Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Kamu Görevlileri Sendikası (Birlik Sağlık-Sen) Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, gençler arasında her geçen gün uyuşturucu kullanımının arttığına dikkat çekti. Doğruyol, uyuşturucu kullananların sağlık personeli açısından da tehlike oluşturduğunu belirtti.
10 HASTADAN BİRİ YATARAK TEDAVİ OLABİLİYOR”
Doğruyol, uyuşturucu kullanan gençlerin tedavisinin yapıldığı AMATEM merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Lise ve üniversite çağındaki gençlerimizin uyuşturucuya ulaşmaları kolay olduğu için her geçen gün uyuşturucu kullanım oranı artıyor. Bu gençlerin uyuşturucu bağımlılığından kurtulmaları içinde AMATEM Merkezlerinin oluşturulması gerekiyor. Ancak hem Türkiye genelinde hem de İzmir’de maalesef yeterli sayıda yatak sayısı yok. Bununla ilgili de yeterli yatak sayılarının oluşturulmasında fayda vardır. Ayrıca tabi ki bu gençlerin tedaviyi de kabul etmesi gerekiyor. Tedaviyi kabul etmediği dönemde bu gençleri AMATEM’e yatırıp uyuşturucudan kurtulmaları için tedavi etme şansımızda yoktur. Bundan dolayı her 10 hastandan 1’inin ancak AMATEM’e yatırılıp tedavi olabildiği ortaya çıkmaktadır. Burada sadece yatak sayılarının artışı da bu konuda çözüm değildir. Bu konuda İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hatta belediyelerle birlikte komisyonlar oluşturularak bu çocukların uyuşturucuya buluşmadan nasıl engelleyebiliriz konusunda çözümlerin bunun üzerinde olması gerektiğini düşünüyoruz.”
“İZMİR İLK SIRADA”
Doğruyol, Türkiye’de uyuşturucu kullanma yaşının her geçen gün düştüğüne de işaret ederek şöyle konuştu:
“İçinde bulunduğumuz İzmir’de uyuşturucu kullanım oranında ilk sırada yer almaktadır. Buradan İzmir valimizden, belediye başkanımızdan, sağlık müdürlüğümüz ve bakanlığımız tarafından bu konuda girişimlerin yapılması bu gençlerin buradan uzaklaştırmak gerekmektedir. Bu kolay ulaşılabilir olmasındaki en büyük görev İçişleri Bakanlığı’na düşmektedir. İçişleri Bakanlığı mensuplarımızın, emniyet güçlerimizin bu kolay ulaşılabilmekle ilgili gerekli tedbirleri almasında büyük yarar vardır.
“26 YATAK VAR”
İzmir’de bildiğimiz kadarıyla 26 yatak var. Aynı zamanda bazı hastanelerinde psikiyatri servislerinde de uyuşturucu bağımlısı gençlerimizin tedavilerine yönelik çalışmalar olduğunu bilmekteyiz. Ayrıca Ege Üniversitemizde de uyuşturucu bağımlıları ile ilgili bir poliklinik bulunmakta tabi bu takip gerektiren şekilde bu gençlerin uyuşturucudan uzaklaştırılması için çaba harcanmaktadır.”
“SAĞLIK PERSONELLERİ CAN GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞE DUYUYOR”
Uyuşturucunun etkisi altında olan kişilerin sağlık personelleri açısından da tehlike oluşturduğunu belirten Doğruyol, “Uyuşturucunun tedavi bölümü ile ilgili polislerimizin yakaladığı bağımlıların getirildiği ikinci nokta Sağlık Bakanlığı’na bağlı birimlerimizdir. Burada ilçe sağlık müdürlükleri özellikle ilçe sağlık müdürlüğündeki personellerimiz bu kişilerin işlemlerini yapmaktadır. Ancak kendi başlarına gelen uyuşturucu kullanan vatandaşlar bazen tehlikeli durumlar oluşturabilmektedir. Burada bizim önerimiz uyuşturucuyla mücadele merkezleri kurulmalı ve o merkezlerde kolluk kuvvetlerinin eşliğinde güvenlik önlemlerinin alındığı belli merkezlerde bir şekilde bu kişilerin tedavilerine yönelik çalışmaların yapılması gereklidir. Yoksa bizim ilçe sağlık müdürlüklerinde bulunan personelimiz maalesef can güvenliğinden endişe duymaktadır” diye konuştu.
“CEZALARIN CAYDIRICILIĞI OLMALI”
Doğruyol, yakalanan uyuşturucu satıcıları ile ilgili de cezaların arttırılması gerektiğini belirterek “Uyuşturucu satan şahısların da cezalarının çok daha ağır olsun ki caydırıcı olabilsin. Eğer bir uyuşturucu satıcısı yakalanıp karakolun ön kapısından girdirilip arka kapısından çıkıyorsa bu hiçbir şekilde caydırıcı olmayacaktır” dedi.