ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kadifekale’deki antik Roma tiyatrosunun da ortaya çıkarılmasıyla, bölgenin turizmdeki en büyük yıldızlarından bir tanesi olması beklenen "İzmir Agorası" (Smyrna Agorası) bu yıl protokol engeline takıldı. Kentin en önemli üç projesinden bir tanesi olan tarihi Agora'daki kazılara mola verilirken, alanda görevli ekibin ise yaklaşık iki ay önce çalışmayı bıraktığı ortaya çıktı. 8 bin 500 yıllık kente sahip İzmir'in geçmişten günümüze uzanan ve ayakta kalan en önemli değerlerinden bir tanesi olan Agora'da yaşanan çıkmaz, turizm ve kültürde liderliğe oynayan bölgenin de kaderini olumsuz etkiledi.
PROTOKOL ÇIKMAZI YAŞANIYOR Tarihi akstaki kamulaştırmaları için 37.5 milyon TL harcayan ve Agora'da devam eden çalışmalara her yıl yaklaşık 1 milyon liralık destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yaşanan protokol çıkmazı projeyi de durma noktasına getirdi. Tarihi Agora'da devam eden kazı çalışmaları kapsamında her yıl Nisan ayı öncesinde yenilenen işbirliği protokolü yaşanan bürokratik sıkıntılar nedeniyle askıda kalınca, İzmir'in tarihini gün yüzüne çıkartacak projeye de zoraki mola geldi.
ÇALIŞMALAR BÜROKRASİYE TAKILDI, EKİP İŞ BIRAKTI “Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi” çerçevesinde ilk kazmanın 2005 yılında vurulduğu ve arkeolojik kazı çalışmalarının da 2007 yılında başladığı alanda belediye ile bakanlık arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle imzalanacak protokol gecikince, Agora kazıları da ortada kaldı.
KRİZ ÜÇ AYDIR ÇÖZÜLEMEDİ Sürecin tıkanması üzerine, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü önderliğinde devam eden kazı çalışmalarında görevli ekipler ise yaklaşık üç aydır ücretlerini alamadıklarından ötürü iş bıraktı. Yaşanan bu krizin önümüzdeki aya kadar çözülmesi beklenirken, Agora'da planlanan çalışma takviminin de söz konusu sıkıntılar nedeniyle sarktığı öğrenildi.