Ege Postası
Geri

Aile hekimi, ablasının böbreğiyle sağlığına kavuştu

İZMİR'de uzun yıllar böbrek bakımı yaşayıp, kalbine giden ana damarın yüzde 95 tıkalı olması nedeniyle nakil ameliyatı ertelenen aile hekimi Yemliha Kalkan (55), ancak stent sonrasında ablası Şefika Kalkan'ın (58) eğitimi böbrekle hayata tutundu. Kalkan, "Organ bağışının çok önemli olduğunu daha iyi araştırın. Bir insan tek böbrekle normal biri gibi yaşayabilir. Bu konuyu önemsiyorum" dedi.
Aile hekimi, ablasının böbreğiyle sağlığına kavuştu
Haberler / Güncel
9 Haziran 2024 Pazar 10:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ödemiş ilçesi Birgi Mahallesi'nde aile hekimi olarak görevli, evli ve 2 çocuk babası Yemliha Kalkan, 1996'da kanama şikayetiyle başvurduğu Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bölümü'nde takibe alındı. Tuzsuz beslenen ve yaşamaya dikkat eden Kalkan'ın, değerleri bozulunca böbrek nakli işleminin yapılmasına karar verildi. Nakle hazırlandığı sırada ana damarın yüzde 95 tıkalı olduğu tespit edilen Kalkan'a, bu kez anjiyo ameliyatı uygulandı. Kalkan, stentin oluşmasından bir süre sonra ablası Şefika Kalkan'dan alınan böbreğin mayıs ayında İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi'nde kendisine nakledilmesiyle sağlığına kavuştu. Ödemiş'te 13 yıl acil hekimi, 15 yıl boyunca aile hekimliği yaptığını ve işlerini ağır şekilde sürdürdüğünü söyleyen Kalkan, "Şikayetlerimin ilk başladığı 1996 yılından sonra arada tahliller yapıldı. Uzun süre kendi kendine gözlemledim. Tuz tüketimi yapılıyor. Çok dikkatli eşimdi. Çalışmaya devam ediyordu. Hastalara çok yaklaşmaya çalıştım. Riski azaltmak için, muayene ediyorum; yan odaya baktım" dedi.

'STENT TAMAMEN OTURSUN DİYE 3 AY BEKLEDİK'

Ocak ayında yapılan tahlil değerlerinin kötü çıktığını söyleyen Kalkan, "Adana'daki ablamın bana böbreğinin birini verebileceğini söylemişti. Nakil olmak için hazırlanırken kardiyoloji bölümü ana damarın yüzde 95 tıkalı olduğu tespit edildi. Anjiyo yapıldı ve stent takıldı. Stent 3 ay bekletildi. Anjiyo ile ilgili riskler tamamen kalkınca mayıs ayında transfer yapıldı. 1 haftada taburcu oldum. iş; mucizevi bir hayata yeniden bahşediliyor" diye konuştu.

'İDEAL TEDAVİ, ORGAN NAKLİDİR'

Yeniden eski yaşama dönmek isteyen ve Birgi'de doğayla iç içe yaşamaya devam eden Kalkan, "Hastalarını yedi bir hekimim. Hepsine minnettarım. Mesleğime devam etmek istiyorum. Çünkü işi seviyorum, dünyayım da beni çok seviyorum. Sürekli bakıyorlar ve dua ediyorlar diyorlar. Kısa Sağlığına kavuşup, iyileşmek istiyorum.. Organ bağışının daha iyi olmasını istiyorum. Bir insan böbrekle normal olarak yaşayabiliyor, ama neşeli bir şekilde hayatta kalabiliyorum. İdeal tedavi, organ naklidir. Bunun için organ bağışının arttırılması ihtiyacı var" dedi.

'ONUNLA EL ELE TUTUŞUP, YÜRÜMEK İSTİYORUM'

Kalkan'ın eşi Uzman Resmi ve Birgi Meslek Lisesi'nde sağlık hizmetleri alan öğretmenliği yapan Dilek Kalkan (54) da "Eşim hastalandığında hayat arkadaşımın geleceği hakkında karamsarlığa kapılsam da ona belli olmadım. Daha sonra karamsarlığım arttı. Buradan çıkınca ilk isteyen şey, onunla El ele tutuşup yürüyoruz. Bahçeli evimiz ve hayvanlarımız var; bizi bekliyorlar" diye konuştu.

'DİĞER SEÇENEKLER OLDUKÇA ZOR'

Nakil ameliyatını gerçekleştiren Nefroloji Bölümü'nden Prof. Dr. , yıllar önce konulmuş. iyi bakılmasına rağmen böbrekte ilerlemeler gelişmiş bir hasta. Artık böbreği çalışmaz aşamaya geldi, böbrek nakli planlanmış bir nakillerimiz için olmazsa olmaz, en ideal tedavilerden birinden sonra zor. Fonksiyon testlerinde yükselmeler olabilir. Ancak sosyal hayatı ve mesleki sağlığına dönebilir. Bu yıl üçüncü sağlık çalışanına nakil olduk. Bu hastamız canlıdan nakledildi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası