Ege Postası
Geri

Ahteri Muslihiddin Efendi, ilim dünyasına tanıtılacak

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, Kütahya'nın değerlerini bilimsel etkinliklerle tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. Kemikli, "Ahterı Muslihiddin Efendi'yi ilim dünyasına tanıtmak...
Ahteri Muslihiddin Efendi, ilim dünyasına tanıtılacak
Haberler / Genel
22 Ağustos 2013 Perşembe 13:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, Kütahya'nın değerlerini bilimsel etkinliklerle tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. Kemikli, "Ahterı Muslihiddin Efendi'yi ilim dünyasına tanıtmak istiyoruz." dedi.

Kütahya’nın ilim, irfan, sanat ve mana şehri olduğunu, Kütahya denilince akla gelen en önemli şahsiyetlerden birinin Ahter-i Kebir sözlüğünün yazarı Muslihiddin Musa b. Şemseddin Karahisarı olduğunu belirten Prof. Dr. Bilal Kemikli, medeniyetin hafızası olan şehrin değerlerin bilinmesi ve tanıtılmasının amaçlandığını belirterek şunları söyledi: "Üniversiteler, vefakarlık ve kadirşinaslık göstererek şehirlerin tarihi kültürel dinamiklerini yeni nesillere tanıtmalı, kütüphanelerde yazma halde bulunan eserleri ilim dünyasının ilgisine sunmalıdır. Bu ilkeden hareketle misyonunu ve vizyonunu oluşturan DPÜ ilahiyat Fakültesi, çalışmalarına başlamıştır. 2012 yılının ilkbaharında kurulan Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Üniversitemizin değerli yöneticilerinin ve özellikle Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karaaslan'ın destek ve teşvikleriyle, medeniyetimizin hafızası olan şehrin değerlerini bilimsel etkinliklerle tanıtmayı amaçlamaktadır."

AHTERİ MUSLİHİDDİN EFENDİ SEMPOZYUMU DÜZENLENECEK

Prof.Dr.Bilal Kemikli, Ahteri Muslihiddin Efendi adına Kasım ayında bir sempozyum düzenleyeceklerini ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: "1496'da dünyaya gelen Karahisarı, Kütahya'da Halil Efendi tarafından inşa ettirilen Haliliye Medresesi'nde iyi bir eğitim almış ve vefat ettiği 1578 'e kadar söz konusu medresenin müderrisi olmuştur. İlmiye içerisinde ilerlemiş, İstanbul Kadılığı ve Rumeli kazaskerliği gibi önemli görevlerde bulunmuştur. Aslen Afyonlu olmakla beraber, Kütahya'yı sevmiştir. Eserlerini muhtemeldir ki, Haliliye Medresesi'nde müderris iken yazmıştır. Onu bugün, Ahter-i Kebir adlı sözlüğün müellifi olması hasebiyle anıyoruz. Arapça'dan Türkçe'ye bir sözlük olan Ahter-i Kebir, Türk sözlükçülüğünde en çok bilinen eserdir. Birçok kütüphanede yazma nüshaları bulunmaktadır. Osmanlı matbaalarında 1905 yılına kadar 20 defa basılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda TDK bu eseri yeniden yayımlamıştır. Âlimler, sanatkarlar, dervişler hali hayatlarında İslam’a, insanlığa ve şehre hizmet ettikleri gibi, vefatlarından sonra da yazdıkları eserlerle aynı hizmetlerini ifa edebilmektedirler. Bizler, o eserler üzerinde akademik çalışmalar yapmak ve onları yeniden ilim ve sanat dünyasına tanıtmak durumundayız. Ahteri Muslihiddin Efendi'yi de ilim dünyasına tanıtmak istiyoruz. TDK'ya sunduğumuz bir Sempozyum Projesi çerçevesinde, Kasım ayı içinde bir ulusal sempozyum düzenleyeceğiz. Fakültemizin ilk ulusal bilimsel etkinliği de bu olacak. Üniversitemizin ve Fakültemizin şehrimize ilişkin güzel çalışmalarında her zaman desteklerinizi beklerim."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası