLERİMİZİN OLDUĞU DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR
 
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, valilik internet sitesi üzerinden yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 'Afyonkarahisar'ın kent merkezindeki 500'ncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposundaki çalışmalar sırasında, saat 21.15 sıralarında patlama meydana geldi. Büyük gürültüye neden olan patlama nedeniyle olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye sevk edildi. Patlama bölgesinde başlayan yangına, çevreye saçılan el bombaları nedeniyle müdahale edilmesinde zorluk çekilirken, yangın 22.30 sıralarında kontrol altına alındı.'
 
Patlamanın hemen ardından olay yerine gittiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: 'Afyonkarahisar'da Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposunda tasnif ve sayım esnafında bir patlama olmuştur. Yapılan araştırmalar ve komutanların araştırmaları sonucu bu olayın tamamen kaza sonucu meydana geldiği anlaşılmıştır. Bu olayın bir sabotaj veya terör hadisesi olmadığı tamamen kaza olduğu kesinleşmiştir. Tabi patlayıcılardan el bombalarından biri patlayınca diğerlerinin de patlamasına sebep olmuş ve deponun tamamen açılmasına yol açmıştır. Depo içinde sayım ve tatbik işlemlerinde görevli olan askerlerimizden yaralı ve şehitlerimizin olduğu değerlendirilmektedir. Ancak bölgedeki tehlikenin devam etmesi ve çevreye saçılmış patlamamış el bombalarının bulunduğu değerlendirildiğinden içeriye girmek şimdilik mümkün olmamıştır. Bölgede çıkan yangın saat 22.30 sıralarında kontrol altına alınmıştır. Diğer depolarda da yapılış itibariyle, herhangi bir depoda patlama olduğunda onlara dışarıdan tesirle yeni bir patlamalara yol açmayacağı şekilde inşa edilip konuşlandırıldığı için bir tehlike yok. Mevcut depolarda meydana gelen patlamalarda ise şu saat itibariyle (Saat 23.00) 7 yaralımız hastanede. Bunlardan 4'ü kırılan camlardan etkilenen personellerdir. 3 askerimizde patlama bölgesine yakın olduğundan hafif şekilde yaralanmıştır. Depo içindeki askerlerimize ulaşmaya çalışıyoruz. İnşallah acı bir olayla karşılaşmayız. Profesyonel bir şekilde çalışmalar sürdürülüyor. İçerideki askerlerimiz hakkında bilgiler vermek spekülasyonlara neden olur. Bu bilgilerin dışındaki tüm haberler spekülasyondan ibarettir. Şu anda bir rakam vermek mümkün değildir. Arama kurtarma ekipleri, yangın söndürme ekipleri, ambulanslar şu anda burada hazır bekliyorlar. Sabırla ve profesyonelce olaya müdahale etmeye çalışıyoruz.' 
 
ASKER AİLELERİ KIŞLAYA KOŞTU
 
Afyonkarahisar'daki 500'ncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposunda el bombalarının tasnifi ve sayımı sırasında meydana gelen patlamanın duyulmasının ardından kışladaki görevli askerlerin yakınları kente akın etti. Çok sayıda aile, asker evlatlarından haber alabilmek için nizamiye kapısında içeriden gelecek haberi gözyaşları arasında bekliyor.
 
KOMUTAN KIVRIKOĞLU BÖLGEDE
 
 Gece saat 02.00 sıralarında ilk iki patlamaya göre daha küçük çaplı bir patlama daha meydana geldi. Saat 21.15'teki patlamanın ardından başlayan yangın 4 saat sonra kontrol altına alınarak tamamen söndürülünce, soğutma çalışmasına başlandı. Diğer yandan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da Afyonkarahisar'a giderek patlamanın olduğu Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda incelemelerde bulunuyor. Orgeneral Kıvrıkoğlu'na bölge komutanları ve ilin yerel yöneticileri eşlik ediyor.
 
MHP MİLLETVEKİLİ YILMAZ: BEKLEYİP DUA EDECEĞİZ
 
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'na giderek olay hakkında bilgi aldı. Yılmaz, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Her şeye hazırlıklı olmalıyız. Patlamanın meydana geldiği depoya henüz girilemedi. Olay yerinde can kaybı olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi yok. Resmi açıklama için sabah saatlerini beklemek zorundayız. Ancak depoya girildiği zaman kesin bir şey söylenebilir. Hep beraber bekleyip dua edeceğiz" dedi. 
 
3'Ü RÜTBELİ 30 ASKER KAYIP
 
Afyonkarahisar'daki 500'ncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposunda el bombalarının tasnifi ve sayımı sırasında meydana gelen patlama nedeniyle kışlaya gelen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, incelemelerini sabaha karşı tamamladı. Kışladan ayrılan Orgeneral Kıvrıkoğlu, Afyonkarahisar'da gelişmeleri takip ediyor.
 
Diğer yandan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, saat 06.30 sıralarında kışlaya gelerek içeriye girdi. Sabah güneşin doğması ile birlikte patlamanın meydana geldiği depo ve yanan alan daha net görüldü. Patlamadaki kayıp askerlerle ilgili resmi bir açıklama yapılmazken 3'ü rütbeli 30 askerden haber alınamadığı belirtildi.
 
YARALI SAYISI 9
 
Askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamada yaralanan 9 kişinin kimliği belirlendi. Patlamada yaralanan askerler Mustafa Durmaz, Ramazan Yılmaz, Hasan Boncuk, Fethi Tuna, Soner Güleçyüz ve Fatih Yüksel ile vatandaşlar Emrah Ulufer, Kevser Dalkılıç ve Sevilay Türk, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı. Yaralılardan Ulufer, Dalkılıç ve Türk tedavileri ardından taburcu edildi. Yaralı askerlerin tedavileri ise, devam ediyor.  (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası